Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα η ζήτηση πετρελαίου το 2022 - Υπάρχουν κίνδυνοι

ΟΠΕΚ: Θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα η ζήτηση πετρελαίου το 2022 - Υπάρχουν κίνδυνοι

Η αύξηση της ζήτησης προβλέπεται στα 3,36 mbpdτο 2022 - Μείωση των προβλέψεων για την ρωσική παραγωγή - Μειωμένη κατά 176.000 bpd η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Μάιο

 

Ο ΟΠΕΚ διατήρησε την πρόβλέψη ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα υπερβεί τα προ της πανδημίας επίπεδα το 2022, αν και η ομάδα παραγωγών εκτιμά ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού αποτελούν σημαντικό κίνδυνο.

Σύμφωνα με το Reuters σε μηνιαία έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) διατήρησε την πρόβλεψή του ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 3,36 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2022, παρατείνοντας την ανάκαμψη από την ύφεση του 2020.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε το πετρέλαιο για λίγο πάνω από τα 139 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, επιδεινώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και η αβέβαιη εξάπλωση της πανδημίας προς το τέλος του δεύτερου εξαμήνου συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την προβλεπόμενη ανάκαμψη στα προ πανδημίας επίπεδα», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.
"Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να επιμείνουν και παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο ως προς το πότε μπορεί να επιλυθούν γεωπολιτικά ζητήματα. Ωστόσο, η ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται σε υγιή επίπεδα το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους."

Η έκθεση αναμένει ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα ξεπεράσει το όριο των 100 εκατομμυρίων bpd το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με προηγούμενες προβλέψεις, και ο μέσος όρος του 2022 θα φτάσει τα 100,29 εκατομμύρια bpd, ακριβώς πάνω από το ρυθμό πριν από την πανδημία το 2019.

Ο ΟΠΕΚ διατήρησε τη φετινή πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στο 3,5%, προσθέτοντας ότι η καθοδική πλευρά «παραμένει σημαντική» και το ανοδικό δυναμικό «αρκετά περιορισμένο».

Παραγωγή ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, στους οποίους περιλαμβάνεται η Ρωσία, γνωστή ως ΟΠΕΚ+, ενισχύουν την παραγωγή σε μηνιαίες αυξήσεις μετά τις περικοπές ρεκόρ που επιβλήθηκαν κατά τη χειρότερη περίοδο της πανδημίας το 2020.

Στην τελευταία του σύνοδο στις 2 Ιουνίου, ο ΟΠΕΚ+ προχώρησε σε άνοδο στην παραγωγή πετρελαίου για να αντισταθμίσει τις ρωσικές απώλειες και να εξομαλύνει τον δρόμο για μια επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Παρόλα αυτά, ο ΟΠΕΚ+ υποβαθμίζει τις αυξήσεις λόγω της ανεπαρκούς επένδυσης σε πετρελαιοπηγές από ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ και, πιο πρόσφατα, των απωλειών στη ρωσική παραγωγή ως αποτέλεσμα των κυρώσεων και της αποφυγής των αγοραστών.

Η έκθεση του ΟΠΕΚ έδειξε ότι αυτή η τάση συνεχίστηκε τον Μάιο και ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ μειώθηκε κατά 176.000 bpd στα 28,51 εκατομμύρια bpd λόγω των απωλειών στη Λιβύη, τη Νιγηρία και άλλες χώρες.

Η πρόβλεψη ανάπτυξης για την προσφορά εκτός ΟΠΕΚ το 2022 μειώθηκε κατά 300.000 bpd στα 2,1 εκατομμύρια bpd. Ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για τη ρωσική παραγωγή κατά 250.000 bpd και άφησε σταθερή την εκτίμηση για την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ.

Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η προσφορά πετρελαίου των ΗΠΑ, θα αυξηθεί κατά 880.000 bpd το 2022, αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα, παρά τις υψηλές τιμές που τα προηγούμενα χρόνια ενθάρρυναν την ανάπτυξη.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης