Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Alcoa: Μετατροπή βωξίτη σε αλουμίνα με χρήση ΑΠΕ - Τι «παίζει»

Alcoa: Μετατροπή βωξίτη σε αλουμίνα με χρήση ΑΠΕ - Τι «παίζει»
Η Αυστραλία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς βωξίτη στον κόσμο και έχει το 15% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας αλουμίνας.

To ποσό των 30 εκατ. δολ. θα δαπανήσει ο αμερικανικός παραγωγός αλουμινίου Alcoa σε νέα τεχνολογία, προκειμένου να μετατρέψει το βωξίτη σε αλουμίνα, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρά ορυκτά καύσιμα. Το εργοστάσιο επεξεργασίας βρίσκεται στη Δυτική Αυστραλία και η παραγωγή αλουμίνας από βωξίτη απαιτεί ατμό, τον οποίο η Alcoa παράγει επί του παρόντος χρησιμοποιώντας λέβητες που τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα.

Η δοκιμή, η οποία έλαβε χρηματοδότηση 11,3 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αυστραλίας, θα ηλεκτροδοτήσει αυτήν τη διαδικασία χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται «μηχανική συμπίεση ατμών», η οποία συμπιέζει τον απορριπτόμενο ατμό και την επαναλαμβάνει στη διαδικασία διύλισης. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την αποδοτικότητα, να μειώσει το κόστος και να μειώσει τις εκπομπές, σύμφωνα με την ARENA.

H συνέχεια

Η δοκιμή θα ξεκινήσει με μια μελέτη σκοπιμότητας στο εργοστάσιο επεξεργασίας αλουμίνας της Alcoa στο Wagerup της Δυτικής Αυστραλίας. Εάν αποδειχθεί εφικτό, θα εγκατασταθεί μια μονάδα 3 megawatt MVP στη μονάδα, που τροφοδοτείται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

Λόγω του ότι το 70% των εκπομπών στην παραγωγή αλουμίνας προέρχονται από αυτήν τη διαδικασία, εάν αυτή η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να κλιμακωθεί με ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στις εκπομπές της βιομηχανίας.

Τα δεδομένα του τομέα στην Αυστραλία

Είναι γεγονός ότι η Αυστραλία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς βωξίτη στον κόσμο και έχει το 15% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας αλουμίνας. Ο διευθύνων σύμβουλος της ARENA, Darren Miller, δήλωσε: «Είναι υπέροχο να βλέπουμε εταιρείες όπως η Alcoa να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα μονοπάτι για τη μείωση των εκπομπών τους σε μια διαδικασία που απαιτεί έντονη ενέργεια.

Επενδυτική μας προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε τη βιομηχανία να μειώσει τις εκπομπές, καθώς και τον χάρτη πορείας της κυβέρνησης για τεχνολογίες επενδύσεων. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς το πράσινο αλουμίνιο στην Αυστραλία».Τέλος, ο Eugenio Azevedo, αντιπρόεδρος της Alcoa για συνεχή βελτίωση, δήλωσε ότι η εφαρμογή του MVR, εάν είναι επιτυχής, θα είναι «ένα σημαντικό βήμα προόδου στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης