Τελευταία Νέα

Η στρατηγική του Καναδά για την ανάπτυξη του υδρογόνου - Σχέδια και αντιδράσεις

Η στρατηγική του Καναδά για την ανάπτυξη του υδρογόνου - Σχέδια και αντιδράσεις
Ο Καναδάς είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο
Σχετικά Άρθρα

Μια λεπτομερή στρατηγική για το υδρογόνο παρουσίασε χθες (16/12) ο Καναδάς, απευθύνοντας κάλεσμα προς τους επενδυτές για να ενθαρρύνουν με την σειρά τους την ανάπτυξη ενός τομέα καθαρών καυσίμων.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια επένδυση της τάξεως των 39 δις. δολ, που θα δημιουργήσει 350.000 θέσεις εργασίας και συνάμα θα βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως 2050.Ο υπουργός Φυσικών Πόρων της χώρας, Seamus O’Regan τόνισε ότι ο Καναδάς θα χρειαστεί 5 -7 δισ εκατομμύρια δολάρια σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για να αναπτύξει τη βιομηχανία υδρογόνου, χωρίς να δεσμεύεται για ομοσπονδιακή συνδρομή στο εν λόγω σχέδιο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα επενδυτικό Fund ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου, την περασμένη εβδομάδα.

«Χτυπήματα» από τον κορωνοϊό

Ο Καναδάς είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και ο τομέας της ενέργειας έχει δεχτεί αναπόφευκτα «χτυπήματα» από την πτώση της ζήτησης, που προκάλεσε η  πανδημία του COVID-19.

«Ο τομέας της ενέργειας είναι προσφιλής στις δικές μας δραστηριότητες και νοιαζόμαστε με έργα και πράξεις για την ανάπτυξή του. Πρώτο μας μέλημα είναι να ενημερώσουμε τη βιομηχανία ότι είμαστε σοβαροί» τόνισε χαρακτηριστικά ο O'Regan σε συνέντευξη Τύπου.

Οι επικρίσεις

Οι περιβαλλοντικές ομάδες θέλουν να δοθεί προτεραιότητα στο «πράσινο» υδρογόνο, το οποίο χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δυτική επαρχία της Αλμπέρτα, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας ενέργειας του Καναδά, χαιρέτισε την εθνική στρατηγική. Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι το «μπλε» υδρογόνο ισοδυναμεί με επιδότηση ορυκτών καυσίμων.  «Ενώ το υδρογόνο παρουσιάζεται ως βασική κλιματική λύση, αυτό δεν θα συμβεί όσο η παραγωγή του συνεχίζει να τροφοδοτείται από ορυκτά καύσιμα και όχι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» σημείωσε η Julie Levin, μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Στον αντίποδα, ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Jonathan Wilkinson δήλωσε ότι ακόμη και το «μπλε» υδρογόνο θα μειώσει τις εκπομπές και δεν αποτελεί επιδότηση ορυκτών καυσίμων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης