Ενέργεια

Barknindo: Η κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου δεν έχει ακόμη έλθει - Τι είπε για καθαρή ενέργεια, γεωπολιτική

Barknindo: Η κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου δεν έχει ακόμη έλθει - Τι είπε για καθαρή ενέργεια, γεωπολιτική
Ο γ.γ. του ΟΠΕΚ προέβλεψε αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου μελλοντικά, τόνισε την βιώσιμη ενέργεια και αναφέρθηκε στον κλονισμό της παγκοσμιοποίησης
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση ότι η ζήτηση πετρελαίου δεν έχει ακόμη κορυφωθεί διατύπωσε ο γ.γ. του ΟΠΕΚ κ. Mohhamed Barkindo, όταν τον ρωτήσαμε, στο περιθώριο της παρουσίασης του επενδυτικού project FSRU, ΑΡΓΩ, όπου ήταν και κεντρικός ομιλητής. Ο γ.γ. του ΟΠΕΚ ανέφερε ότι κατά το β΄εξάμηνο του 2022 η ζήτηση θα επανέλθει στα προ- covid επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι η ημερήσια ζήτηση θα αυξηθεί περισσότερο από 500.000 βαρέλια την ημέρα.
Η εκτίμηση αυτή από μόνη της δείχνει ότι οι οικονομίες θα κινηθούν σε ένα έντονο πληθωριστικό περιβάλλον και οι κατευθύνσεις πολιτικών που εφαρμόζονται δεν θα επιτύχουν τους στόχους για κάλυψη είτε υποκατάστασης  της ζήτησης.
Αποτελεί επίσης ερώτημα γιατί, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την έλευση Biden στην Σαουδική Αραβία τον προσεχή μήνα, έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι δεν πρόκειται για τις τιμές πετρελαίου.
Το πετρέλαιο χθες το βράδυ πάντως σημείωσε ελαφρά υποχώρηση καθώς η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να κινητοποιήσει εξισορροπητικούς μηχανισμούς, γιατί η δυσαρέκεια των πολιτών από την αύξηση των τιμών της βενζίνης την "σαιζόν του οδηγήματος", όπως την αποκαλούν, είναι μεγάλη.

Κατά την ομιλία του ο κ. Barkindo είπε ότι τα τελευταία έξι χρόνια, η βιομηχανία πετρελαίου και ο ΟΠΕΚ αντιμετώπισαν μια σειρά από προκλήσεις αλλά ποτέ «δεν αμφιταλαντευτήκαμε σε ότι αφορά τις βασικές αξίες του ΟΠΕΚ, δηλαδή τον σεβασμό μεταξύ των εθνών, τη συνεργασία, τον διάλογο και την προσπάθεια για συλλογικές λύσεις».

To τέλος της παγκοσμιοποίησης

Ειδική αναφορά έκανε στο Φόρουμ του Νταβός σημειώνοντας ότι η φιλοσοφία του διασυνδεδεμένου κόσμου με ελεύθερη ροή αγαθών, υπηρεσιών, ιδεών και ανθρώπων που συμβάλλουν στην κοινή ευημερία, σταθερότητα και ειρήνη που αντιπροσώπευαν έχουν κλονιστεί.
«Ο απομονωτισμός και ο προστατευτισμός, που κάποτε περιορίζονταν στο περιθώριο του πολιτικού λόγου, έχουν λάβει νέα προβολή σε όλο τον κόσμο. Οι αλυσίδες εφοδιασμού δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της πανδημίας COVID-19. Τρεις δεκαετίες εντατικής προσπάθειας για παγκοσμιοποίηση κινδυνεύουν να αντιστραφούν και η εθνική κυριαρχία αναβαθμίζεται στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Χώρες απομονώνονται σημείωσε και η παγκόσμια οικονομία οδηγείται σε κατακερματισμό.
«Και δεν πρέπει να έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι η προσπάθεια «αποσύνδεσης» των οικονομιών ή η αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης είναι προϊόν της δεκαετίας του 2020», είπε.Διατύπωσε ανησυχία για την επισιτιστική κρίση και πρόσθεσε ότι πολιτικές με στόχο τον μηδενικό COVID στην Κίνα συμβάλλουν σε αυτό.

Η κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί μέχρι το 2045

Η οικονομία θα διπλασιαστεί μέχρι το 2045 και προέβλεψε και θα απαιτήσει αθροιστικά επενδύσεις της τάξης των 11,8 τρισ δολαρίων από τις οποίες το 80% θα αφορά το upstream.
H υποεπένδυση που επικράτησε την διετία 2015 -2016 σε συνδυασμό με την περίοδο του COVID, δημιούργησαν ελλείψεις υποδομής.
Η κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 28% το 2045 και μαζί με το φυσικό αέριο θα έχουν πάνω από το 50% του συνολικού μείγματος.

Κατεύθυνση η βιώσιμη ενέργεια

Το μήνυμα που έδωσε για το μέλλον πάντως είναι ότι η ενέργεια πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά της βιωσιμότητας.
To δίλημμα ορυκτά καύσιμα ή ανανεώσιμες πηγές είναι ψευδές, είπε."Δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ¨" τόνισε.

Η μετάβαση στην καθαρή τεχνολογία, η αποθήκευση, η μείωση των εκπομπών, το γαλάζιο υδρογόνο είναι στόχοι και κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε, σημείωσε ο κ. Barkindo.
Τελικά η κλιματική αλλαγή και ενεργειακή φτώχεια, δεν είναι παρά οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος σημείωσε, φέρνοντας πλείστα παραδείγματα για το επίπεδο ενεργειακής φτώχεια που κυριαρχεί στην Αφρική.


Οι ρωγμές της γεωπολιτικής

Είπε ακόμη ότι τίποτα δεν είχε αμφισβητήσει την κοσμοθεωρία του Νταβός περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επακόλουθες γεωπολιτικές συνέπειες. «Δοκιμάζονται και τα επενδυτικά πρότυπα που κυριάρχησαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες» σημείωσε.

 «Η επιβολή κυρώσεων και οι προσπάθειες αποκοπής ορισμένων χωρών από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχουν δει ρωγμές στη γεωπολιτική να διαχέονται στην οικονομική σφαίρα.
Ποτέ δεν είδαμε στο Νταβός να κυριαρχεί το γεωπολοτικό στοιχείο τόσο έντονα, που είναι πάντα συνυφασμένο με την ενεργειακή ασφάλεια."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης