Ενέργεια

ΕΛΠΕ: Τι ανέφερε στους ξένους επενδυτές ο A. Σιάμισιης για τον συνδυασμό μερίσματος και πράσινων επενδύσεων - Ισχυρή παραμένει η ζήτηση και στο γ΄τρίμηνο

ΕΛΠΕ: Τι ανέφερε στους ξένους επενδυτές ο A. Σιάμισιης για τον συνδυασμό μερίσματος και πράσινων επενδύσεων - Ισχυρή παραμένει η ζήτηση και στο γ΄τρίμηνο
Μετά την κορύφωση του β΄τριμήνου τα περιθώρια διύλισης διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα
Σχετικά Άρθρα
Αποφασισμένη να κατευθύνει σημαντικό τμήμα της κερδοφορίας στις πράσινές επενδύσεις εμφανίζεται η δοίκηση των ΕΛΠΕ σύμφωνα με όσα είπε ο CEO κ. Ανδρέας Σιάμισιης, με πρόθεση να μην αδικήσει και μια ικανοποιητική πολιτική μερίσματος, που απασχολεί τους ξένους μετόχους του ομίλου, όπως καταγράφηκε χθες 25/8 στο teleconference, μεταξύ των οποίων έλαβε μέρος και εκπρόσωπος της Goldman Sachs.
Παράλληλα ανακοινώνεται και η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο με στόχο το rebranding της εταιρίας και το νέο όνομα του Ομίλου

Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε προς τους μετόχους, ότι πέραν της διανομής ενός υψηλού μερίσματος, χάρις την μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας που διαγράφεται για το 2022, προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η δημιουργία αξίας με την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων επενδύσεων και της στροφής στην πράσινη ενέργεια . 'Ετσι διευκρίνισε ότι τις σχετικές αποφάσεις, θα τις λάβει ως δίοκηση μετά το πρώτο τρίμηνο του 2023, οπότε και θα έχει διαμορφώσει άποψη για την πορεία της κερδοφορίας των περιθωρίων διύλισης την επόμενη χρονιά.

Αναφερόμενος στην πορεία της αγοράς σημείωσε ότι παρά τις αυξήσεις των τιμών η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή με διψήφια ποσοστά ανόδου μέχρι τον Ιούνιο και μάλιστα στα premium προϊόντα, στο 20- 30% του μείγματος των πωλήσεων. Αυτό επέτρεψε την μεγάλη ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με την εγχώρια αγορά να είναι ισχυρή αλλά και τις εξαγωγές να έχουν σημαντική συνεισφορά στην άνοδο της κερδοφορίας, παρά την μείωσή τους σε όγκο. Σημειώνεται ότι το 71% των πωλήσεων προέρχεται από τις εξαγωγές, τη ναυτιλία και τις αερογραμμές.

Από τον Άυγουστο υπήρχε μια σχετική αποδυνάμωση στην βενζίνη ενώ ισχυρή παραμένει η ζήτηση στο diesel. Tο diesel εμφανίζεται  δυναμικότερο από το 2019 , με ρυθμό αύξησης της τάξης του 4%, ενώ η βενζίνη σχετικά πιο αδύναμη. Τα περιθώρια διύλισης διατηρούν και το τρίτο τρίμηνο ικανοποιητικά υψηλά επίπεδα μετά την κορύφωση του δευτέρου και η ζήτηση που διαμορφώνεται μετά το μπλόκο στο ρωσικό πετρέλαιο διατηρεί σε premium τις τιμές των τελικών προϊόντων.

Αναπτυξη στις ΑΠΕ εντός και εκτός Ελλάδος

Αναφερόμενος στην στρατηγική για την ανάπτυξη στις ΑΠΕ ο κ. Αλεξόπουλος σημείωσε ότι θα περιλαμβάνει τόσο την οργανική πλευρά όσο και αυτή των εξαγορών.
Εντός και εκτός Ελλάδος με στόχο να επιτευχθεί ο στόχος του 1 GW μέχρι το 2025 -2026 και των 2 GW μέχρι το 2030. Όχημα της πολιτικής αυτής θα είναι σε σημαντικό βαθμό το joint venture με την RWE.
Σε αντίστοιχη κατεύθυνση είναι και οι σχεδιασμοί για τα βιοκαύσιμα με πρωτο βήμα την απανθρακοποίηση αλλά και της ανάπτυξης του μπλε και του πράσινου υδρογόνου για το διυλιστήριο.
Από τις ΑΠΕ πάντως αναμένεται να καταγραφεί υψηλή κερδοφορία της τάξης των 50 εκατ ευρώ για πρώτη φορά, ενώ σε εμπορική λειτουργία είναι 300 MW .
Συνολικά σε ισχύ είναι 340 - 350 MW μετά την πρόσφατη εξαγορά.

Όοσν αφορά την ολοκλήρωση της πώλησης του ποσοστού του Ομίλου στην ΔΕΠΑ Υποδομών σε ερώτηση εκπροσώπου της Millenium Capital ο κ. Σιάμισης σημείωσε ότι οι καθυστερήσεις αποδίδονται σε ζητήματα της ρυμθιστικής αρχής, τα οποία έχουν επιλυθεί και μέσα στις προσεχείς εβδομάδες η συναλλαγή θα έχει ολοκληρωθεί. Επανέλαβε δε την απόφαση ότι το 50% θα διανεμηθεί ως μέρισμα και το υπόλοιπο 50% θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη των επεδύσεων σε ΑΠΕ.

Στος τέλος του γ΄τριμήνου θα κλείσει η μονάδα της Θεσσαλονίκης για λόγους συντήρησης, στοιχείο το οποίο δεν θα επηρεάσει την πορεία της κερδοφορίας, όπως άλλωστε ήδη συνέβη με το κλείσιμο μονάδων που έχει ήδη προηγηθεί, αντίθετα περιφρουρούνται  θέματα ασφαλείας και αυξάνονται τα margins εν λειτουργία.

Τα  χρηματοοικονομικά κόστη παραμένουν σε ελεγχόμενα επίπεδα και δεν επιβαρύνουν από πλευράς κόστους τις επενδυτικές δαπάνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης