Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ενθουσιασμός Biden με τις τοποθετήσεις των ηγετών για την κλιματική αλλαγή - Η 4η βιομηχανική επανάσταση

Ενθουσιασμός Biden με τις τοποθετήσεις των ηγετών για την κλιματική αλλαγή - Η 4η βιομηχανική επανάσταση
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ στο μισό έως το τέλος της δεκαετίας

Τις δεσμεύσεις του για το κλίμα και την ενέργεια παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ στο μισό έως το τέλος της δεκαετίας, μέρος ενός σχεδίου για να επαναφέρει τις ΗΠΑ στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Σκοπός της διακυβέρνησης Biden είναι να σηματοδοτήσει την επάνοδο της χώρας του στον αγώνα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και να δώσει ώθηση στον υπόλοιπο κόσμο να «ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες του».

Η δεύτερη ημέρα επικεντρώθηκε στην καινοτομία και στην οικονομική ευκαιρία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ενώ οι θέσεις εργασίας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται με ταχύ ρυθμό, οι ομάδες εργασίας λένε ότι οι επαγγελματίες που ασχολούνται στους τομείς των ορυκτών καυσίμων αμείβονται περισσότερο.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Jennifer M. Granholm, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, ο πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, ο Bill Gates και ο Michael Bloomberg.

Το κάλεσμα Biden

O Biden κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να προσχωρήσουν στις ΗΠΑ για να οδηγήσουν μια «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» για να μετατρέψουν τον ενεργειακό τομέα, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να ξεπεράσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής, κλείνοντας την διήμερη σύνοδο κορυφής για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η διατήρηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου θεωρείται κρίσιμο σημείο ανατροπής για την αποφυγή μη αναστρέψιμων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, ο Biden επεσήμανε την πιθανότητα περαιτέρω κλιματικής προόδου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας. «Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Modi, σε μια νέα εταιρική σχέση για την επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών μας στόχων, καθιστώντας αυτόν τον πυλώνα της διμερούς συνεργασίας μας».

Επίσης, τόνισε τις δυνατότητες συνεργασίας με τον Ρώσο πρόεδρο Putin για το κλίμα, παρά τις άλλες συνεχιζόμενες εντάσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. «Είναι ώρα αυτή τη φορά να κάνουμε κάτι που να ωφελεί όλους» σημείωσε.

Ένταξη των ΗΠΑ στο New Net Zero International Coalition της Σαουδικής Αραβίας

Δημιουργήθηκε ένας νέος διεθνής όμιλος με μέλη των ΗΠΑ, του Καναδά, της Νορβηγίας, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να καταλήξουν σε στρατηγικές για την επίτευξη καθαρών καθαρών μηδενικών εκπομπών, δήλωσε το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Επίσης, οι ΗΠΑ θα εντάξουν την Δανία για να συντονίσουν την ώθηση για μείωση του άνθρακα από τη διεθνή ναυτιλία και θα ξεκινήσουν σημαντική νέα έρευνα στη σύνοδο κορυφής COP26 στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο.

Τέλος, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η μείωση των εκπομπών στο καθαρό μηδέν θα απαιτήσει τη συνεργασία των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η επίτευξη αυτού του στόχου έως το 2050 θα πάρει τη στενή συνεργασία των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεδομένου ότι αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης