Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΙΕΑ: Μόλις το 2% των οικονομικών κονδυλίων των κυβερνήσεων στην καθαρή ενέργεια

ΙΕΑ: Μόλις το 2% των οικονομικών κονδυλίων των κυβερνήσεων στην καθαρή ενέργεια
Oι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αναμένεται να ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κυβερνήσεις χορηγούν μόνο το 2% της φορολογικής στήριξης για επενδύσεις σε οικονομίες μετά τον Covid σε μέτρα καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Όπως αναφέρει το Tracker Recovery του Οργανισμού, η δημοσιονομική στήριξη, ύψους 16 δις. δολ. των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας επικεντρώθηκε στα νοικοκυριά και τις εταιρείας. Μάλιστα, τα δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια από τα Σχέδια Ανάκαμψης υπολείπονται των όσων απαιτούνται για την επίτευξη των διεθνών κλιματικών στόχων. Επίσης, οι ελλείψεις αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες χρηματοδοτικές προκλήσεις.

Εφιαλτικά σενάρια

Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια δαπανών ανάκαμψης των κυβερνήσεων, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αναμένεται να ανέλθουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023 και να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα άφηνε τον κόσμο πολύ μακριά από το δρόμο προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 που ο IEA παρουσίασε στον πρόσφατο Παγκόσμιο χάρτη πορείας προς το Net Zero.

Το Tracker Recovery παρακολουθεί τις κρατικές δαπάνες που διατίθενται για βιώσιμες επενδύσεις και στη συνέχεια αξιολογεί πόσο αυτές οι δαπάνες ενισχύουν τις συνολικές επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και σε ποιο βαθμό επηρεάζουν την πορεία των παγκόσμιων εκπομπών CO2.

«Παρά τις αυξημένες φιλοδοξίες για το κλίμα, το ποσό των κονδυλίων οικονομικής ανάκαμψης που δαπανώνται για καθαρή ενέργεια είναι μόνο μια μικρή δόση του συνόλου», δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης