Ενέργεια

Στα 185 ευρώ/MWh +25% η τιμή του φυσικού αερίου TTF - Αναμένονται παρεμβάσεις στην ΕΕ

Στα 185 ευρώ/MWh +25% η τιμή του φυσικού αερίου TTF -  Αναμένονται παρεμβάσεις στην ΕΕ
Ακόμα και το συμβόλαιο του καλοκαιριού 2022 βρίσκεται στα 120 ευρώ!
Σχετικά Άρθρα
Σε πρωτοφανή επίπεδα ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου στα 184,7 ευρλω/MWh σημειώνοντας μόνο σήμερα άνοδο 25% για το συμβόλαιο Ιανουαρίου 2022.
Αντίστοιχα τα συμβόλαια Μαρτίου 22 βρίσκονται στο αστρονομικό επίπεδο των 172 ευρώ, ενώ ο Μάιος είναι στα 118,6 ευρώ και το συμβόλαιο του β ' τριμήνου 22 στα 120,5!
Ακόμα και το συμβόλαιο του καλοκαιριού 2022 βρίσκεται στα 120 ευρώ προεξοφλώντας μια χρονιά με ανυπέρβλητες δυσκολίες στην προμήθεια φυσικού αερίου.
Προφανώς και οι Ρώσοι δείχνουν την δυναμή τους στο γεωπολιτικό μπρα ντε φερ έχοντας περιορίσει από χθες την τροφοδοσία στην Ευρώπη, όπως έγραφε το Worldenergynews.gr.
O Καγκελάριος Σόλτζ επιχειρώντας να πείσει την κοινή γνώμη, ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό, μίλησε για το θεσμικό πρόβλημα του Nord Stream 2, που δεν μπορεί να επιιλυθεί άμεσα, παρά το γεγεονός ότι η ρωσική πλευρά προσφέρθηκε να λειτουργήσει τον αγωγό από τον Ιανουάριο του 22.

Όσο το ζήτημα ευτό δεν λύνεται, που σχετίζεται  με την μεγάλη διαπραγμάτευση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για ΝΑΤΟ, Αν. Ευρώπη, Ουκρανία τόσο οι τιμές θα ανεβαίνουν λόγω έλλειψης ορατότητας ανεφοδοσμού της Ευρώπης και μιας αναπτυσσόμενης κερδοσκοπίας.Η τιμή ξεκίνησε σήμερα το πρωί από τα 159 ευρώ/MWh.

Mε τις τιμές αυτές δεν μπορεί να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία στην ευρωπαϊκή αγορά και αναμένεται να υπάρξει κινητοποίηση σε κορυφαίο επίπεδο, έστω και καθυστερημένα, με στόχο την αντειμετώπιση της δύσκολης κατάστασης.

αέριο.JPG


Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε υψηλό όλων των εποχών όταν το φυσικό αέριο σε έναν βασικό αγωγό από τη Ρωσία προς τη Γερμανία ανέστρεψε τη ροή προς τα ανατολικά την ώρα που χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούσαν σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής εταιρείας Gascade, που επικαλείται το Reuters, οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στον αγωγό Yamal-Europe μέσω Λευκορωσίας προς την Πολωνία και τη Γερμανία που μειώνονται από την αρχή του Σαββατοκύριακου, σταμάτησαν εντελώς την Τρίτη και στη συνέχεια αντιστράφηκαν από την ανατολή Γερμανία προς την Πολωνία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκαν επίσης σε νέο υψηλό όλων των εποχών, αφού κατέρριψαν το προηγούμενο ρεκόρ της περασμένης εβδομάδα.ς Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκαν στο υψηλό όλων των εποχών των 350 πένες ανά θερμίδα την περασμένη Πέμπτη, άλμα 520%. Σήμερα, η τιμή αναφοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε τα 400 p ανά θερμότητα—ένα νέο ρεκόρ.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη, η χαμηλή παροχή ρωσικού φυσικού αερίου και η χαμηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Γερμανία συνδυάστηκαν για να ρίξουν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο σε νέα ρεκόρ σήμερα.

Περιορισμένες ροές

Στην αρχή της εβδομάδας, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Yamal-Europe ήταν περιορισμένες καθώς ξεκινάει ο βαρύς χειμώνας και η Ρωσία διατηρεί περισσότερο φυσικό αέριο για εγχώρια κατανάλωση ενώ και η Gazprom δεν έχει κλείσει επιπλέον δυναμικότητα στις δημοπρασίς επόμενης μέρας.

Οι traders παρακολουθούν στενά κάθε διαγωνισμό στον οποίο η Gazprom πρόκειται να κλείσει χωρητικότητα αγωγών μέσω των κύριων οδών προς τη Γερμανία και την Πολωνία. Κάθε φορά που η Ρωσία δεν δεσμεύει υπερβολικά μεγάλη πρόσθετη χωρητικότητα, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάσσονται.

Ορισμένοι αναλυτές και αξιωματούχοι της ΕΕ επεσήμαναν ότι η Ρωσία διατηρεί σκόπιμα την πρόσθετη προμήθεια φυσικού αερίου - αυτή που είναι πάνω από τις συμβατικές της υποχρεώσεις - σε χαμηλά επίπεδα εν μέσω της διαμάχης για την Ουκρανία και των καθυστερήσεων στην πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Η Ρωσία αρνείται ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της περιορισμένης πρόσθετης παροχής αερίου της στην Ευρώπη και των τρεχόντων γεγονότων με την Ουκρανία και τον Nord Stream 2.

«Αυτή είναι μια καθαρά εμπορική κατάσταση. Πρέπει να ρωτήσετε την Gazprom για τις λεπτομέρειες», δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, σχολιάζοντας τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Yamal-Europe.


www.worldenergynews

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης