Ενέργεια

Πολίτης (ΤΑΪΠΕΔ): Εναλλακτικές λύσεις ορθολογικοποίησης του ρίσκου για την Ν.Καβάλα - Swap αποθεμάτων με Ιταλία για την αποθήκευση

Πολίτης (ΤΑΪΠΕΔ): Εναλλακτικές λύσεις ορθολογικοποίησης του ρίσκου για την Ν.Καβάλα - Swap αποθεμάτων με Ιταλία για την αποθήκευση
Οι ανάγκες ασφάλειας εφοδιασμού ενδέχεται να οδηγήσουν σε πρόσθετες λύσεις που δεν θα επιβαρύνουν τους καταλωτές

 

Την επίσημη δημοσίευση της απόφασης της ΡΑΕ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αλλά και τις τοποθετήσεις των υποψήφιων επενδυτών επί της σύμβασης παραχώρησης, περιμένει το ΤΑΙΠΕΔ για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του όσον αφορά το διαγωνισμό για τη δημιουργία υπόγειου αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας.

Όπως είναι ήδη γνωστό η ΡΑΕ έχει οριστικοποιήσει και αναρτήσει στην ιστοσελίδα της την απόφαση σχετικά με το ποσοστό κοινωνικοποίησης του έργου που το έχει ορίσει σε 50%, εκτιμώντας παράλληλα ότι το ύψος της επένδυσης που είναι αναγκαίο για την διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, είναι 160 εκατ. ευρώ.
Είναι γνωστό επίσης ότι οι δυο υποψήφιοι επενδυτές, δηλαδή η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΣΦΑ και η Energean, θεωρούν ότι η απόφαση της ΡΑΕ δεν επαρκεί ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες της ενεργειακής αγοράς, θεωρώντας ότι το ποσοστό κοινωνικοποίησης θα έπρεπε να είναι της τάξης του 95% όπως ισχύει για τη Ρεβυθούσα.

Πάντως η ΡΑΕ στην απόφαση της άφηνε ένα ανοιχτό ενδεχόμενο κάλυψης μέρους του ρίσκου του έργου από την πολιτεία για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού. Όπως ανέφερε στην απόφασή της ότι «Δεδομένου ότι η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) μπορεί να συνεισφέρει περαιτέρω στην ασφάλεια εφοδιασμού, με διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων, όπως αποτυπώνονται στο σενάριο γεωπολιτικού κινδύνου, η Πολιτεία μπορεί συμπληρωματικά να προσδιορίσει καθεστώς στρατηγικού αποθέματος, δηλαδή αποθέματος που θα διατηρείται στην ΥΑΦΑ και το οποίο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο σε περίοδο κρίσης εφοδιασμού, συνιστώντας Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) και καθορίζοντας το αντάλλαγμα της παροχής της, σύμφωνα και με τους όρους του άρθρου 106 ΣΛΕΕ».

Αποθέματα ασφαλείας

Ένα άλλο ενδεχόμενο θα ήταν η τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας όπως στο πετρέλαιο και η πληρωμή του κόστους από τις εταιρίες προμήθειας.
Στο πλαίσιο αυτό ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης, δήλωσε χθες σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους ότι «Θα πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχουν άλλοι τρόποι ορθολογικοποίησης του επιχειρηματικού ρίσκου σε συνδυασμό και με την υποχρέωση που απορρέει από τους τελευταίους κανονισμούς της ΕΕ για τη διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας αερίου».

Σημειώνεται ότι το υπό εξάντληση κοίτασμα της Καβάλας δίνει την ευκαιρία για τη δημιουργία υπόγειας αποθήκης αερίου στη χώρα, η οποία σήμερα δεν διαθέτει τις σχετικές υποδομές. Εξάλλου ο τελευταίος κανονισμός της ΕΕ για τα αποθέματα ασφαλείας αερίου, υποχρεώνει τη χώρα να αναζητά στο εξωτερικό εγκαταστάσεις για τη διατήρηση αποθεμάτων της τάξης του 15% της ετήσιας κατανάλωσης της. Κάτι το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες συνεπάγεται επιπλέον κόστος για το φυσικό αέριο.

Swap αποθεμάτων με Ιταλία

Οι συζητήσεις γίνονται με την Ιταλία και η πρόταση, στην οποία δίνει έμφαση η ελληνική πλευρά είναι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, που θα προέκυπτε για παράδειγμα αν κοπεί το αέριο από την Ρωσία, τότε η φυσική παράδοση των αποθεμάτων να γίνεται με swap από τις ποσότητες του αερίου που μεταφέρονται τράνζιτ από την Ελλάδα μέσω του αγωγού ΤΑΡ με προορισμό την Ιταλία. Την ίδια ποσότητα η Ιταλία θα την πάρει από τα ελληνικά αποθέματα που διατηρούνται στις ιταλικές εγκαταστάσεις.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η σύμβαση παραχώρησης της αποθήκες της Καβάλας έχει ήδη αναρτηθεί στο εικονικό data room του ΤΑΙΠΕΔ και αναμένονται τα σχόλια των ενδιαφερόμενων επενδυτών ως το τέλος του μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης