Τελευταία Νέα

«Κλειδί» για την απανθρακοποίηση ο δημόσιος τομέας - Η Ολλανδία και τα PPA

«Κλειδί» για την απανθρακοποίηση ο δημόσιος τομέας - Η Ολλανδία και τα PPA
Οι κυβερνήσεις έχουν αρκετή γη στην οποία μπορούν να κατασκευάσουν έργα ανανεώσιμης ενέργειας

H Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων και Διαχείρισης Υδάτων της Ολλανδίας υπέγραψε διμερές συμβόλαιο PPA με αιολικό πάρκο 22 στροβίλων στο λιμάνι του Ρότερνταμ, το οποίο αναπτύσσεται από την εταιρεία Eneco.

Το εν λόγω πάρκο θα παράγει 400 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως μόλις ολοκληρωθεί. Η ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία γεφυρών, φωτισμού δρόμου, κλειστών σταθμών και γραφείων του υπουργείου.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα της νέας εποχής, που θέλει δημόσιους φορείς να υπογράφουν συμβάσεις ΑΠΕ με ιδιώτες. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο, καθώς κυβερνήσεις και βιομηχανία καλούνται να αποδεσμεύσουν τις δραστηριότητές τους από τον άνθρακα. Οι συμφωνίες αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας ξεκλειδώνουν τον καθαρό ενεργειακό εφοδιασμό και φυσικά το κόστος του.

Οι δυνατότητες του δημόσιου τομέα

Ο δημόσιος τομέας είναι ένας τεράστιος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, είναι μεγάλος αγοραστής. Μια δημόσια αρχή μπορεί να συγκεντρώσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για μεγάλο αριθμό π.χ. σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια ιδρύματα και υπογράφουν ένα ενιαίο μεγάλο PPA, μειώνοντας το διοικητικό και νομικό κόστος.

Οι κυβερνήσεις έχουν επίσης αρκετή γη στην οποία μπορούν να κατασκευάσουν έργα ανανεώσιμης ενέργειας. Έτσι, η ζήτηση του δημόσιου τομέα θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τη συσσώρευση αιολικής ενέργειας στην ξηρά σε χώρες όπως η Ολλανδία.

Ταυτόχρονα, μεγαλύτερες συμβάσεις με κυβερνητική υποστήριξη παρέχουν στους δανειστές ασφάλεια για την αποπληρωμή του δανείου και επιτρέπουν την κατασκευή αιολικών πάρκων με χαμηλότερο συνολικό κόστος. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson είπε: «Δεν είναι μόνο οι ιδιωτικές εταιρείες που υπογράφουν συμβάσεις, οι κυβερνήσεις το κάνουν επίσης. Και οι κυβερνήσεις μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην απαλλαγή από τον άνθρακα διασφαλίζοντας ότι χρησιμοποιούν ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Και με τις ανανεώσιμες πηγές που είναι τόσο φτηνές τώρα, αυτό είναι καλό νέο για τους φορολογούμενους που πληρώνουν για την ενέργεια που χρησιμοποιεί ο δημόσιος τομέας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης