Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενώ οι τιμές των CO2 έφτασαν κοντά στα 100 ευρώ/τόνο η EE θεσπίζει διαφάνεια για τις συναλλαγές

Ενώ οι τιμές των CO2 έφτασαν κοντά στα 100 ευρώ/τόνο η EE θεσπίζει διαφάνεια για τις συναλλαγές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει σχετική ανακοίνωση στις 2 Μαρτίου

 

Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες για τις συναλλαγές στην αγορά άνθρακα της, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που δημοσιεύει το Reuters, εν μέσω εκκλήσεων από ορισμένες κυβερνήσεις να περιορίσουν τη συμμετοχή των χρηματοοικονομικών κερδοσκόπων στο σχέδιο.

Οι αυστηρότεροι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ και οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου που οδήγησαν ορισμένους ηλεκτροπαραγωγούς να στραφούν σε άνθρακα με υψηλότερες εκπομπές συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών του άνθρακα τους τελευταίους μήνες.
Οι άδειες στην αγορά άνθρακα της ΕΕ έφθασαν σε υψηλό ρεκόρ στα 98,49 ευρώ ανά τόνο αυτόν τον μήνα, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 150% το 2021.
Καθώς οι τιμές έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, χώρες συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας έχουν εντείνει τις εκκλήσεις προς την ΕΕ να περιορίσει τη συμμετοχή των χρηματοοικονομικών κερδοσκόπων στην αγορά.

Ο επικεφαλής νομοθέτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις του συστήματος πρότεινε αυτή την εβδομάδα κανόνες για να καταστήσουν τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων πιο διαφανή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, σε ανακοίνωση που πρόκειται να δημοσιευτεί στις 2 Μαρτίου.
"Η Επιτροπή θα εξετάσει τρόπους για να διασφαλίσει μια πιο αναλυτική δημόσια αναφορά για διαφορετικούς τύπους παραγώγων. Ειδικότερα, η διαφάνεια και ο βελτιωμένος έλεγχος της αγοράς στα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τη συνολική δυναμική της αγοράς", αναφέρει το προσχέδιο.

Δημοσίευση στοιχείων

Η ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα αναγκάζει εργοστάσια, παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και ορισμένες αεροπορικές εταιρείες να αγοράζουν άδειες για την κάλυψη των εκπομπών τους.
Ο όγκος των αδειών που κυκλοφορούν στην αγορά μειώνεται σταδιακά κάθε χρόνο, για να διασφαλιστεί ότι θα μειωθούν και οι εκπομπές.
Τα συμβόλαια παραγώγων αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες συναλλαγές άνθρακα στην ΕΕ.
Η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της ΕΕ ESMA δημοσιεύει εβδομαδιαίες εκθέσεις βασισμένες σε δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων των συμμετεχόντων σε παράγωγα άνθρακα, και τον Νοέμβριο δημοσίευσε μια προκαταρκτική έρευνα που ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία χειραγώγησης στην αγορά.
Η τελική του έκθεση αναμένεται τον επόμενο μήνα. «Με βάση την τελική έκθεση της ESMA, η Επιτροπή θα αξιολογήσει το 2022 εάν ορισμένες εμπορικές συμπεριφορές θα απαιτούσαν περαιτέρω ρυθμιστικές ενέργειες», σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει πριν από τη δημοσίευσή του.
Το έγγραφο ανέφερε ότι οι υψηλές τιμές CO2 δεν ήταν πίσω από την πρόσφατη άνοδο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου. «Η επίδραση της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερη από την επίδραση της τιμής του άνθρακα», ανέφερε.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης