Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι θέλει ο Putin για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης: Κλείνει το μάτι στη Γαλλία, παρακάμπτει τη Γερμανία

Τι θέλει ο Putin για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης: Κλείνει το μάτι στη Γαλλία, παρακάμπτει τη Γερμανία
Τι αναφέρει ο Igor Ivanov, στενός συνεργάτης του Putin, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος του Think Tank του Κρεμλίνου
Σχετικά Άρθρα
Να οικοδομήσει ένα Γαλλο-ρωσικό άξονα στην Ευρώπη επιχειρεί η Μόσχα εγκαταλείποντας, όπως φαίνεται, την Γερμανία η οποία ήταν επί δεκαετίες και μέχρι πολύ πρόσφατα ο κύριος «συνομιλητής» και ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της στην Ευρώπη.
Η Γερμανία του Olaf Scholz είναι πλέον αναξιόπιστη…
Σύμφωνα με τον Igor Ivanov, στενό συνεργάτη του Putin, πρώην υπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής του επίσημου Think Tank του Κρεμλίνου είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσουμε για τις μακροπρόθεσμες, ακόμη και τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης στο μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Ένα πράγμα είναι σαφές - αυτές οι συνέπειες αναπόφευκτα θα αποδειχθούν αρνητικές και πολύ σημαντικές.
Η Ευρώπη, προφανώς, επιστρέφει στις χειρότερες εποχές της στρατιωτικοπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης στα μέσα του περασμένου αιώνα.
Η εμπιστοσύνη έχει υπονομευτεί πλήρως, τα κανάλια επικοινωνίας σταματούν να λειτουργούν, η αντιπαράθεση κλιμακώνεται και οι οικονομικές κυρώσεις φτάνουν σε νέο επίπεδο.
Ρωσία και η Γαλλία είναι δύο χώρες όπου γεννήθηκε η ιδέα της ευρωπαϊκής ενότητας και από πολλές απόψεις αναπτύχθηκε μέσα από τα βάσανα.
Και ο στρατηγός Charles de Gaulle επένδυσε σε αυτό τη δεκαετία του '60 του περασμένου αιώνα όχι λιγότερο πολιτικό κεφάλαιο, ενέργεια και πάθος από ότι ο Gorbachev ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα.

Η Μόσχα και το Παρίσι είναι δύο πόλεις με μακρά παράδοση στην αναζήτηση μακροπρόθεσμων στρατηγικών λύσεων για την ασφάλεια και την ανάπτυξη.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ήταν στο Παρίσι στις 21 Νοεμβρίου 1990 που υπογράφηκε η Χάρτα για μια Νέα Ευρώπη, η οποία, όπως φαινόταν τότε, δημιούργησε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή οικοδόμηση μιας «Μεγάλης Ευρώπης», πάνω στην οποία όλοι μας είχε τόσο μεγάλες ελπίδες.
Σήμερα βρισκόμαστε για άλλη μια φορά σε ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Δεν μπορούν πλέον να είναι και δεν θα είναι όπως ήταν πριν από τριάντα χρόνια - σε κάθε περίπτωση, είναι αδύνατο να επιστρέψουμε στο παρελθόν.
Περισσότερα στο bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης