«Πράσινο» υδρογόνο το εναλλακτικό ορυκτό καύσιμο έως το 2025 - Η καινοτομία της Nel

«Πράσινο» υδρογόνο το εναλλακτικό ορυκτό καύσιμο έως το 2025 - Η καινοτομία της Nel
Reuters: Ο στόχος της Nel είναι να δώσει τη δυνατότητα στους πελάτες να παράγουν πράσινο υδρογόνο στα 1,5 $ ανά κιλό το 2025
Σχετικά Άρθρα

Η κατασκευαστική εταιρεία τεχνολογίας υδρογόνου μηδενικών εκπομπών Nel στη Νορβηγία θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της το 2021 για να καταστήσει τα προϊόντα της ανταγωνιστικότερα από άποψη κόστους, αναφέρει το Reuters.

Συγκεκριμένα, κατασκευάζει ηλεκτρολύτες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του λεγόμενου "πράσινου" υδρογόνου από νερό και όχι από ορυκτά καύσιμα, καθώς και από εξοπλισμό τροφοδοσίας υδρογόνου. 


Υδρογόνο - Το μελλοντικό «πράσινο» καύσιμο


Το υδρογόνο, χρησιμοποιείται κυρίως στη διύλιση πετρελαίου και στην παραγωγή αμμωνίας για λιπάσματα. Eκτιμάται ως πιθανό μελλοντικό πράσινο καύσιμο, καθώς δεν παράγει εκπομπές αερίων θερμοκηπίου όταν καίει.
Έτσι, ο στόχος της Nel είναι να δώσει τη δυνατότητα στους πελάτες να παράγουν "πράσινο" υδρογόνο στα 1,5 $ ανά κιλό εώς το 2025. Ωστόσο, το επίπεδο κόστους όπου μπορεί να αντισταθμίσει εναλλακτικές λύσεις ορυκτών, θα κυμανθεί από 2,5 $ έως 4,5 $ ανά κιλό το 2019.

«Η επίτευξη αυτού θα επέτρεπε στο πράσινο υδρογόνο να αρχίσει να φθάνει στην ορυκτή ισοτιμία, αντιπροσωπεύοντας ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα για λύσεις μηδενικών εκπομπών και έναν πλανήτη ουδέτερο από τον άνθρακα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jon Andre Loekke.

Το πράσινο υδρογόνο απαιτεί τη χρήση ηλεκτρόλυσης για να χωρίσει το νερό στα συστατικά υδρογόνου και οξυγόνου, μια ακριβή μέθοδος σε σύγκριση με την εξαγωγή υδρογόνου από φυσικό αέριο ή άνθρακα. Η εύρεση ενός τρόπου για να γίνει αυτό φθηνά, ή κάτω από 1,50 $ ανά κιλό, συχνά περιγράφεται ως το ιερό δισκοπότηρο της πράσινης ενεργειακής μετάβασης.

Η Nel κατασκευάζει μια πλήρως αυτοματοποιημένη εγκατάσταση παραγωγής αλκαλικών υδρολυμάτων στη Heroeya στη νότια Νορβηγία και στοχεύει να επεκτείνει την παραγωγική ικανότητα σε 2 gigawatt (GW) ετησίως από την τρέχουσα χωρητικότητα πινακίδων, δηλαδή περίπου 360 MW.

«Εγκαθιστώντας την πρώτη γραμμή 500 MW θα μειώσουμε το κόστος περίπου στο μισό, και όταν προσθέτουμε επιπλέον γραμμές ... θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μειώσουμε το κόστος σχεδόν κατά το ήμισυ», δήλωσε ο Loekke.

Η τιμή της μετοχής της Nel αυξήθηκε κατά 200% το προηγούμενο έτος, δίνοντάς της αξία αγοράς 45 δισεκατομμυρίων κορώνων.

Χρήση υδρογόνου

Μεταξύ των πολλών χρήσεων του υδρογόνου, ιδιαίτερα ωφέλιμη και επίκαιρη είναι αυτή για την  αποθήκευση ενέργειας. Η αποθήκευση ενέργειας είναι μια από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο τομέας τα επόμενα χρόνια.

Οι τεχνολογίες μπαταριών εξελίχθηκαν πολύ, αλλά δεν λύνουν ακόμη το ζήτημα της μακροπρόθεσμης αποθήκευσης. Είναι αυτό το σενάριο όπου το υδρογόνο θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο και όχι μόνο λόγω της ικανότητάς του να αποθηκεύει ενέργεια για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά και επειδή θα είναι πολύ πιο εύκολο να το χειριστεί, καθώς το βάρος του θα είναι χαμηλότερο, επειδή η ενεργειακή πυκνότητα των δεξαμενών συμπιεσμένου υδρογόνου είναι υψηλότερη από εκείνη του ιόντων λιθίου μπαταρίας.

Το υδρογόνο έχει μεγάλες δυνατότητες ως τρόπος μείωσης της εξάρτησης από εισαγόμενες πηγές ενέργειας όπως το πετρέλαιο.

Αλλά, προτού το υδρογόνο μπορεί να διαδραματίσει μεγαλύτερο ενεργειακό ρόλο και να γίνει μια ευρέως χρησιμοποιούμενη εναλλακτική λύση στη βενζίνη, πρέπει να κατασκευαστούν πολλές νέες εγκαταστάσεις και συστήματα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης