Απόψεις

Μην υποτιμάτε την Ευρώπη - Ο άγνωστος Χ για το κόστος των μέτρων - Του Π.Μπουσμπουρέλη

Μην υποτιμάτε την Ευρώπη - Ο άγνωστος Χ για το κόστος των μέτρων - Του Π.Μπουσμπουρέλη
Πως σχεδιάζεται η ευρωπαϊκή λύση και τι θα λάβει υπόψη της
Η Ευρώπη δεν έχει πει την τελευταία της λέξη στο ενεργειακό. Και μπορεί την περασμένη Παρασκευή 9/9 να μην ελήφθησαν αποφάσεις, όμως υπήρξαν συγκλίσεις στις κατευθύνσεις, που όπως διαφαίνεται θα οδηγήσουν σε νεά αρχιτεκτονική την ενεργειακή αγορά.
Η κρίση στην ευρωπαϊκή αγορά δημιουργήθηκε και γιγαντώθηκε λόγω των πολιτικών επιλογών στήριξης της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας και έλαβε διαστάσεις χιονοστοιβάδας λόγω της κερδοσκοπίας που αναπτύχθηκε στην αγορά των TTF.
Οι Βρύξέλλες σε κορυφαίο επίπεδο άργησαν όπως πάντα να ξυπνήσουν, αλλά η πρόσφατη κινητοποίηση δείχνει, ότι δεν είναι μακριά από κάποιες πρώτες λύσεις με στόχο να διαχειριστούν το άμεσο πρόβλημα.

Το βασικό ζήτημα έχει να κάνει με την πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική, στην οποία ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια τι μέλλει γενέσθαι με την διάρκεια της κρίσης.
Άρα οι Ευρωπαίοι θα λάβουν κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση της ρωσικής κρίσης χωρίς να γνωρίζουν την διάρκειά της αλλά και το way out.
Δηλαδή ποιό μπορεί να είναι το οικονομικό εύρος των αναγκαίων δαπανών, που ο χρόνος προσδιορίζει για την πολιτική που θα χαράξουν, γιατί οι αποφάσεις τους θα χρειασθούν κεφάλαια.

Από την άλλη όπως επεσήμανε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Πούτιν παίζει ένα σκληρό ροκ στοχεύοντας σε πολιτικές ανακατατάξεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Κρίσιμες εξάλλου είναι οι επερχόμενες εκλογές στο Κογρέσσο που θα δώσουν τον πολιτικό τόνο στην κυβέρνηση Biden.
Κατά συνέπεια το ευρύτερο οικονομικό παιχνίδι για τις κυβερνήσεις των ισχυρών χωρών έχει καταστεί πιο σύνθετο και αμφίρροπο από μια απλή ανάλυση.
Τα προβλήματα, όπως η διάρκεια και η γιγάντωση του πληθωρισμού εντοπίζονται αλλά δεν λύνονται και αυτό φάνηκε από την τελευταία ομιλία Powell, ο οποίος στάθηκε κριτικά απέναντι στην αμερικανική οικονομία, όπου η πολιτική Biden λειτούργησε με πολλές πτυχές πληθωριστικά.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της και ενδεχόμενα να αποδειχθεί ότι είναι και η πιο ορθολογική στάθμιση. Δηλαδή πλήρης ταύτιση με τις αμερικανικές θέσεις, για να διασφαλίσει προστασία απένανατι στον τουρκικό αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια η ελληνική στάση είναι προδιαγεγραμμένη με τα όλα τα συν αλλά και τα πλην που μπορεί να υπάρξουν.
Εκείνο που είναι αδιαμφισβήτητο, είναι οι πρωτοβουλίες στο ενεργειακό της ελληνικής πλευράς να αποκαταστήσει έναν μηχανισμό ανάκτησης των λεγομένων υπερεσόδων, αποδεκτό για την αξιοπιστία του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και η διατύπωση της πρότασης Μητσοτάκη από τον περασμένο Μάρτιο για πλαφόν στην αγορά των TTF, που μένει να δούμε τελικά με ποιά μορφή θα εφαρμοστεί.

Η ευρωπαϊκή λύση

Όπως είπε εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός η ευρωπαϊκή λύση είναι αναγκαία προϋπόθεση για την συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Με μεγάλη πολιτική σημασία , θα προσέθετε κανείς για τον επερχόμενο χειμώνα.
Συνοπτικά μπορεί να ειπωθεί, ότι δρομολογούνται οι προϋποθέσεις για την επιβολή πλαφόν στον μηχανισμό των TTF με παράλληλη παρέμβαση στον μετασχηματισμό μιας χρηματοοικονομικής αγοράς που έχει συγκεντρώσει μεγάλα κύματα κερδοσκοπίας, πολλαπλάσια του πραγματικού όγκου του διακινούμενου φυσικού αερίου.

Το πλαφόν στις τιμές του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου έχει αναλυθεί ήδη από πολλές πλευρές γιατί αποτελεί μια ανεφάρμοστη πρόταση.
Το ίδιο δεν αποκλείεται να αποδειχθεί και για το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, που με τέτοια σπουδή σπεύδουν να υιοθετήσουν οι G-7.

Σίγουρα θα υπάρξει ένας μηχανισμός ανάκτησης, που ενδεχομένως να προσιδιάζει στο ελληνικό μοντέλο των λεγομένων υπερεσόδων. Η διαφορά με την Ελλάδα έγκειται στο ότι δεν θα συμπεριληφθεί ο κλάδος της ηλεκτροπραγωγής από φυσικό άεριο.

Παράλληλα θα υπάρξει και μια κινητροδότηση για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας προς τους καταναλωτές, με στόχο η εξοικονόμηση για όλες τις χώρες πλέον να φτάσει μίνιμουν το 15%.
Από πλευράς επάρκειας ενώ η Ελλάδα φαίνεται ότι προς το παρόν τουλάχιστον είναι περισσότερο ασφαλής, είναι άγνωστο τι συμβαίνει με την Γερμανία, που θέλει να ενισχύσει τις προσβάσεις της και να βελτιστοποιήσει τις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες από LNG, παρά το υψηλό ποσοστό αποθεματοποίησης.

Παράλληλα, θα υπάρξουν γραμμές χρηματοδότησης για τις προβληματικές ευρωπαϊκές εταιρίες κοινής ωφέλειας, λόγω ανοιγμάτων στα περιθώρια margins.
Αντίστοιχο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει καμία ελληνική επιχείρηση και ειδικά η ΔΕΗ, η στρατηγική της οποίας για έγκαιρη αύξηση κεφαλαίου έχει δικαιωθεί καθώς οπλίστηκε απέναντι στην κρίση με συνέπεια να είναι κύριος αρωγός του ελληνικού δημοσίου.

Ενδεχομένως να υπάρξουν εισφορές για τις εταιρίες ορυκτών καυσίμων, μένει να δούμε τι σημαίνει αυτό στις λεπτομέρειες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης