Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

OHE: Το 2021 «κρίσιμο έτος» για την κλιματική αλλαγή

OHE: Το 2021 «κρίσιμο έτος» για την κλιματική αλλαγή
Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι ο άνθρακας πρέπει να καταργηθεί έως το 2040

Ο António Guterres μίλησε σε συνάντηση των κρατών μελών στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την τελευταία ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, γνωστή ως COP26, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη της Σκωτίας, το Νοέμβριο, αν και αναγνωρίζει την πρόοδο που σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών άνθρακα, αυτό δεν αρκεί, είπε.

«Ο στόχος, η θερμοκρασία του πλανήτη να παραμείνει εντός του ορίου (1,5 βαθμοί σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού), είναι ακόμα ακατόρθωτος», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες στους πρεσβευτές. «Γι 'αυτό χρειαζόμαστε περισσότερη φιλοδοξία για χρηματοδότηση».

Περιγράφοντας το 2021 ως «κρίσιμη χρονιά για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος», ο Γενικός Γραμματέας κοίταξε τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν αυτήν την ορμή στο δρόμο προς τη Γλασκώβη.

Είπε ότι ο παγκόσμιος συνασπισμός για να κάνει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές πραγματικότητα, πρέπει να αναπτυχθεί, για να καλύψει περισσότερο από το 90% όλου του άνθρακα που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, υπογραμμίζοντας μια προτεραιότητα του ΟΗΕ.

Καθώς οι δεσμεύσεις πρέπει να υποστηρίζονται από σαφή και αξιόπιστα σχέδια, προέτρεψε τις χώρες να προσφέρουν σημαντικά πιο φιλόδοξες εθνικά καθορισμένες συνεισφορές, όπως περιγράφεται στη συμφωνία, προσθέτοντας ότι «οι μεγάλες οικονομίες και τα μέλη της G20 πρέπει να ηγηθούν».

Ηθική υποχρέωση να πράξουμε καλύτερα

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι ο άνθρακας πρέπει να καταργηθεί έως το 2040, ενώ η χρηματοδότηση για τον τομέα και για άλλα ορυκτά καύσιμα, πρέπει αντ 'αυτού να κατευθυνθεί προς λύσεις καθαρής ενέργειας.

Ζήτησε επίσης μια σημαντική ανακάλυψη στην προσαρμογή και την ανθεκτικότητα, η οποία απαιτεί αυξημένη υποστήριξη σε ευάλωτα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου και των μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών.

«Έχουμε ηθική υποχρέωση να κάνουμε πολύ καλύτερα, με νέες και κλιμακωτές χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες και μέσα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

 «Οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να ανταποκριθούν στη δέσμευσή τους που έχει γίνει πριν από δέκα χρόνια και να επιβεβαιώσουν ξανά στη Συμφωνία του Παρισιού, να κινητοποιήσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στη χρηματοδότηση του κλίματος στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό πρέπει να παραδοθεί πλήρως πριν από την COP26. "

Η πανδημία δεν αποτελεί εμπόδιο

Με εννέα μήνες ακόμη μέχρι τη Γλασκόβη και τη διακοπή της πανδημίας COVID-19, ο κ. Guterres υπογράμμισε τη δέσμευση του ΟΗΕ να διασφαλίσει ότι οι προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν ουσιαστικά.

«Απλώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην πανδημία να μας εμποδίσει να συνεργαστούμε στην κρίσιμη πορεία προς τη Γλασκόβη. Αν και θα υπάρξουν προκλήσεις, πρέπει να προσαρμοστούμε. Τα στοιχήματα είναι πολύ υψηλά για να κάνουν διαφορετικά », είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας έχει δώσει οδηγίες σε αξιωματούχους του ΟΗΕ παγκοσμίως να διαθέσουν γραφεία και χώρους, έτσι ώστε όλες οι χώρες να μπορούν να συμμετέχουν σε εικονικές διαπραγματεύσεις.

«Θα υποστηρίξουμε αυτήν τη διαδικασία με κάθε δυνατό τρόπο για να διασφαλίσουμε την επιτυχία της», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης