Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι διευθετήσεις που απαιτούνται για τους επενδυτές της ΛΑΡΚΟ

Οι διευθετήσεις που απαιτούνται για τους επενδυτές της ΛΑΡΚΟ
Τι απαιτείται για να γίνουν επενδύσεις και να ανακάμψει η πολυπαθής εταιρία
Σχετικά Άρθρα

Στον διαγωνισμό που πραγματοποιεί ο Ειδικός Διαχειριστής για τα περιουσιακά στοιχεία της Λάρκο στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για το μέλλον της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της πρώτης φάσης του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσιο της Λάρυμνας και το μεταλλείο στο Λούτσι.
Η προθεσμία κατάθεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή εκπνέει σήμερα Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, και στα αρμόδια επιτελεία επικρατεί αισιοδοξία ως προ το αποτέλεσμα με τις εκτιμήσεις να αναφέρονται ακόμη και σε πάνω από 10 υποψήφιους, στους οποίους το πιθανότερο είναι να συμπεριλαμβάνονται και οι 6 επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Η παρουσία στον διαγωνισμό του ομίλου Μυτιληναίου, ενός από τους πιο στιβαρούς οικονομικά ομίλους της χώρας με συναφή δραστηριότητα στον τομέα της μεταλλουργίας αλλά και της ΓΕΚ Τέρνα που επιδιώκει επέκταση δραστηριοτήτων σε νέους τομείς δείχνουν την καλή θέληση και πρόθεση από ελληνικής πλευράς.

Αλλά και η παρουσία ισχυρών ομίλων της διεθνούς αγοράς, με προεξάρχοντα τον ομιλο Trafigura Group με κύκλο εργασιών 147 δις. ευρώ και δραστηριότητα στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία και τη Μέση Ανατολή, τον καθετοποιημένο όμιλος ορυκτών πόρων Tharisa Plc, τον μεταλλευτικό και μεταλλουργικό όμιλος Solway Investment Group με έδρα την Ελβετία, που λειτουργεί ορυχεία και εργοστάσια τήξης στη Γουατεμάλα, στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στην Βόρεια Μακεδονία, στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες και την Commodity and Mining Insight Ireland Limited συνδεδεμένη εταιρία της Commodity and Mining Insight UK Limited, εταιρία παροχής συμβουλών  με εξειδίκευση στον τομέα των μετάλλων και ορυκτών, προεξοφλούν μια έντονη διαμάχη για την διεκδίκηση της προβληματικής Λάρκο.

Οι προϋποθέσεις για ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης

Το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών συνδέεται πρωτίστως με το νικέλιο και την υψηλή ζήτησή του τα επόμενα χρόνια καθώς εξελίσσεται στο πιο σημαντικό μεταλλικό στοιχείο για την κατασκευή μπαταριών.
Το πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον ωστόσο θα κριθεί από την διευθέτηση κρίσιμων ζητημάτων για την βιωσιμότητα της μεταλλευτικής δραστηριότητας από πλευράς του ελληνικού δημοσίου, όπως τα περιβαλλοντικά και η τιμή του ρεύματος. Μόνο για την συμμόρφωση της εταιρίας με την περιβαλλοντική νομοθεσία απαιτούνται επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το κόστος ρεύματος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τη βιωσιμότητα της μεταλλευτικής δραστηριότητας της Λάρκο και με το νέο επενδυτή , αφού αντιστοιχεί σήμερα στο 35% του συνολικού λειτουργικού κόστους της εταιρίας.
Κατά συνέπεια το γεγονός ότι ισχυρά εταιρικά σχήματα αποκτούν πρόσβαση στο data room δεν σημαίνει, ότι θα καταβάλλουν και δεσμευτικές προσφορές.
Για να γίνει κάτι τέτοιο, τα δεδομένα θα πρέπει να βελτιωθούν και να καταστούν βιώσιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης