Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Τα ανεπανόρθωτα λάθη της Αυστραλίας στη διαχείριση των πυρκαγιών

Τα ανεπανόρθωτα λάθη της Αυστραλίας στη διαχείριση των πυρκαγιών
H κρίσιμη περιβαλλοντική μάχη που δίνεται στην Αυστραλία όπως την  περιγράφει το Guardian

Η χρονιά 2020 ξεκίνησε εν μέσω των πιο διαδεδομένων πυρκαγιών της Αυστραλίας. Όπως αποκάλυψε το Guardian, περίπου 3 δις ζώα σκοτώθηκαν ή επηρεάστηκαν.
Οι ζημιές από τις πυρκαγιές δεν μπορούσαν να διαχωριστούν από την κλιματική κρίση, μεταγενέστερες σημαντικές κυβερνητικές εκθέσεις περιγράφουν το βαθμό στον οποίο το περιβάλλον της χώρας ήταν σε παρακμή πολύ πριν από τις πυρκαγιές.

Ωστόσο, η πολιτική συζήτηση για αυτά τα περιβαλλοντικά ζητήματα - συγκεκριμένα, την ανάγκη μετασχηματισμού των νόμων διατήρησης ή εισαγωγής ενός σχεδίου για το κλίμα για να ανταποκριθεί στη συμφωνία του Παρισιού παρέμεινε στάσιμη καθώς η κυβέρνηση του Morisson αντιστάθηκε σε ουσιαστική δράση και στα δύο μέτωπα.

Το 2021 θα φέρει μια αλλαγή; Ο Adam Morton και η Lisa Cox εξετάζουν μερικά από τα σημαντικότερα θέματα σχετικά με το κλίμα και το περιβάλλον που θα αντιμετωπίσει η χώρα φέτος.

Αυξανόμενη πίεση για δράση στο κλίμα

Ένα σημαντικό πολιτικό και διπλωματικό ερώτημα θα είναι το πώς θα ανταποκριθεί η κυβέρνηση του Morisson σε αυτό που είναι βέβαιο ότι αυξάνει την πίεση.

Οι ΗΠΑ θα είναι το κλειδί; Η διοίκηση του Biden δεν έχει έλλειψη προβλημάτων που χρειάζονται την προσοχή της, αλλά έχει καταστήσει σαφές ότι το κλίμα είναι κοντά στην κορυφή των προτεραιοτήτων της.
Ο νέος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για να ωθήσει τον υπόλοιπο κόσμο να κάνει περισσότερα.
Ο απεσταλμένος του για το κλίμα, John Kerry, παρουσίασε το μέγεθος της πρόκλησης για τους ηγέτες των επιχειρήσεων σε ένα φόρουμ της G20, συμπεριλαμβανομένου του ότι ο άνθρακας έπρεπε να καταργηθεί πέντε φορές πιο γρήγορα από ό, τι είναι τώρα.

Περισσότερες από 120 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων δυνάμεων της Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης, έχουν στόχους για ουδετερότητα άνθρακα στα μέσα του αιώνα, αλλά ο Morisson - παρά τις εκκλήσεις και τις αυξανόμενες ενέργειες από ηγέτες επιχειρήσεων, επενδυτές και κρατικές κυβερνήσεις - εξακολουθεί να αντιστέκεται και αρνείται ότι η Αυστραλία είναι εκτός βήματος.

5184.jpg

Διόρθωση αποτυχημένης πολιτικής του περιβάλλοντος

Μετά τις πυρκαγιές, η επίσημη εκτίμηση του περασμένου έτους για το φυσικό περιβάλλον της Αυστραλίας από τον Graeme Samuel, τον πρώην επικεφαλής του παρατηρητηρίου ανταγωνισμού, είναι ότι η εξέλιξη θα μπορούσε να ήταν χειρότερη.

Το γραφείο του γενικού ελεγκτή διαπίστωσε, ότι η κυβέρνηση και η ομοσπονδιακή υπηρεσία περιβάλλοντος απέτυχαν στο καθήκον τους να προστατεύσουν τη φύση.

Η Αυστραλία έχει το υψηλότερο ποσοστό εξαφάνισης θηλαστικών στον κόσμο και είναι ευρέως αποδεκτή η αποτυχία διαδοχικών κυβερνήσεων να προστατεύσουν την άγρια φύση για την οποία είναι γνωστή η χώρα.
Η χρηματοδότηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων μειώθηκε κατά περισσότερο από το ένα τρίτο μετά την εκλογή του Συνασπισμού το 2013. 

Το Great Barrier Reef

Το παγκοσμίως αναγνωρίσιμο φυσικό ορόσημο της Αυστραλίας υπέστη  την μεγαλύτερη ζημιά μέσω του τρίτου μεγάλου γεγονότος λεύκανσης κοραλλιών από το 2016, πέρυσι.
Το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς ήταν κοντά στο νότιο άκρο γύρω από το Mackay - μια περιοχή που ως επί το πλείστον αφέθηκε άθικτη το 2016 και το 2017.
Αυτό σημαίνει, ότι οι ύφαλοι κατά μήκος ολόκληρου του θαύματος των 2.300 χιλιομέτρων έχουν επηρεαστεί σοβαρά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Υπάρχουν ακόμα υγιείς και ζωντανές περιοχές και κάποια επηρεασμένα κοράλλια τα οποία θα ανακάμψουν, αλλά για μια σημαντική ποσότητα στα ρηχά νερά, η ζημιά στα κοράλια είναι ανεπανόρθωτη.

Ο καθηγητής Terry Hughes, από το Πανεπιστήμιο James Cook, λέει ότι ο κίνδυνος έχει μειωθεί από τα Χριστούγεννα που πέρασαν, χάρη στον ψυχρότερο, πιο θολό και υγρότερο καιρό, εν μέρει λόγω της ψύξης της La Nina πάνω από τον Ειρηνικό.

afp_reef.jpg

Μια αξιολόγηση από την Αμερικανική Εθνική Ωκεάνια και Ατμοσφαιρική Διοίκηση υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος λεύκανσης είναι μεγαλύτερος βόρεια του Cairns και ένας θερμότερος από τον αναμενόμενο Φεβρουάριο θα μπορούσε να αλλάξει τις προβλέψεις, αλλά ο Hughes λέει ότι η πιθανότητα ενός έτους χωρίς λεύκανση είναι «αρκετά καλή».

Το CSIRO έχει προβλέψει θαλάσσιο κύμα για τις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας στις αρχές του έτους, με θερμοκρασίες που αναμένεται να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο σε μια δεκαετία.

Οι ακτές Ningaloo και Shark Bay, και οι δύο περιοχές με παγκόσμια κληρονομιά, απειλούνται από τη θέρμανση των θερμοκρασιών των ωκεανών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα οικοσυστήματα και την αλιεία που δεν έχουν ανακάμψει από ένα θαλάσσιο κύμα το 2011.

Καθυστέρηση σε ηλεκτρικά οχήματα

Οι αναλυτές λένε ότι η μετάβαση στα EV είναι αναπόφευκτη, με νέα μοντέλα να ανταγωνίζονται με τα οχήματα ορυκτών καυσίμων στην τιμή ήδη από το 2025.
Η Αυστραλία ακολουθεί άλλες χώρες στην υιοθέτησή τους, με λιγότερα προσιτά μοντέλα.

Άλλες χώρες έχουν εφαρμόσει πολύ πιο αποτελεσματική πολιτική


Battery_Swapping_Future_of_Electric_Vehicle_EV_Charging_in_India_Blue_Circle.jpg

Η Αυστραλία φαίνεται να κατευθύνεται προς την άλλη κατεύθυνση χωρίς σημαντικά κίνητρα. Εν τω μεταξύ, οι εκπομπές ρύπων των εθνικών μεταφορών συνεχίζουν να αυξάνονται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης