Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο ΟΠΕΚ+ επιμένει για σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου - Πάνω από τα 81 δολ. το βαρέλι

Ο ΟΠΕΚ+ επιμένει για σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου - Πάνω από τα 81 δολ. το βαρέλι
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 50% το 2021 - Η ζήτηση υποχωρεί το τέταρτο τρίμηνο λέει ο Ρώσος αντιπρόεδρος Alexander Novak

 

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 4/10/21 ότι θα τηρήσει το υπάρχον σύμφωνο για σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, οδηγώντας τις τιμές αργού στα υψηλότερα επίπεδα των τριών ετών προστιθέμενες στις πληθωριστικές πιέσεις που οι καταναλωτές φοβούνται ότι θα εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη την πανδημία.

Ο Οργανισμός των Χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου, η Ρωσία και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, αντιμετώπισαν εκκλήσεις για πρόσθετες προμήθειες από μεγάλους καταναλωτές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία, αφού το πετρέλαιο αυξήθηκε περισσότερο από 50% φέτος.
Ο ΟΠΕΚ+ «επιβεβαίωσε το σχέδιο προσαρμογής της παραγωγής» στο οποίο είχε συμφωνήσει προηγουμένως ότι θα προστεθούν 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Νοέμβριο, ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από τις διαδικτυακές υπουργικές συνομιλίες.

Το brent ξεπέρασε τα 81 δολάρια το βαρέλι μετά την είδηση ότι ο ΟΠΕΚ θα παραμείνει στο σχέδιό του για σταδιακή πρόσθετη παραγωγή. "Θα παρακολουθούμε την κατάσταση, η ζήτηση συνήθως υποχωρεί το τέταρτο τρίμηνο, τα σχέδιά μας για αύξηση (παραγωγή) είναι ισοδύναμα, θα παρακολουθούμε πώς θα ισορροπήσει η αγορά", δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος Alexander Novak.Περί τις 19:05 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού ενισχυόταν 2,49% στα 77,81 δολάρια το βαρέλι ενώ το brent κέρδισε 2,79% στα 81,50 δολ. το βαρέλι

Πιέσεις για αύξηση

Πηγή του ΟΠΕΚ+ είχε δηλώσει στο Reuters πριν από τις υπουργικές συνομιλίες της Δευτέρας ότι η ομάδα αντιμετώπισε πίεση για να αυξήσει την παραγωγή της πιο γρήγορα, αλλά πρόσθεσε: «Φοβόμαστε το τέταρτο κύμα κορωνοϊού, κανείς δεν θέλει να κάνει μεγάλες κινήσεις». Ο όμιλος είχε συμφωνήσει τον Ιούλιο να αυξήσει την παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια το μήνα έως τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2022 για να καταργήσει σταδιακά τις υπάρχουσες περικοπές της παραγωγής κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ήδη πολύ μειωμένες από τους περιορισμούς που ίσχυαν κατά τη διάρκεια της χειρότερης πανδημίας.
Η ζήτηση έχει ανακάμψει γρήγορα, ενώ η προσφορά έχει διαταραχθεί από παράγοντες που κυμαίνονται από τους τυφώνες που έχουν επηρεάσει την αμερικανική παραγωγή έως τα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων σε ολόκληρο τον κλάδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η ζήτηση υποχώρησε.

Ένας ανώτερος βοηθός του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Salman στη Σαουδική Αραβία για μια σειρά ζητημάτων την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι το πετρέλαιο «ανησυχεί».
Η Ινδία, ένας άλλος μεγάλος καταναλωτής πετρελαίου, πίεσε για περισσότερη προσφορά.
"Προς το παρόν, τα περισσότερα μέλη μπορούν να είναι άνετα με τιμή Brent στα 80 $ ανά βαρέλι, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν αντίδραση ή πίεση από αγοραστές όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι οποίοι ζητούν ανοιχτά χαμηλότερες τιμές ενέργειας", ανέφερε η Rystad Energy πριν συναντηθούν οι υπουργοί.
Οι αναλυτές είπαν ότι αναμένουν αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο στη ζήτηση από τις παραλλαγές του κορωνοϊού, οι οποίες απειλούν με νέα οικονομική αναστάτωση, που θα επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων από τον ΟΠΕΚ+.



www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης