Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Πώς θα γλιτώσουν την κατεδάφιση των αυθαιρέτων 1 εκατ. ιδιοκτήτες

Πώς θα γλιτώσουν την κατεδάφιση των αυθαιρέτων 1 εκατ. ιδιοκτήτες
Υποβολή αίτησης καταγραφής της ιδιοκτησίας τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου και να πληρώσουν ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 250 ευρώ

Τελευταία ευκαιρία να σώσουν τις κατοικίες τους έχουν ένα – τουλάχιστον – εκατομμύριο ιδιοκτήτες με κτίσματα σε δάση και δασικές περιοχές.
Δίνεται η δυνατότητα (με σχετική ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος) να μπουν σε καθεστώς ειδικής προστασίας σύμφωνα με το b2green.gr. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υποβάλουν οικειοθελώς αίτηση καταγραφής της ιδιοκτησίας τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου και να πληρώσουν ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 250 ευρώ.

«Δημιουργούμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι ιδιοκτήτες, ακόμη και όσοι έχουν προχωρήσει σε διόρθωση πρόδηλου σφάλματος του δασικού χάρτη, έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν την κατοικία τους. Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουν» επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.
Διευκρινίζεται πως με την έγκριση της αίτησης οι ιδιοκτήτες πετυχαίνουν εξαίρεση από την κατεδάφιση, διαγραφή καταλογισμένων προστίμων, «πάγωμα» των νέων προστίμων αλλά και συμψηφισμό, σε περιπτώσεις τακτοποιημένων αυθαιρέτων.

Και στην περίπτωση όπου κατά την τελική έκβαση του δασικού χάρτη το ακίνητό τους εξαιρεθεί ή βεβαιωθεί πως δεν είναι δασικό, τότε και μόνο τότε μπορούν να πετύχουν την τακτοποίησή του αλλά και την επιστροφή τελών και προστίμων που έχουν καταβάλει.

«Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράψαμε με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Στύλιο ξεκαθαρίζει το τοπίο για σπίτια που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων, ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας και παρέμενε εκκρεμές επί δεκαετίες» συμπληρώνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Επί της ουσίας επιχειρείται λύση μέσω των δασικών χαρτών. Κι αυτό διότι (όπως επισημαίνεται και στο σχετικό ΦΕΚ/αριθμός φύλλου 3253) δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση έχουν – και – «όσοι έχουν και όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα, με το οποίο αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα».

Η αίτηση υποβάλλεται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Κτηματολογίου. Εδώ, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως στην περίπτωση που ο αναρτημένος δασικός χάρτης αφορά περιοχή στην οποία έχει περαιωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί Κτηματολόγιο, θα υπάρχει δυνατότητα με καταχώριση του ΚΑΕΚ του γεωτεμαχίου, έκδοσης «ειδικού αποσπάσματος» που θα περιλαμβάνει το γεωτεμάχιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογικού διαγράμματος, τα στοιχεία του οποίου θα χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό του γεωτεμαχίου και τον προσδιορισμό των συντεταγμένων των ορίων του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης