Περιβάλλον

Bloolmerg: Ερωτηματικά από τις κλιματικές δεσμεύσεις ΗΑΕ, Ρωσίας και Τουρκίας

Bloolmerg: Ερωτηματικά από τις κλιματικές δεσμεύσεις ΗΑΕ, Ρωσίας και Τουρκίας
Kαι οι τρεις χώρες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα

Την δέσμευσή τους εξέφρασαν Ρωσία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για μηδενικές εκπομπές CO2 εντός δεκαετιών, σύμφωνα με το Bloolmerg. Η εν λόγω είδηση αποκτά μεγάλη βαρύτητα, δεδομένου ότι οι τρεις αυτές χώρες βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο, αυτή η υπόσχεση προκάλεσε αντιδράσεις. Πρώτον, όλα τα έθνη αναγνώρισαν την απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη και δεύτερον το «καθαρό μηδέν» έχει χάσει την αξιοπιστία του. Η αλήθεια, όπως πάντα, βρίσκεται κάπου στη μέση.

Ρωσία

Ο πρόεδρος Vladimir Putin έχει απορρίψει εδώ και καιρό τη σχέση μεταξύ των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της κλιματικής αλλαγής. Και, ωστόσο, όπως ανέφερε το Bloomberg News νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια σειρά από παράγοντες μπορεί να τον έκαναν να αλλάξει γνώμη.

Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται σοβαρή όσον αφορά την επιβολή τιμολογίου στα σύνορα άνθρακα που θα αναγκάσει πιθανώς τις ρωσικές εταιρείες να πληρώσουν για υπερβολικές εκπομπές σε βασικούς κλάδους. Οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν το 35% του προϋπολογισμού της χώρας και ο άνθρακας παραμένει βασική πηγή απασχόλησης.

Δεύτερον, μερικοί από τους στενότερους βοηθούς του, όπως ο επικεφαλής της κρατικής Sberbank, τον έχουν προειδοποιήσει για το πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της γενέτειράς του, της Αγίας Πετρούπολης. Ο στόχος του 2060 για καθαρό μηδέν θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να αναδιαρθρώσει την οικονομία της.

Τουρκία

Η Τουρκία την περασμένη εβδομάδα έγινε η τελευταία χώρα των 20 ομάδων που επικύρωσε τη συμφωνία του Παρισιού. Εάν η χώρα είναι σοβαρή για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2053, τον στόχο που έχει θέσει το υπουργικό της συμβούλιο, θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα. Αντί να διπλασιάσει τις εκπομπές έως το 2030, η οποία ήταν η αρχική δέσμευσή του με βάση την ανάλυση του WRI, θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές κατά 30% έως το 2030.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα ΗΑΕ, εν τω μεταξύ, προσπαθούν να διαφοροποιήσουν την οικονομία τους εδώ και δεκαετίες με μικρή επιτυχία. Στο 30% της ακαθάριστης εγχώριας παραγωγής, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εξακολουθούν να αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας του.

 Ένας λόγος για τον καθαρό μηδενικό στόχο της χώρας το 2050, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα μπορούσε να είναι η επιθυμία της να θεωρηθεί ηγέτης του κλίματος στην περιοχή. Θα μπορούσε επίσης να γίνει προμηθευτής ορυκτών καυσίμων χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα, ένα προϊόν που πολλοί αναμένουν ότι θα έχει μεγάλη ζήτηση καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να απαλλαγούν από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Τέλος, καμία από τις χώρες δεν έχει παρουσιάσει ακόμη αξιόπιστους βραχυπρόθεσμους στόχους ή δεν έχει εξηγήσει πώς σχεδιάζουν να απομακρύνουν τις οικονομίες τους από τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, «μια αόριστη υπόσχεση σας αγοράζει λίγο χρόνο για να συνεχίσετε με τα συνηθισμένα αλλά όχι πολύ» είπε έμπειρο ενεργειακό στέλεχος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης