Ενέργεια

Λιγνιτική 10 GW, δημοπρασίες για την βιομηχανία και γραμμή 15 δισ για την αποθήκευση επιστρατεύουν οι Γερμανοί

Λιγνιτική 10 GW, δημοπρασίες για την βιομηχανία και γραμμή 15 δισ για την αποθήκευση επιστρατεύουν οι Γερμανοί
Ποιά μέτρα ενεργοποιούν οι Γερμανοί κατά των ρωσικών περικοπών - Republica: Στο τραπέζι και το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου
Σχετικά Άρθρα

H Γερμανία ανακοίνωσε τα πλάνα για να ανεβάσει την αποθήκευσση φυσικού αερίου με στόχο να απεγκλωβιστεί από πλήρη περικοπή του φυσικού αερίου και να προετοιμαστεί για τον επερχόμενο χειμώνα.
Οι 3 βασικές κινήσεις περιλαμβάνουν, σύμφωνα με το Reuters περιλαμβάνουν:

- Η KFW θα ανοίξει γραμμη 15 δισ ευρώ για βοηθήσει στην πλήρη επίτευξη του στόχου της αποθήκευσης φυσικού αερίου.
- Θα θεσμοθετήσει σύστημα δημοπρασιών για να περικόψει την βιομηχανική παραγωγή
- Θα προσθέσει μέχρι 10 GW στην δυναμικότητα της λιγνιτικής παραγωγής.
Το σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τον Habeck θα πάει στην άνω βουλή στις 8 Ιουλίου

Επίσης η υιοθέτηση μέτρων της δύτερης φάσης της κρίσης σύμφωνα με πηγές του Reuters περιλαμβάνουν και την άδεια στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας να περάσουν υψηλότερες τιμές στους καταναλωτές για να μειώσουν οι τελευταίοι την κατανάλωση.

Σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe το φυσικό αέριο βρίσκόταν στο 57 % την 17η Ιουνίου με στόχο να έχει φτάσει στο 90% το Νοέμβριο

Habeck: Οι Ρώσοι πάνε σε δταδιακές περικοπές

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Robert Habeck δήλωσε, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin «κάνει αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε από την αρχή – μειώνει τον όγκο του φυσικού αερίου, όχι με μία κίνηση αλλά βήμα προς βήμα», γελοιοποιώντας στην ουσία το καθεστώς των πρωτοφανών κυρώσεων που έχει επιβληθεί στη Ρωσία.
Και στις δύο περιπτώσεις, η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου επικαλέστηκε τεχνικά προβλήματα, επισημαίνοντας ότι οι καναδικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία εμπόδισαν τη γερμανική εταίρο Siemens Energy να παραδώσει εξοπλισμό (τις τουρπίνες προώθηση) που είχε σταλεί για γενική επισκευή και μπορούν να γίνουν μόνο εκεί.

La Republica: Ο Σολτζ πείθεται από τον Ντράγκι για επιβολή πλαφόν

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός κινείται δυναμικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Η Ρώμη αποθηκεύει αέριο (έχει φτάσει στο 53% των συνολικών δυνατοτήτων της) αλλά θεωρεί πιο σημαντική την συντονισμένη κίνηση, προς αυτή την κατεύθυνση απ΄όλα τα μέλη της Ένωσης.
Η La Repubblica, παράλληλα, γράφει ότι στο τρένο που τους μετέφερε στο Κίεβο, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης κατάφερε να μεταπείσει τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholtz σε ό,τι αφορά την ανάγκη να υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκό πλαφόν για την τιμή αγοράς του φυσικού αερίου.

«Αν δεν το κάνουμε τώρα, πότε θα έπρεπε να γίνει;» φέρεται να του είπε ο Draghi.
Και ο καγκελάριος, κατά την εφημερίδα της Ρώμης, συμφώνησε ότι -όντως- η απόφαση της Μόσχας να περιορίσει την παροχή αερίου είναι πολιτικής φύσεως.

 Ανησυχεί ο Scholz

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε ότι η χώρα θα επιδιώξει να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν τεχνικοί λόγοι που να περιορίζουν τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream, σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξης στην υπηρεσία ειδήσεων DPA που κυκλοφόρησαν το Σάββατο 18 Ιουνίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, κάτι που δικαιολογείται τεχνικά.
Μπορεί να είναι σύμπτωση, αλλά δεν χρειάζεται να είναι», σημείωσε. «Θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε πολύ στενά και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν τεχνικοί λόγοι για αυτούς τους περιορισμούς της ροής».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης