Ενέργεια

Gazprom: Μόλις κατά 12% αυξημένες οι εξαγωγές στην Ελλάδα - Δέσμευσε μόνο το 35% της χωρητικότητας του Yamal για την Ευρώπη

Gazprom: Μόλις κατά 12% αυξημένες οι εξαγωγές στην Ελλάδα - Δέσμευσε μόνο το 35% της χωρητικότητας του Yamal για την Ευρώπη

Δεν αυξάνει τις ποσότητες προς την Ευρώπη - Αγνοεί την Ουκρανία και πιέζει τις κανονιστικές αποφάσεις των Γερμανών

 

Σχετικά Άρθρα
Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom έχει κλείσει περίπου το ένα τρίτο της προσφερόμενης πρόσθετης χωρητικότητας διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe μέσω Πολωνίας για τον Νοέμβριο και δεν έχει κλείσει όγκους μέσω Ουκρανίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοπρασιών τη Δευτέρα 18/10.

Τα στοιχεία της Gazprom έδειξαν επίσης ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου μειώθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου σε σχέση με την ίδια περίοδο του Σεπτεμβρίου.

Η παραγωγή φυσικού αερίου για την περίοδο είχε αυξηθεί στα 399,4 bcm, ενισχυμένη κατά 16,6% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τη Gazprom, οι προμήθειες φυσικού αερίου αυξήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου-έως τις 15 Οκτωβρίου: προς Τουρκία (125,3%), Γερμανία (28,2%), Ιταλία (16,3%), Ρουμανία (288,6%), Σερβία (112,1%), Βουλγαρία (52,7%), Πολωνία (10%), Ελλάδα (12,9%) και Φινλανδία (15,3%).

Σύμφωνα με την πλατφόρμα δημοπρασιών, η Gazprom έχει κλείσει περίπου 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, ή το 35% της συνολικής πρόσθετης χωρητικότητας, που προσφέρει η πολωνική εταιρεία εκμετάλλευσης Gas System για διαμετακόμιση μέσω του σημείου διέλευσης Kondratki για τον αγωγό Yamal-Europe για τον Νοέμβριο σύμφωνα με το Reuters.
Η Gazprom και η Ουκρανία προχώρησαν σε πενταετή συμφωνία για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη στα τέλη του 2019 μετά από παρατεταμένες συνομιλίες, που περιπλέκονται από τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Η ρωσική εταιρεία έχει το δικαίωμα να δεσμεύσει επιπλέον χωρητικότητα διαμετακόμισης εκτός από τους ήδη συμφωνημένους όγκους αλλά αρνήθηκε κλείσει σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα μέσω της Ουκρανίας φέτος.
Ο φορέας εκμετάλλευσης αγωγών της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία στέλνει λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας από ό,τι ορίζεται στην τρέχουσα σύμβαση διαμετακόμισης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Gazprom δεν έχει κλείσει μεγαλύτερους όγκους, μια κίνηση που αποδίδεται στην πίεση τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος περιμένει κανονιστική άδεια από τη Γερμανία για να ξεκινήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Η διαχειριστική εταιρεία Nord Stream 2 δήλωσε ανακοίνωσε τη Δευτέρα 18/10 ότι είχε γεμίσει την πρώτη γραμμή του αγωγού με «τεχνικό» φυσικό αέριο.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας εκμετάλλευσης αγωγών φυσικού αερίου επιβεβαίωσε ότι η Gazprom αρνήθηκε να κλείσει οποιαδήποτε πρόσθετη διαμετακόμιση.
"Οι δηλώσεις της Gazprom σχετικά με την πρώτη γραμμή του Nord Stream 2 που γεμίζει με αέριο είναι μια άμεση υπόδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να λάβει πρόσθετους όγκους μόνο μέσω του NS2.
Ο εκβιασμός συνεχίζεται", δήλωσε ο Sergiy Makogon. Ο  Yuriy Vitrenko, επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz, κατηγόρησε επίσης τη Gazprom ότι σκόπιμα δεν προμήθευσε πρόσθετους όγκους φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Τόσο το Κρεμλίνο όσο και η Gazprom έχουν επανειλημμένα πει, ότι η Ρωσία ικανοποιεί όλα τα αιτήματα για προμήθειες φυσικού αερίου από Ευρωπαίους πελάτες.

Εξαγωγές - Εγχώρια διάθεση ποσοτήτων

Η Gazprom παρουσίασε τα στοιχεία εξαγωγών και παραγωγής φυσικού αερίου από την αρχή του έτους. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, με βάση αυτά τα δεδομένα, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μειώθηκαν στα 6,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) την 1η Οκτωβρίου από 7,3 bcm την προηγούμενη περίοδο.
Ο Alexei Grivach του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας, think tank του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι η Gazprom πρέπει να επικεντρωθεί στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου καθώς η περίοδος θέρμανσης στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου, δύο εβδομάδες πριν από τη συνήθη περίοδο.
"Εκτός από αυτό, το φυσικό αέριο θα έπρεπε να έχει πάει στις εσωτερικές υπόγειες αποθήκες, καθώς αυτή η διαδικασία περιπλέκεται από μια ασυνήθιστα υψηλή ζήτηση για παραγωγή ενέργειας στο καλοκαίρι αυτή την εποχή", ανέφερε. Σημειώσε επίσης ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει μειωθεί εν μέσω υψηλών τιμών.
Σύμφωνα με την Gazprom, οι εγχώριες προμήθειες φυσικού αερίου από την αρχή του έτους αυξήθηκαν σχεδόν κατά 17%. Συνολικά, η Gazprom ανέφερε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 13,1% σε ετήσια βάση σε 152,2 bcm.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης