Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Το παιχνίδι με τα containers ανεβάζει παγκοσμίως τις τιμές των τροφίμων

Το παιχνίδι με τα containers ανεβάζει παγκοσμίως τις τιμές των τροφίμων

 Κερδοφόρα η επιστροφή κενών εμπορευτοκιβωτίων στην Κίνα - Έλλειψη στην διακίνηση των τροφίμων φέρνει το παιχνίδι με τα containers

 

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για τα μεταλλικά containers με ραβδώσεις σημαίνει ότι η Ταϊλάνδη δεν μπορεί να μεταφέρει το ρύζι της, ο Καναδάς έχει “κολλήσει” με τα μπιζέλια και η Ινδία δεν μπορεί να ξεφορτώσει το βουνό της ζάχαρης. Η επιστροφή κενών κουτιών στην Κίνα έχει γίνει τόσο κερδοφόρα που ακόμη και ορισμένοι Αμερικανοί αποστολείς σόγιας πρέπει να αγωνιστούν για να βρουν εμπορευματοκιβώτια, ώστε να εξασφαλίσουν την προμήθεια των Ασιατών αγοραστών σύμφωνα με το gcaptain.

«Οι άνθρωποι δεν παίρνουν τα προϊόντα τους εκεί που τα χρειάζονται», δήλωσε ο Steve Kranig, διευθυντής logistics της IM-EX Global Inc., ένας μεταφορέας εμπορευμάτων που διαχειρίζεται φορτία όπως ρύζι, μπανάνες και ζυμαρικά από την Ασία προς τις ΗΠΑ.
Οι πελάτες του αποστέλλουν 8 έως 10 εμπορευματοκιβώτια ρυζιού κάθε εβδομάδα από την Ταϊλάνδη στο Λος Άντζελες αλλά τώρα οι αποστολές είναι μόνο 2 έως 3 εμπορευματοκιβώτια την εβδομάδα.

Το βασικό ζήτημα είναι ότι η Κίνα, η οποία έχει ανακάμψει γρηγορότερα από το Covid-19, ανέβασε την εξαγωγική της οικονομία και πληρώνει τεράστια ασφάλιστρα για εμπορευματοκιβώτια, καθιστώντας πιο κερδοφόρο να τα στείλει πίσω κενά παρά να τα ξαναγεμίζει.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αυξανόμενοι ναύλοι αυξάνουν το κόστος ορισμένων τροφίμων.
Οι τιμές της λευκής ζάχαρης αυξήθηκαν σε υψηλό τριών ετών τον περασμένο μήνα και οι καθυστερήσεις στις αποστολές σόγιας από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να σημαίνουν υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές στην Ασία, δήλωσε ο Eric Wenberg, εκτελεστικός διευθυντής της Specialty Soya and Grains Alliance.

Κόστος εμπορευματοκιβωτίων

Αν και δεν είναι απολύτως ασυνήθιστο τα containers να επιστρέφουν άδεια μετά από ένα ταξίδι, οι αερομεταφορείς συνήθως προσπαθούν να τα συμπληρώσουν για να επωφεληθούν από τις τιμές αποστολής και στις δύο κατευθύνσεις.
Ωστόσο, το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων από την Κίνα στις ΗΠΑ είναι σχεδόν 10 φορές υψηλότερο από το αντίθετο ταξίδι, ωθώντας τους μεταφορείς να επιλέγουν την επιστροφή κενών αντί να τα φορτώνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Freightos.
Στο λιμάνι του Λος Άντζελες, το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ για containers, τρία στα τέσσερα που επιστρέφουν από την Ασία ταξιδεύουν άδεια δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής Gene Seroka.

Στο Βανκούβερ, τα εμπορευματοκιβώτια παραμένουν στις αυλές. Οι τερματικοί σταθμοί έχουν μειώσει το χρόνο για τη μεταφορά των γεμισμένων κουτιών σε πλοία από τρεις ημέρες σε μόλις επτά ώρες, δήλωσε ο Jordan Atkins, αντιπρόεδρος του Ομίλου WTC.

Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο, εξήγαγε μόνο 70.000 μετρικούς τόνους τον Ιανουάριο, λιγότερο από το ένα πέμπτο του όγκου που είχε αποσταλεί ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε ο Ravi Gupta, πρόεδρος της Shree Renuka Sugars Ltd.
Το Βιετνάμ, ο μεγαλύτερος παραγωγός των κόκκων καφέ robusta που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή στιγμιαίων ποτών και εσπρέσο, αγωνίζεται επίσης να εξάγει.
Οι αποστολές μειώθηκαν περισσότερο από 20% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο Le Tien Hung, πρόεδρος της Simexco Dak Lak, του Νο 2 εξαγωγέα του Βιετνάμ.
Οι αποθήκες στο Βιετνάμ είναι γεμάτες λόγω εποχιακών πωλήσεων και χαμηλών εξαγωγών μετά την έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων, ανέφερε η Volcafe Ltd., η μονάδα καφέ του trader εμπορευμάτων ED & F Man Holdings Ltd.
Σε όλο τον κόσμο, ορισμένοι αγοραστές τροφίμων είναι σε αναμονή ενώ άλλοι έχουν σταματήσει εντελώς τις αγορές, λένε οι traders.

Έλλειψη όλων των εμπορευματοκιβωτίων

«Ήταν έτσι από τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Kranig της IM-EX Global. "Δεν θα έχετε μόνο έλλειψη φαγητού αλλά και έλλειψη των πάντων.
Δεν θα εκπλαγώ που άκουσα κάποιες τιμές ναύλων για τους πλοιοκτήτες φορτίου για την περίοδο αποστολής 2021-2022 διπλασιασμένες από τα προηγούμενα χρόνια.
" Εάν αυτή η πρόβλεψη επαληθευθεί, μόλις εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος των Βορειοαμερικανών και Ευρωπαίων, ορισμένα από αυτά τα υψηλά ναύλα θα μπορούσαν να περάσουν σε αυτούς, καθώς επιστρέφουν σε καφετέριες, εστιατόρια και γραφεία.
Η δυσλειτουργία των εμπορευματοκιβωτίων έρχεται ακριβώς καθώς οι Αμερικανοί φορτωτές προσπαθούν να αυξήσουν τις εξαγωγές όλων, από σόγια έως γεύματα σιτηρών προς την Ασία.

Η Κίνα μαζεύει αμερικανικές καλλιέργειες καθώς αναρρώνει γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Η κατάσταση είναι τόσο ακραία που ορισμένοι αγοραστές ακυρώνουν συμβόλαια, επιλέγουν μεθόδους μαζικής αποστολής, τις πιο συνηθισμένες για προϊόντα ζωοτροφών ή καθυστερούν τις αγορές για να αποφευχθεί το υψηλό κόστος μεταφοράς.
«Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους και πιο συνεπείς αγοραστές εμπορευματοκιβωτίων σόγιας στην Ασία με την πάροδο των ετών επιλέγουν τώρα να αγοράσουν προμήθειες πλοίων χύδην», δήλωσε ο Doug Grennan, αντιπρόεδρος στη Scoular Co., που είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορτωτές γεωργικών αγαθών στις ΗΠΑ.
"Και σίγουρα όπως και άλλοι, είχαμε κάποιες ακυρώσεις κρατήσεων." Ακόμα, μια μεγάλη παγκόσμια αύξηση του κόστους των τροφίμων είναι απίθανη.
Μόνο ένα μικρό ποσοστό σπόρων και ελαιούχων σπόρων διατίθεται σε εμπορευματοκιβώτια, δήλωσε ο Arnaud Petit, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών στο Λονδίνο, με τα υπόλοιπα να μεταφέρονται χύμα.
Δεν είναι επίσης σαφές πόση από την αύξηση του κόστους αποστολής θα μπορούν να μεταφέρουν οι εταιρείες στους καταναλωτές, δεδομένης της οικονομικής επιβράδυνσης που προκαλείται από τον κορωνοϊό.

Αναστολή αποστολών κοντέινερ

Η Hapag-Lloyd AG πέρυσι ανακοίνωσε στους πελάτες ότι αναστέλλει τις αποστολές εμπορευματοκιβωτίων της Βόρειας Αμερικής στο εξωτερικό για να επανατοποθετήσει τα κενά εμπορευματοκιβώτια πίσω στην Ασία. Ο Nico Hecker, διευθυντής της παγκόσμιας εφοδιαστικής εμπορευματοκιβωτίων σε γερμανική εταιρεία θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών, δήλωσε τον Νοέμβριο ότι η εταιρεία αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης για εμπορευματοκιβώτια 40 ποδιών μετά από μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις που υπήρξαν ποτέ. «Καθώς τα εμπορευματοκιβώτια έγιναν λιγοστά στην Ασία, η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά» σε όλες τις διαδρομές εμπορευματοκιβωτίων, δήλωσε ο Ι Judah Levine,, επικεφαλής της έρευνας στο Freightos.
Ορισμένοι αερομεταφορείς έχουν ακυρώσει τις πτήσεις τις επόμενες εβδομάδες για να καλύψουν τις καθυστερήσεις, πρόσθεσε. Η πανδημία έχει επίσης αυξήσει τις ροές των ψυκτικών δοχείων. Στην Κίνα, κουτιά συσσωρεύονται σε λιμάνια, καθώς οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμορφώνονται με αυστηρές διαδικασίες δοκιμών Covid, καθώς και απολύμανση προϊόντων κρέατος και θαλασσινών, αφού οι εισαγωγές κατεψυγμένων τροφίμων κατηγορήθηκαν για την εξάπλωση του ιού. Υπάρχουν τόσα πολλά ψυχρά εμπορευματοκιβώτια στο Νταλιάν που πλέον έχουν εξαντληθεί οι πρίζες για να τα διατηρήσουν. Καθώς οι εισαγωγές συγκρατούνται, οι τιμές χονδρικής χοιρινού κρέατος στην Κίνα, που είναι ο  κορυφαίος καταναλωτής στον κόσμο, ανέβηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο. Αυτό ώθησε την κυβέρνηση να αυξήσει τις πωλήσεις κρατικών αποθεμάτων χοιρινού κρέατος για να καλύψει την έντονη ζήτηση πριν από τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς. Η έλλειψη εργασίας λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού επιβραδύνει τη λειτουργία στα λιμάνια και επιδεινώνει την έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων. Οι απεργίες στην Αργεντινή αύξησαν επίσης τη ζήτηση για αμερικανικά γεωργικά προϊόντα για την προμήθεια της Ασίας, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό για κουτιά. «Είναι μια τέλεια καταιγίδα», είπε ο Grennan. "Έχετε αυξημένη ζήτηση στην Ασία για γεωργικά προϊόντα και ταυτόχρονα έχετε μια αρκετά σημαντική ζήτηση καταναλωτικών αγαθών στις Η.Π.Α. Όταν προσθέτετε σε αυτό ορισμένα από τα εργασιακά ζητήματα, θα έχετε το συνολική εικόνα, που πραγματικά δημιουργεί την έλλειψη που βλέπετε."


Κακή η προηγούμενη εβδομάδα για τις ναυτιλιακές μετοχές σύμφωνα με την Capital Link

g1.3




g2.3




g3.3


g4.3


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης