Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΙΕΑ: Μην ξεγελιέστε από τον καλό καιρό - Γιατί είναι πραγματικά δύσκολο το 2023

ΙΕΑ: Μην ξεγελιέστε από τον καλό καιρό - Γιατί είναι πραγματικά δύσκολο το 2023
Σύμφωνα με τον Fatih Birol, οι κυβερνήσεις πρέπει να επιταχύνουν τις βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση και να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αντλιών θερμότητας

Η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα για να αποφύγει την έλλειψη φυσικού αερίου το επόμενο έτος, δεδομένης της απώλειας της ρωσικής προσφοράς και των προσδοκιών ότι η κινεζική ζήτηση θα αυξηθεί, δήλωσε σήμερα (3/11) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε να γεμίσει τις αποθήκες στο 95% πριν από τον φετινό χειμώνα, 5% ή 5 bcm πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, αλλά ο IEA επιμένει ότι οι πραγματικές προκλήσεις θα αφορούν την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, απαγορεύει τον εφησυχασμό λόγω του τωρινού ήπιου καιρού.

Τα λόγια Birol

O επικεφαλής του ΙΕΑ, Fatih Birol έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, κατά την παρουσίαση μιας έκθεσης για το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης της Ευρώπης για το 2023/24.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα κενό έως και 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου κατά τη θερινή περίοδο της χαμηλότερης ζήτησης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αναπλήρωση των χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου το 2023.

Ένα τέτοιο κενό θα μπορούσε να δει τις αποθήκες γεμάτες μόνο 65% πριν από τον επόμενο χειμώνα, αντί για ένα στοχευμένο επίπεδο 95%, είπε ο Birol.

Σύμφωνα με τον Fatih Birol, οι κυβερνήσεις πρέπει να επιταχύνουν τις βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση και να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αντλιών θερμότητας

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τα επίπεδα αποθήκευσης μέχρι το τέλος της περιόδου θέρμανσης 2022/23 θα μπορούσαν να είναι «οπουδήποτε μεταξύ 5% και 35%», με αποτέλεσμα την έγχυση το καλοκαίρι του 2023 μεταξύ 60 bcm και 90 bcm, ανέφερε ο IEA.

Ο εφοδιασμός, που έχει ήδη διαταραχθεί, θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω το επόμενο έτος εάν σταματήσουν εντελώς οι ροές φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό, ενώ ο ανταγωνισμός για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), στο οποίο η Ευρώπη έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό φέτος, είναι πιθανό να αυξηθεί ελέω της ανοδικής κινεζικής ζήτησης.

Το μεγάλο «αλλά»

Ενώ η ζήτηση από την Κίνα θα μπορούσε να καλύψει το 85% της αναμενόμενης αύξησης κατά 20 bcm στην παγκόσμια προσφορά LNG το 2023, η Ευρώπη θα έχει σχεδόν σίγουρα πολύ λιγότερο ρωσικό αέριο από φέτος. Το 2022, οι προμήθειες φυσικού αερίου από ρωσικούς αγωγούς στην Ευρώπη ήταν 60 bcm για τους πρώτους 10 μήνες του έτους.

«Το 2023, κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθούν σε λιγότερο από το μισό αυτού του ποσού – και θα μπορούσαν να σταματήσουν εντελώς», ανέφερε ο IEA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης