Ιταλία: Συνεργασία Eni, Snam και CDP για την ενεργειακή μετάβαση 

Ιταλία: Συνεργασία Eni, Snam και CDP για την ενεργειακή μετάβαση 

Οι τρεις όμιλοι θα συνεργαστούν και για την παραγωγή, μεταφορά και εμπορία πράσινου υδρογόνου,

 

Σχετικά Άρθρα

Οι εταιρείες ενέργειας Eni και Snam ενώνουν τις δυνάμεις τους με την ιταλική κρατική CDP για να συνεργασθούν σε έργα μετάβασης ενέργειας με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Οι τρεις όμιλοι σε κοινή ανακοίνωσή τους την Τετάρτη 23/12/2020 ανέφεραν ότι θα συνεργαστούν για την παραγωγή, μεταφορά και εμπορία πράσινου υδρογόνου, καθώς και για τη χρήση του φυσικού αερίου για τις σιδηροδρομικές μεταφορές

Η Ιταλία στοχεύει σε επενδύσεις περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ( σε υδρογόνο έως το 2030 ως μέρος της στρατηγικής της για την απανθρακοποίηση της οικονομίας καθώς κινείται για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. 

Η Cassa Depositi e Prestiti (CDP), που ελέγχεται από το ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών, είναι ο κύριος μέτοχος των εταιρειών πετρελαίου και του φυσικού αερίου, Eni και του ομίλου υποδομών φυσικού αερίου Snam. Οι τρεις ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για την παραγωγή σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου, φυσικού αερίου και LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), καθώς και για την κατασκευή υποδομών για την προμήθεια LNG σε εθνικό επίπεδο για τις μεταφορές. 

Θα αναπτύξουν επίσης μονάδες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS) για την παραγωγή υδρογόνου για τη μείωση των εκπομπών σε τομείς που είναι δύσκολο να απαλλαγούν από άνθρακα, όπως τα διυλιστήρια. Η συμφωνία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμευσης για την επίτευξη ευρωπαϊκών στόχων για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% έως το 2030. «Η συνεργασία μεταξύ εταιρειών είναι απαραίτητη για την επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων για την απαλλαγή από τον άνθρακα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Snam, Marco Alvera

Η Snam, η οποία πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ιταλία, δεσμεύτηκε να δαπανήσει περισσότερα για νέες πράσινες επιχειρηματικές γραμμές.

 Η Eni, η οποία έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80%, στοιχηματίζει σε επενδύσεις CCUS μεγάλης κλίμακας για να βοηθήσει στον περιορισμό του φυσικού αερίου στο χαρτοφυλάκιό της, καθώς το πετρέλαιο τελειώνει μετά το 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης