Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κίνα: Απώλειες επενδύσεων-μαμούθ από τις συχνές διακοπές ρεύματος - «Πρόβλημα» η μείωση της χρήσης άνθρακα

Κίνα: Απώλειες επενδύσεων-μαμούθ από τις συχνές διακοπές ρεύματος - «Πρόβλημα» η μείωση της χρήσης άνθρακα
Οι περιφερειακές αρχές δέχονται αυξημένη πίεση να συμμορφωθούν με το αίτημα της κεντρικής κυβέρνησης να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα
Σχετικά Άρθρα

Οι απότομες διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Κίνας ωθούν ορισμένες ξένες εταιρείες να επενδύσουν σε άλλες χώρες, σύμφωνα με το CNBC.

Τις τελευταίες ημέρες, πολλές τοπικές κυβερνήσεις της Κίνας έχουν περιορίσει τη χρήση ενέργειας, περιορίζοντας ή ακόμη και σταματώντας την εργοστασιακή παραγωγή. Οι πιο πρόσφατοι περιορισμοί έρχονται καθώς η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι περιφερειακές αρχές δέχονται αυξημένη πίεση να συμμορφωθούν με το αίτημα της κεντρικής κυβέρνησης να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα. Η Κίνα, η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στον κόσμο και η μεγαλύτερη πηγή των αερίων θερμοκηπίου, έχει πει ότι στοχεύει οι εκπομπές άνθρακα να φθάσουν στο αποκορύφωμά τους το 2030 και να πετύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060.

«Ορισμένες εταιρείες ήταν έτοιμες να επενδύσουν στην Κίνα. Επιλέγουν να μην προχωρήσουν τώρα », δήλωσε ο Johan Annell, συνεργάτης στην Asia Perspective, μια εταιρεία συμβούλων που συνεργάζεται κυρίως με εταιρείες της Βόρειας Ευρώπης που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία. Αυτές οι προγραμματισμένες ξένες επιχειρηματικές επενδύσεις ανήλθαν σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, τόνισε ο Annell. Ενώ η Κίνα εξακολουθεί να είναι ένας «πολύ ισχυρός προορισμός» για τη μεταποίηση, είπε ότι οι επιχειρήσεις τώρα αναζητούν να επενδύσουν στη Νοτιοανατολική Ασία, ιδιαίτερα στο Βιετνάμ.

Η ενεργειακή κρίση προήλθε από μια σειρά σύνθετων, αλληλεπικαλυπτόμενων παραγόντων, που συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν μια τέλεια «καταιγίδα», σε μια οικονομία που βασίζεται στον άνθρακα για το 56% της ισχύος της.Προσπαθώντας να μειώσει τις εκπομπές της, ώστε να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2060, η κινεζική οικονομία έχει μείνει πίσω στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ακόμη και αν η παραγωγή άνθρακα έχει επιβραδυνθεί λόγω των νέων κανονισμών.



Πρόβλημα η αβεβαιότητα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η αβεβαιότητα, καθώς δεν είναι εφικτό να υπολογιστεί το χρονικό διάστημα αντιμετώπισης των προβλημάτων. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί για τα επόμενα δύο τρίμηνα.

Ηγέτες επιχειρήσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης επιβεβαίωσαν ότι οι τελευταίες διακοπές ρεύματος επηρεάζουν τις αποφάσεις ξένων επιχειρηματικών επενδύσεων στην Κίνα. «Οι εταιρείες βασίζονται στη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα της πολιτικής», δήλωσε ο Matt Margulies, αντιπρόεδρος για τις κινεζικές επιχειρήσεις στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Κίνας.

Τα τοπικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας δέχθηκαν επίσης πίεση από την έλλειψη άνθρακα και την υψηλή εργοστασιακή ζήτηση ενέργειας για να καλύψουν την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση για κινεζικά προϊόντα. Η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας φέρεται να προκάλεσε διακοπή λειτουργίας σε ορισμένες πόλεις και εργοστάσια ήδη από τον περασμένο χειμώνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης