Ρεκόρ αιτήσεων για ΑΠΕ 45,5 GW στον κύκλο Δεκεμβρίου

Ρεκόρ αιτήσεων για ΑΠΕ 45,5 GW στον κύκλο Δεκεμβρίου

Εκρηκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον με 1.857 αιτήσεις στην εκπνοή της προθεσμίας

Σχετικά Άρθρα

Σε 45,5 GW ανήλθε τελικά η συνολική εγκατεστημένη ισχύς που αφορά τον κύκλο Δεκεμβρίου, καθώς κατατέθηκαν 1.857 αιτήσεις.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, πιστοποιώντας έτσι ότι η πολιτική του υπουργού κ. Κ. Χατζηδάκη δημιούργησε τις προϋποθέσεις για σημαντική προσέλκυση κεφαλαίων.Τα δεδομένα αυτά είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους έχουν αμφισβητήσει το τελευταίο διάστημα το επενδυτικό κλίμα στην ενεργειακή αγορά. Η πρόβλεψη για την δεκαετία ήταν 19 GW.

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο του τελευταίου κύκλου υποβολής αιτήσεων για έκδοση βεβαιώσεων παραγωγού, υποβλήθηκαν στην ΡΑΕ σημαντικές προτάσεις για την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές που αντιστοιχούν στο υπερ-πενταπλάσιο των ήδη εγκατεστημένων μονάδων στη χώρα.

Μάλιστα, λίγο πριν εκπνεύσει η λήξη της προθεσμίας (προχθές τα μεσάνυχτα), είχαν κατατεθεί 1.200 αιτήσεις για μονάδες συνολικής ισχύος 24 GW.

Στα φωτοβολταϊκά η μερίδα του λέοντος

Η πλειοψηφία των αιτήσεων αφορούσε φωτοβολταϊκά (πάνω από 850 αιτήσεις για 16,8 GW), με τα αιολικά να ακολουθούν (250 αιτήσεις για 6,9 GW). Tα μικρά υδροηλεκτρικά, μονάδες βιομάζας, υβριδικά (συνδυασμός τεχνολογιών) και μονάδες συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού αποτέλεσαν την υπόλοιπη ισχύ.

Σημειώνεται ότι όσα λέγονταν περί μειωμένης επενδυτικής εμπιστοσύνης των επενδυτών στις ΑΠΕ, διαψεύστηκαν. Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ζωηρό και δεν λαμβάνει υπόψη τις δυσοίωνες εκτιμήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης