Ενέργεια

Προτεραιότητα οι μέτοχοι και τα μερίσματα για τις αμερικανικές πετρελαϊκές

Προτεραιότητα οι μέτοχοι και τα μερίσματα για τις αμερικανικές πετρελαϊκές

Οι επιλογές της ConocoPhillips έναντι της αύξησης της παραγωγής

 

Η ConocoPhillips ανακοίνωσε την Τετάρτη 10/3/2021 ότι επανέλαβε το πρόγραμμα εξαγοράς μετοχών της και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να κρατά σταθερές τις δαπάνες ακόμη και όταν οι τιμές του πετρελαίου θα έχουν ανέβει. Πρόκειται για την τελευταία αμερικανική ενεργειακή εταιρεία που εστιάζει στις αποδόσεις των επενδυτών απ΄ ότι στην αύξηση της παραγωγής.

Παρά την αύξηση των τιμών του αργού, οι εταιρείες πετρελαίου αναμένεται να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις δαπάνες τους, καθώς οι επενδυτές επιβραβεύουν τις εταιρείες που επιδεικνύουν πειθαρχία διαχείρισης κεφαλαίου μετά από χρόνια χαμηλών αποδόσεων από τον κλάδο.

Οι τιμές του Brent αυξήθηκαν πάνω από 70 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020, καθώς η πανδημία COVID-19 σταμάτησε τα ταξίδια και μείωσε τη ζήτηση καυσίμων.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η αγορά θα ευνοήσει εταιρείες που επιδεικνύουν βιώσιμη πειθαρχία και ισχυρή δημιουργία ταμειακών ροών με ιστορικό προβλέψιμων επιστροφής κεφαλαίου», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ConocoPhillips, Ryan Lance.

Διατήρηση αποδόσεων των μετοχών

Η ConocoPhillips διατήρησε το προηγούμενο επενδυτικό πρόγραμμα  ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ακολουθώντας τις κορυφαίες αμερικανικές πετρελαϊκές Exxon Mobil και Chevron που έχουν επίσης παρουσιάσει σχέδια τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να διατηρήσουν τις αποδόσεις των μετόχων και να συνεχίσουν να ελέγχουν τις δαπάνες.

Η Exxon επιβεβαίωσε τα σχέδια για τη διατήρηση των ετήσιων δαπανών στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, ενώ η Chevron ανακοίνωσε ότι θα καθορίσει τις ετήσιες δαπάνες κεφαλαίου σε περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.
Η ConocoPhillips, κορυφαίος ανεξάρτητος παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα εξαγοράς ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν 50% υψηλότερο από το επίπεδο επαναγοράς το τέταρτο τρίμηνο του 2020, όταν είχε ανασταλεί λόγω της συμφωνίας να αγοράσει την Concho Resources.
«Είμαστε ακόμα στην αρχή το 2021 νέο έτος, αλλά οι τιμές των commodities έχουν ενισχυθεί, έτσι ώστε το μέρισμα μας από μόνο του να μην είναι αρκετό για να καλύψει την επιστροφή κεφαλαιακής δέσμευσης», δήλωσε ο Lance.
Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές της ConocoPhillips για τις τιμές των commodities το 2021, η επαναγορά της μετοχής μαζί με το μέρισμά της αντικατοπτρίζουν τα σχέδια της εταιρείας να επιστρέψει περισσότερο από το 30% της ρευστότητας στους μετόχους σε ένα χρόνο, ανέφερε.


www.worldenegrynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης