Τελευταία Νέα
Απόψεις

Ποιός θα είναι τελικά ο λογαριασμός του ενεργειακού κόστους; - Του Π.Μπουσμπουρέλη

Ποιός θα είναι τελικά ο λογαριασμός του ενεργειακού κόστους; -  Του Π.Μπουσμπουρέλη
Η διαμόρφωση ενός υψηλού ενεργειακού κόστους είναι μια πραγματικότητα από την οποία δεν θα ξεφύγουμε εύκολα
Η διεθνής ενεργειακή κρίση ξεφεύγει επικίνδυνα και χτυπά τα ευρωπαϊκά κράτη με αποτέλεσμα ο κορυφαίος σύνδεσμος των λεγόμενων παραγωγικών τάξεων στην Γαλλία να ζητά κρατική παρέμβαση.
Η Ευρώπη άγεται και φέρεται από την υπόθεση του Nord Stream 2 που συνδέεται άμεσα με τα προβλήματα των σχέσεων Ρωσίας - ΝΑΤΟ, ΗΠΑ την Ουκρανία και συνολικότερα. Ο Σοτλζ ως νέος Καγκελάριος προσπαθεί να πείσει, ότι το πρόβλημα του αγωγού είναι ευρωπαϊκό θεσμικό ζήτημα και οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν την επικίνδυνη πτήση.

Η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός ενισχύουν τα μέτρα προστασίας κατά της ενεργειακής φτώχειας και καλά κάνουν. Όμως ο Πρωθυπουργός, ανέφερε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στην ομιλία του, για το θέμα αυτό το Σάββατο που μας πέρασε στην Βουλή. Το κόστος των ενεργειακών μέτρων στήριξης έφθασε το 1,35 δισ ευρώ για το 2021!
Το νούμερο αυτό απο μόνο του λέει πάρα πολλά, αν θυμηθούμε ότι οι αρχικοί υπολογισμοί μιλούσαν για κόστος μέτρων που δεν ξεπερνούσε τα 160 εκατ.
Η επιδείνωση όμως της αγοράς σε διεθνές επίπεδο έχει χαρακτηριστικά πρωτοφανή, όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, που δεν μπορούν να προβλεφθούν από κανένα μοντέλο.

Με τα σημερινά δεδομένα και με τα συμβόλαια του επόμενου 6μήνου να ίπτανται, είναι χαρακτηριστικό ότι το 6μηνο βρίσκεται εκεί που ήταν το τρέχον πριν από ένα μήνα και ότι αυτό του Απριλίου του 2022, έχει φτάσει στα 86 ευρώ/MWh, όπου ήταν αυτό του Ιανουαρίου, πριν από 3 εβδομάδες, χαρακτηριζόμενο ακόμα και τότε ακριβό με ιστορικά υψηλή τιμή.

To 2022 αναμένονται δαπάνες - ρεκόρ!

Αυτό θα σημάνει ότι και το 2022 θα έχουμε μια διογκούμενη επίπτωση στις δαπάνες για υποστήριξη μέτρων με στόχο την αναχαίτιση της ενεργειακής φτώχειας, που προς το παρόν είναι απρόβλεπτη. Την περασμένη εβδομάδα το WEN επιχείρησε μια πρώτη εκτίμηση, που όλα δείχνουν ότι θα αποβεί συντηρητική με τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς η ΔΕΠΑ για παράδειγμα θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αγοράσει ακριβότερο αέριο από τους Ρώσους. Κατά συνέπεια τα αναγκαία μέτρα δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν αυτό το νούμερο, τα 3 δισ δηλαδή και να επιβαρύνουν τελικά σημαντικά τον προϋπολογισμό, η εκτέλεση του οποίου θα είναι κρίσιμη ενόψει του 2023 και της σταδιακής επιστροφής στην δημοσιονομική προσαρμογή.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν, ότι η Ευρώπη δεν έχει εννιαία στρατηγική  στο ενεργειακό και επιδεικνύει μειωμένα αντανακλαστικά, αντίστοιχα με εκείνα που έδιναν το δικαίωμα στα hedge funds να επιτίθενται με το παραμικρό στα ομόλογά της, πριν λάβει ο Ντράγκι ως ΕΚΤ τα σχετικά μέτρα. Ακόμα και τώρα δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αντίδραση και σίγουρα οι πράσινες εμμονές της νέας γερμανικής κυβέρνησης, στην παρούσα φάση, μόνον προβλήματα θα φέρουν.

Η Ευρώπη "ψάχνεται"

Είναι χαρακτηριστικό, ότι αίφνης ο Γάλλος Επίτροπος Thierry Breton ανοίγει θέμα ένταξης της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στην βιώσιμη ανάπτυξη και σε μια ευρύτερη κατηγορία ΑΠΕ!  Προφανώς και η πίεση που ασκεί η γαλλική παραγωγή είναι τέτοια, που ωθεί τους εκπροσώπους της Γαλλίας στον κοινοτικο μηχανισμό να ανοίγουν τα αντίστοιχα θέματα.
Όπως επίσης το γεγεονός ότι οι Πολωνοί συνεχίζουν ακάθεκτοι με τους λιγνίτες εξασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές κόντρα στις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Και να απειλούν οι Γάλλοι βιομήχανοι, ότι θα πάνε να εγκατασταθούν εκεί.

Τα προβλήματα στην Μέση Τάση είναι ασφυκτικά για μεγάλο τμήμα των ελληνικών ειχειρήσεων. Η χρονική οριοθέτηση των Γερμανών για ένα χαμένο πρώτο 6μηνο του 2022 ως προς την λύση θα οδηγήσει σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Ο λογαριασμός του ενεργειακόυ λοιπόν θα είναι μεγάλος για το 2022, αλλά θα πρέπει να μας διδάξει πολλά πράγματα για τη νέα προσέγγιση. Την ώρα μάλιστα που τα προβλήματα για την βιομηχανία παραμένουν ανοιχτά για τις προσαρμογές του fit for 55.

Η διαμόρφωση όμως ενός υψηλού ενεργειακού κόστους θα είναι μια πραγματικότητα, όπως ο COVID, από το οποίο δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα.
Και αυτό γιατί οι τιμές στην χονδρική αγορά είναι αδύνατο να ξαναγυρίσουν εκεί που ήσαν στις αρχές του 2021. Θα χρειασθεί επίσης χρόνος για μια αξιόπιστη κυριαρχία των ΑΠΕ στο μείγμα, που είναι και η βασική λύση στην οποία προσβλέπουν οι τρέχουσες πολιτικές.

Δεν αποκλείεται ακόμα και να προταθούν ριζοσπαστικές λύσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα του ενεργειακού χάρτη που έχουν τώρα διαμοφωθεί.
Όμως μέχρι τότε ποιός θα επωμισθεί το ενεργειακό κόστος για όσο χρειασθεί και κατά πόσο το ελληνικό κράτος θα μπορεί να στηρίξει με διατηρισιμότητα μια αυτοτροφοδοτούμενη πραγματικότητα υψηλών τιμών; Αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο βασικά ζητήματα για την οικονομία στο διάστημα που έρχεται, αν όχι το βασικότερο και πάντως θα χρειασθεί κονδύλια, τα οποία όπως φαίνεται θα είναι σημαντικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης