Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νορβηγία: Περιπολίες στις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου της με τη βοήθεια συμμάχων

Νορβηγία: Περιπολίες στις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου της με τη βοήθεια συμμάχων

Βρετανία, Γερμανία και τη Γαλλία θα βοηθήσουν στις περιπολίες δήλωσε ο πρωθυπουργός

 

Η Νορβηγία θα λάβει βοήθεια από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία για να περιπολεί τις θάλασσες γύρω από τις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου της εν μέσω υποψίας ότι δολιοφθορά προκάλεσε διαρροές στους αγωγούς Nord Stream νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας.

Οι ρωσικοί αγωγοί Nord Stream 1 και Nord Stream 2 έσπασαν αυτή την εβδομάδα, αποστραγγίζοντας αέριο στη Βαλτική Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας. Οι σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις στην περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποπτεύεται ότι η δολιοφθορά προκάλεσε τη ζημιά, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Παρασκευή τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι ανατίναξαν τους αγωγούς. Η Ουάσιγκτον είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να επιβεβαιώσει ότι επρόκειτο για δολιοφθορά και απέρριψε τις συζητήσεις ότι ήταν υπεύθυνη.
Η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και ένας σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου, έχει περισσότερα από 90 κοιτάσματα πετρελαίου, τα περισσότερα από τα οποία συνδέονται με ένα δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου που εκτείνεται περίπου 9.000 km (5.590 μίλια).
Η Νορβηγία αναπτύσσει το ναυτικό της, την ακτοφυλακή και την αεροπορία για να ενισχύσει την ασφάλεια πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Είμαστε σε διάλογο με τους συμμάχους μας σχετικά με την αυξημένη παρουσία στον νορβηγικό (υπεράκτιο) τομέα και είπαμε ναι στις συνεισφορές από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Stoere σε συνέντευξη Τύπου.
«Είναι φυσικό οι σύμμαχοί μας να πλέουν δίπλα στα πλοία μας», είπε.

Ο Stoere δεν είπε πόση βοήθεια θα λάβει η Νορβηγία, ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ με μόλις 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Επανέλαβε ότι δεν έχει ενδείξεις για άμεσες απειλές για τη Νορβηγία ή τις υποδομές της Νορβηγίας, αλλά είπε, ωστόσο, ότι είναι συνετό να ενισχυθεί η ασφάλεια.
«Σε αυτή την κατάσταση, είναι ασφαλές να έχεις συμμάχους», είπε ο Stoere.
Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας θα επισκεφθεί το κοίτασμα Sleipner της Βόρειας Θάλασσας, μια σημαντική πηγή φυσικού αερίου που διοχετεύεται στην Ευρώπη.

"Θα λάβω μια ενημέρωση και θα συναντήσω υπαλλήλους στην πλατφόρμα. Είναι πολλοί και είναι σημαντικοί", είπε ο Stoere.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης