Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Στα «μονοπάτια» του πράσινου υδρογόνου η Orsted

Στα «μονοπάτια» του πράσινου υδρογόνου η Orsted
Η Orsted είναι μία από τις πολλές μεγάλες εταιρείες που θέλουν να διερευνήσουν τις δυνατότητες παραγωγής πράσινου υδρογόνου

Η δανική εταιρεία ενέργειας Orsted προχωρά με σχέδια για την ανάπτυξη ενός έργου επίδειξης που θα αξιοποιήσει την υπεράκτια αιολική ενέργεια για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου.

Όπως αναμεταδίδει το CNBC, η εταιρεία έχει λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για το ισχύος 2 MW, H2RES, το οποίο θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 1.000 κιλά ανανεώσιμου υδρογόνου ημερησίως.

Η Orsted είπε ότι το H2RES θα αξιολογήσει «πώς να συνδυάζει καλύτερα έναν ηλεκτρολύτη με την κυμαινόμενη παροχή ισχύος από υπεράκτιο άνεμο». Η ισχύς θα προέρχεται από δύο στροβίλους 3,6 MW, με το υδρογόνο που παράγεται από το σύστημα να παρέχει καύσιμα για οδικές μεταφορές.

Διάφοροι τρόποι παραγωγής υδρογόνου

Το υδρογόνο μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους. Ένας τρόπος περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρόλυσης, με ηλεκτρικό ρεύμα που χωρίζει το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στη διαδικασία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως ο άνεμος, τότε ονομάζεται «πράσινο» ή «ανανεώσιμο» υδρογόνο.

Σε μια δήλωση, ο Anders Nordstrøm, ο οποίος ηγείται των δραστηριοτήτων υδρογόνου της Orsted, περιέγραψε το H2RES ως «μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς την παραγωγή ανανεώσιμων υδρογόνων μεγάλης κλίμακας».

Αντίστοιχες επενδύσεις

Η Orsted είναι μία από τις πολλές μεγάλες εταιρείες που θέλουν να διερευνήσουν τις δυνατότητες παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, μια θυγατρική του γερμανικού βιομηχανικού γίγαντα Thyssenkrupp ανέλαβε συμβόλαιο μηχανικής για την πραγματοποίηση της εγκατάστασης ηλεκτρολύσεως νερού 88 MW για την Hydro-Québec. Η ηλεκτρική ενέργεια για αυτό το έργο θα προέρχεται από υδροηλεκτρική ενέργεια.

Και τον Νοέμβριο, ανακοινώθηκε ότι η BP θα συνεργαστεί με την Orsted για την ανάπτυξη ενός έργου μεγάλης κλίμακας ανανεώσιμου υδρογόνου σε διυλιστήριο στη βορειοδυτική Γερμανία. Εκείνη την εποχή, η BP είπε ότι είχε υπογράψει επιστολή προθέσεων με την δανική εταιρεία.

Τέλος, άλλες εταιρείες που έχουν εμπλακεί σε έργα που συνδέονται με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν τις Repsol και Siemens Energy.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης