Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εκτοξεύτηκαν οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Εκτοξεύτηκαν οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe προς τη Γερμανία ήταν σταθερές σήμερα Τετάρτη και πάνω από τα επίπεδα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής εταιρείας δικτύου Gascade 
Σχετικά Άρθρα

Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε ξανά σήμερα Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στην Ευρώπη, μετά από την καθυστέρηση στη διαδικασία έγκρισης βασικού νέου αγωγού από τη Ρωσία που έντεινε τις ανησυχίες για το εάν η ήπειρος θα έχει επάρκεια αερίου τον χειμώνα που έφτασε ήδη.
Η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή της διαδικασίας πιστοποίησης του Nord Stream 2, του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, επικαλούμενη νομικό κώλυμα. Η κίνηση αυτή ματαίωσε τις προσδοκίες ότι ο αγωγός θα προσφέρει σημαντικές προμήθειες αερίου τους ερχόμενους μήνες και προκάλεσε τριγμούς στην αγορά ενέργειας.
Στα πρώτα σχόλιά του μετά την είδηση της καθυστέρησης, το Κρεμλίνο είπε ότι η πιστοποίηση ήταν μια «περίπλοκη διαδικασία» και ότι δεν βλέπει πολιτικούς λόγους πίσω από την απόφαση.
Ο εκπρόσωπος Τύπου Dmitri Peskov είπε ότι η κοινοπραξία αντιμετωπίζει τα αιτήματα από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή έγκαιρα και η Ρωσία πρέπει να είναι υπομονετική.

Ο αγωγός Yamal-Europe

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe προς τη Γερμανία ήταν σταθερές σήμερα Τετάρτη και πάνω από τα επίπεδα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής εταιρείας δικτύου Gascade.
Ο αγωγός, που διασχίζει τη Λευκορωσία, η οποία βρίσκεται εν μέσω μεταναστευτικής κρίσης και αντιπαράθεσης με τη Δύση, είναι ένας από τους σημαντικότερους δρόμους για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Προσθέτοντας τις ανησυχίες για πιθανές διακοπές των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο ηγέτης της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko προειδοποίησε ότι ενδέχεται να κλείσει τον αγωγό σε διαμάχη με την ΕΕ.
Η τιμή αερίου του επόμενου μήνα στην Ολλανδία, που θεωρείται δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, κατέγραψε άλμα σχεδόν 8% σήμερα στα 101,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Οκτωβρίου.
Η τιμή αερίου για τις αρχές της επόμενης χρονιάς επίσης σημείωσε άνοδο, με την αγορά να μην αναμένει σημαντικές ροές μέσω του Nord Stream 2 πριν από τα τέλη της επικείμενης χειμερινής περιόδου θέρμανσης.
Το ολλανδικό συμβόλαιο για αέριο τον Ιανουάριο σημείωσε άλμα 7,8% στα 101,61 ευρώ ανά MWh σήμερα ενώ το βρετανικό συμβόλαιο χονδρικής για το αέριο για τους τρεις πρώτους μήνες του 2022 σημείωσε αύξηση σχεδόν 12% στα 2,45 λίρες ανά θερμική μονάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης