Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Επενδυτές που διαχειρίζονται 14 τρισ. δολάρια ζητούν εγκρίσεις για κλιματικά πλάνα

Επενδυτές που διαχειρίζονται 14 τρισ. δολάρια ζητούν εγκρίσεις για κλιματικά πλάνα

Πολλοί επενδυτές ζητούν από τις εταιρείες να ορίσουν ένα καθαρό μηδενικό σχέδιο

 

Επενδυτές που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσαν ότι θα ήθελαν όλες οι εταιρείες να ορίσουν ένα σχέδιο κλιματικής μετάβασης και να το ψηφίσουν, πριν από τη σεζόν του επόμενου έτους για ετήσιες γενικές συνελεύσεις.

Οι 53 επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των UBS Asset Management, DWS και Legal & General Investment Management, δήλωσαν ότι θέτουν νέες προσδοκίες για τις εταιρείες καθώς οι περισσότερες δημοσιεύουν σχέδια για μετάβαση σε οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Επί του παρόντος, περίπου το ένα πέμπτο των 2.000 μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου το έχουν κάνει, ανέφεραν οι επενδυτές. Πριν από τον επόμενο γύρο συνομιλιών για το κλίμα στη Σκωτία τον Νοέμβριο, οι χώρες σε όλο τον κόσμο δεσμεύονται να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως τα μέσα αυτού του αιώνα, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την καταστροφική κλιματική αλλαγή.
Η δήλωση του Ομίλου Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή, καλεί όλες τις εταιρείες να καταρτίσουν ένα μεταβατικό σχέδιο, σύμφωνα με το πλαίσιο αναφοράς της Taskforce on Climate Related Financial Disclosures.

Ψήφιση εταιρικών σχέδιων

Επιπλέον, οι εταιρείες πρέπει να προσδιορίσουν ποιοι διευθυντές του συμβουλίου, εκτός από τον πρόεδρο, θα ηγηθούν των προσπαθειών και θα αποτελέσουν το επίκεντρο για τη δέσμευση των επενδυτών και από ποιον θα καταψηφιστεί εάν το σχέδιο θεωρηθεί ανεπαρκές.
Οι επενδυτές ανέφεραν επίσης, ότι όπου ισχύει με την τοπική νομοθεσία, ήθελαν οι εταιρείες να παρέχουν συμβουλευτική ψήφο για την εφαρμογή του σχεδίου.
Σε αντίθετη περίπτωση, οι επενδυτές θα μπορούσαν να εκφράσουν τη γνώμη τους ψηφίζοντας άλλα ψηφίσματα, όπως η επανεκλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
"Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική εκπλήρωση δεσμεύσεων καθαρού μηδενός. Η ψήφιση εταιρικών σχεδίων ευθυγράμμισης μηδενικού θα επιτρέψει στους μετόχους να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στο Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με την κλίμακα και τον ρυθμό εφαρμογής", δήλωσε η Stephanie Maier, Global Head of Sustainable and Impact Investment, GAM Investments.

Η παρακίνηση για ψηφοφορία ακολουθεί την έναρξη μιας καμπάνιας «Say on Climate» από τον δισεκατομμυριούχο hedge fund Chris Hohn πέρυσι και παρόμοιες ψήφους στη φετινή σεζόν AGM σε εταιρείες όπως η Shell (RDSa.L) και η Unilever (ULVR.L).
Η Victoria Barron, επικεφαλής της Sustainable Investment, BT Pension Scheme Management πρόσθεσε: «Αυτή η δήλωση τονίζει ότι οι επενδυτές θέλουν να δουν στρατηγικές καθαρού μηδέν, θέλουν να έχουν το δικαίωμα να τις ψηφίζουν και θέλουν σαφή λογοδοσία, μετρήσεις και στόχους».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης