Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oι προειδοποιήσεις Birol για το rebound του άνθρακα - «Δυσάρεστο ρεκόρ το 2021»

Oι προειδοποιήσεις Birol για το rebound του άνθρακα - «Δυσάρεστο ρεκόρ το 2021»
Η απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου έχει επίσης αυξήσει τη ζήτηση για ενέργεια από άνθρακα, σύμφωνα με τον ΙΕΑ

Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται παγκοσμίως από άνθρακα αυξάνεται σε νέο ετήσιο ρεκόρ το 2021, απειλώντας τους καθαρούς μηδενικούς στόχους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Μετά την πτώση το 2019 και το 2020, η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα αναμένεται να εκτιναχθεί κατά 9% το 2021, σε ένα ιστορικό υψηλό όλων των εποχών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η άνοδος αυτή οφείλεται στην ταχεία οικονομική ανάκαμψη του τρέχοντος έτους, η οποία έχει ωθήσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να συμβαδίσουν οι προμήθειες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου έχει επίσης αυξήσει τη ζήτηση για ενέργεια από άνθρακα καθιστώντας την πιο ανταγωνιστική από πλευράς κόστους.

Ραγδαία άνοδος

Η συνολική ζήτηση άνθρακα παγκοσμίως – συμπεριλαμβανομένων των χρήσεων πέρα ​​από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η παραγωγή τσιμέντου και χάλυβα – προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6% το 2021. Αυτή η αύξηση δεν θα την ανεβάσει πάνω από τα επίπεδα ρεκόρ που έφτασε το 2013 και το 2014.

Όμως, ανάλογα με τα καιρικά πρότυπα και την οικονομική ανάπτυξη, η συνολική ζήτηση άνθρακα θα μπορούσε να φτάσει σε νέα ιστορικά υψηλά μόλις το 2022 και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για τα δύο επόμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για γρήγορη και ισχυρή πολιτική δράση.

«Ο άνθρακας είναι η μοναδική μεγαλύτερη πηγή παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα και το φετινό ιστορικά υψηλό επίπεδο παραγωγής ενέργειας από άνθρακα είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για το πόσο μακριά είναι ο κόσμος στις προσπάθειές του να θέσει τις εκπομπές σε μείωση προς το καθαρό μηδέν», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA Fatih Birol.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι: «Χωρίς ισχυρές και άμεσες ενέργειες από τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των εκπομπών άνθρακα –με τρόπο δίκαιο, προσιτό και ασφαλή για τους πληγέντες– θα έχουμε λίγες πιθανότητες, αν όχι καθόλου, να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 °C».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης