Τελευταία Νέα
Ενέργεια

CNBC: Η Ρωσία αθετεί την δέσμευση Putin για αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη

CNBC: Η Ρωσία αθετεί την δέσμευση Putin για αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Oι ροές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη ήταν ασταθείς από τα τέλη Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας άγχος στην αγορά και εκτοξεύοντας τις τιμές
Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία επέλεξε να μην στείλει περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, περιορίζοντας τις ελπίδες ότι η Μόσχα μπορεί να χαλαρώσει τον έλεγχο της αγοράς, λίγο μετά τις δεσμεύσεις Putin για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με το CNBC.

Mάλιστα, ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom έχει κλείσει περίπου το ένα τρίτο της προσφερόμενης πρόσθετης χωρητικότητας διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe μέσω Πολωνίας για τον Νοέμβριο και δεν έχει κλείσει όγκους μέσω Ουκρανίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοπρασιών τη Δευτέρα 18/10.

Τα στοιχεία της Gazprom έδειξαν επίσης ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου μειώθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου σε σχέση με την ίδια περίοδο του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την πλατφόρμα δημοπρασιών, η Gazprom έχει κλείσει περίπου 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, ή το 35% της συνολικής πρόσθετης χωρητικότητας, που προσφέρει η πολωνική εταιρεία εκμετάλλευσης Gas System για διαμετακόμιση μέσω του σημείου διέλευσης Kondratki για τον αγωγό Yamal-Europe για τον Νοέμβριο.

Η ανάγνωση του μηνύματος

Οι ενεργειακοί αναλυτές λένε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ρωσία δεν βιάζεται να αυξήσει τον εφοδιασμό στην περιοχή και παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει να επιτρέψει την ομαλή εκκίνηση των εμπορικών ροών μέσω του Nord Stream 2-ενός αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου που έχει σχεδιαστεί για να παραδίδει ρωσικά φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Μιλώντας στο Hadley Gamble του CNBC στο Russian Energy Week στις 13 Οκτωβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε επίσης τις προτάσεις ότι η χώρα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως γεωπολιτικό όπλο ως «πολιτικά υποκινούμενο».

Προσφορά περισσότερου φυσικού αερίου μέσω του αγωγού

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρέχοντας περίπου το 43% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε η Eurostat.

Ωστόσο, οι ροές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη ήταν ασταθείς από τα τέλη Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας άγχος στην αγορά και εκτοξεύοντας τις τιμές.

Οι νομοθέτες της ΕΕ και ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz κατηγόρησαν προηγουμένως τη Gazprom ότι σκόπιμα παρακρατούσε πρόσθετους όγκους φυσικού αερίου στην Ευρώπη και εμβάθυνε την ενεργειακή κρίση της περιοχής.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, σε μια σπάνια δημόσια επίπληξη για τη Ρωσία, εξέδωσε επίσης μια δήλωση στα τέλη Σεπτεμβρίου που καλεί τη Μόσχα να στείλει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη για να ανακουφίσει την εντεινόμενη κρίση εφοδιασμού της περιοχής. Η Ρωσία δήλωσε ότι έχει εκπληρώσει πλήρως τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της Ευρώπης.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης