Περιβάλλον

Πολιτική Προστασία: Ποιές αλλαγές προχωρούν μετά την Ελπίδα

Πολιτική Προστασία: Ποιές αλλαγές προχωρούν μετά την Ελπίδα
Τι αναφέρει ρεπορτάζ της ''Κ'' για το νέο μοντέλο
Η μεγάλη χιονόπτωση και τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε στην πρωτεύουσα ανέδειξαν με τον πιο δυσάρεστο τρόπο δυσλειτουργίες και χρόνιες αδυναμίες της Πολιτικής Προστασίας που παραμένουν άλυτες.

Η πραγματικότητα είναι πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Πολιτικής Προστασίας ήταν έτοιμο και πριν από τη χιονοκαταιγίδα, αλλά πλέον, με την κυβέρνηση να έχει νικηθεί τρεις φορές από τα καιρικά φαινόμενα –«Μήδεια», πυρκαγιές Αυγούστου και «Ελπίς»–, είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση υλοποίησή του. Το προανήγγειλε άλλωστε και ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, μιλώντας για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασικότερη τομή που πρόκειται να γίνει είναι η νέα φιλοσοφία λειτουργίας του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) με βασικό σκοπό να δημιουργηθεί ένα κεντρικό συντονιστικό κέντρο για τη διαχείριση κάθε κινδύνου, καταστροφής ή έκτακτης ανάγκης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλειτουργικότητας και διασύνδεσης, δηλαδή με την «ενοποίηση» των επιμέρους συντονιστικών κέντρων που διαθέτουν οι λοιποί φορείς (ΕΛ.ΑΣ., ΔΕΔΔΗΕ, παραχωρησιούχοι διαχείρισης οδικού δικτύου) και τη διεύρυνση των συμμετεχόντων με εκπροσώπους του ΕΚΑΒ, του ΥΕΘΑ, της Περιφέρειας αλλά και των δήμων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του όποιου φαινομένου, κάτι που δεν έγινε σωστά στην τελευταία κακοκαιρία, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Δείτε περισσότερα εδώ:

https://www.kathimerini.gr/politics/561690136/ti-allazei-sto-montelo-tis-politikis-prostasias-meta-tin-elpida/

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης