Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ποιές είναι οι 4 αμερικανικές εταιρίες που θα πρωταγωνιστήσουν στην αποθήκευση

Ποιές είναι οι 4 αμερικανικές εταιρίες που θα πρωταγωνιστήσουν στην αποθήκευση
Ο εξειδικευμένος οίκος ανάλυσης Zacks προσδιορίζει το νέο κλάδο μπαταριών και τους πρωταγωνιστές του

Με την κλιματική κρίση να γίνεται όλο και πιο έντονη κάθε μέρα, η σημασία των μπαταριών που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ενέργειας έχει αυξηθεί κατά την τελευταία δεκαετία.
Ειδικότερα, χωρίς αποτελεσματικές τεχνικές αποθήκευσης ενέργειας, δεν θα ήταν δυνατή η αυξημένη υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
Επομένως, η ζήτηση για αποθήκευση μεγάλης κλίμακας παραμένει αναγκαία, καθώς ολόκληρη η οικονομία των ΗΠΑ μετατοπίζεται προς μια κοινωνία με ανανεώσιμη ενέργεια.

Παράγοντες που ωθούν την αγορά αποθήκευσης μπαταριών

Ένας σημαντικός καταλύτης που οδηγεί την ανάπτυξη της αγοράς αποθήκευσης μπαταριών είναι το ταχέως μειωμένο κόστος αποθήκευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες
Όπως αναφέρεται σε μια ερευνητική έκθεση του BloombergNEF τον Δεκέμβριο του 2020, το κόστος των μπαταριών ιόντων λιθίου μειώθηκε κοντά στο 90%.
Συγκεκριμένα, οι τιμές ήταν χαμηλότερες από 100 $ ανά κιλοβατώρα (kWh) για πρώτη φορά.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη στην αγορά αποθήκευσης μπαταριών είναι η εμφάνιση και η ταχεία υιοθέτηση των ηλεκτροκίνητων μεταφορών, γνωστότερα ως ηλεκτρικά οχήματα (EV).Η αποθήκευση μπαταριών κρατά το κλειδί για την άνθηση της βιομηχανίας EV.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2020 ήταν κατά 4% υψηλότερες από το επίπεδο του 2019, εν μέσω μιας αγοράς αυτοκινήτων που μειώθηκε κατά 15%.
Μια άλλη κινητήρια δύναμη για την αγορά είναι τα φορολογικά κίνητρα επενδύσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (ITC), τα οποία έχουν ωφελήσει πάρα πολύ την αύξηση της αποθήκευσης μπαταριών σε ολόκληρη τη χώρα.
Τέτοια φορολογικά κίνητρα μειώνουν το συνολικό κόστος των εγκαταστάσεων, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία να αναπτύξουν περισσότερα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Προοπτικές για το μέλλον

Ένα ITC επιτρέπεται για αποθήκευση ενέργειας μόνο όταν είναι εγκατεστημένο σε συνδυασμό με ένα σύστημα ηλιακής ενέργειας.
Τον Φεβρουάριο του 2020, υποβλήθηκε πρόταση για να συμπεριληφθεί παρόμοια επιλεξιμότητα ITC για αυτόνομη αποθήκευση. Εάν εγκριθεί, θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη της αγοράς αποθήκευσης μπαταριών.
Από την άλλη πλευρά, η UBS εκτιμά ότι κατά την επόμενη δεκαετία το κόστος αποθήκευσης ενέργειας θα μειωθεί μεταξύ 66% και 80%.
Όλες αυτές οι προβολές πρέπει να οδήγησαν την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) να εκτιμήσει ότι ένας σημαντικός αριθμός συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας θα προστεθεί στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρεται στο EIA Annual Energy Outlook 2021 (AEO2021), η αποθήκευση μπαταρίας 59 gigawatts (GW) θα εξυπηρετήσει το ηλεκτρικό δίκτυο το 2050.

Οι 4 μεγάλοι παίκτες

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω προβλέψεις ανάπτυξης λίγες μετοχές που εμπλέκονται στην αγορά αποθήκευσης μπαταριών διαθέτουν σταθερές προοπτικές ανάπτυξης. Αυτές είναι:

NextEra Energy NEE: Αυτός ο πάροχος έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, με περισσότερα από 150 MW συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας σε λειτουργία.
Το 409 MW Manatee Energy Storage Center της εταιρείας, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο σύστημα μπαταρίας με ηλιακή ενέργεια στον κόσμο, βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για να τεθεί σε λειτουργία αργότερα το 2021. Διαθέτει μακροπρόθεσμο ρυθμό αύξησης κερδών 7,8%, ενώ η εκτίμηση της Zacks Consensus για τα κέρδη της από το 2021 δείχνει ετήσια αύξηση 8,2%.

Enphase Energy ENPH: Η μπαταρία επόμενης γενιάς του κατασκευαστή ηλιακών μικροεναστροφών - Enphase Encharge 3 ή Encharge 10 - έχει δυνατότητα χρήσης και κλιμάκωσης χωρητικότητας 3,4 kWh και 10,1 kWh, αντίστοιχα. Η εταιρεία αναμένει περαιτέρω αναθεωρήσεις των προϊόντων αποθήκευσής της με την τεχνολογία Ensemble να κυκλοφορήσει το 2021.Έκανε την έκπληξη για μέση αύξηση 23,17% στα τέσσερα τρίμηνο του 2020, ενώ το Zacks Consensus Estimate για τα κέρδη της από το 2021 και στην συνέχεια δίνει αύξηση από έτος σε έτος 43,8% .

General Electric GE: Το τμήμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτού του ομίλου προσφέρει προσαρμοσμένα προϊόντα αποθήκευσης που περιλαμβάνουν προηγμένες μπαταρίες μολύβδου-οξέος, καθώς και Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας (EMS) για την ενσωμάτωση του συστήματος διαχείρισης μπαταριών (BMS) σε έναν πλήρως λειτουργικό ψηφιακό ελεγκτή αποθήκευσης. Διαθέτει μακροπρόθεσμο ρυθμό αύξησης κερδών 4,3%, ενώ το Zacks Consensus Estimate για τα κέρδη του το 2021 υποδηλώνει ετήσια αύξηση 2.300%.

Fluence: Kοινή επιχείρηση μεταξύ της AES Corp. AES και της Siemens AG SIEGY, είναι παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά τεχνολογίας και υπηρεσιών αποθήκευσης ενέργειας κλίμακας χρησιμότητας. Κέρδισε τον τίτλο σαν ο Νο 1 πάροχος ολοκληρωμένων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας το 2020 από το Leadhouse Leaderboard. Ενώ ο ρυθμός αύξησης των μακροπρόθεσμων κερδών της AES Corp είναι στο 7,5%, ο ίδιος για τη Siemens ανέρχεται στο 16,10%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης