Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Ρίχνουν στην αγορά έως και 45 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα

ΗΠΑ: Ρίχνουν στην αγορά έως και 45 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα

Οι παραδόσεις αργού από την πώληση SPR θα πραγματοποιηθούν από τις 16 Αυγούστου έως τις 30 Σεπτεμβρίου

 

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι πουλά έως και 45 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου ως μέρος της προαναγγελθείσας από την κυβέρνηση Μπάιντεν της μεγαλύτερης απελευθέρωσης από τα στρατηγικά αποθέματα.

Οι παραδόσεις αργού από την πώληση SPR θα πραγματοποιηθούν από τις 16 Αυγούστου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου ότι θα απελευθερώσει ρεκόρ 1 εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου ημερησίως για έξι μήνες από το SPR, το οποίο βρίσκεται σε μι σπήλαια αλατιού στις ακτές της Λουιζιάνα και του Τέξας.

Η απελευθέρωση έχει σκοπό να βοηθήσει στον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου που εκτοξεύτηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας, στην Ουκρανία και καθώς η Δύση επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Άνοδος τιμών

Οι τιμές του Brent έχουν σημειώσει άνοδο από την ανακοίνωση της 31ης Μαρτίου και διαπραγματεύονται πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι. Η άνοδος σημειώθηκε καθώς λίγοι παγκόσμιοι παραγωγοί πετρελαίου έχουν πλεονάζουσα ικανότητα, ενώ οι καταναλωτές που απομακρύνονται από την πανδημία αυξάνουν τη ζήτηση καυσίμων.

Περί τις 18:45 ώρα Ελλάδας η τιμή του brent υποχωρούσε 0,68% στα 120,32 δολάρια το βαρέλι και το αργό σημείωνε πτώση 0,8% στα 117,86 δολάρια το βαρέλι

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να είναι υψηλότερη εάν δεν είχε αξιοποιηθεί το SPR. Αλλά η απελευθέρωση οδήγησε επίσης το επίπεδο του αποθέματος στο χαμηλότερο σημείο από το 1987, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις στενές παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περισσότερα αποθέματα από ό,τι απαιτούν οι διεθνείς συμφωνίες.

Τα συμβόλαια πετρελαίου από προηγούμενη πώληση SPR που ανακοινώθηκε στις 24 Μαΐου ανατέθηκαν σε εννέα εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Valero, Exxon Mobilκαι Marathon Petroleum σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης