Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΙΕΑ: Τίποτα δεν θα είναι ίδιο όπως πριν στις γεωπολτικές ισορροπίες της Ευρώπης

ΙΕΑ: Τίποτα δεν θα είναι ίδιο όπως πριν στις γεωπολτικές ισορροπίες της Ευρώπης
Οι καταστροφικές συνέπειες του πολέμου θα επιδεινωθούν το 2023, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

Τα πλοκάμια της κρίσης στην Ευρώπη δεν περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο στην ενέργεια αλλά και στην γεωπολιτική σφαίρα. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το ενεργειακό και πολιτικό τοπίο αργότερα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν θα μοιάζει όπως πριν. Αυτό υπογραμμίζει σε νέα του έκθεση ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η φετινή ετήσια ενεργειακή προοπτική του ΙΕΑ προειδοποιεί ότι επί του παρόντος ζούμε μια «παγκόσμια ενεργειακή κρίση άνευ προηγουμένου βάθους και πολυπλοκότητας» και ότι «δεν υπάρχει επιστροφή όπως ήταν τα πράγματα».

Ο «ηρωισμός» και η ανησυχία

Πολλοί αντιμετωπίζουν το τρέχον ενεργειακό έλλειμμα της Ευρώπης ως ένα είδος ηρωισμού, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεχθεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα για να επιβάλει ενεργειακές κυρώσεις στο Κρεμλίνο. «Στον αγώνα να βοηθήσει την Ουκρανία και να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα, η Ευρώπη επέδειξε ενότητα, σκληρότητα και προθυμία βάσει αρχών να επωμιστεί τεράστιο κόστος», ανέφερε πρόσφατα ο Economist.

Αλλά εκτός από θαυμασμό, οι ενέργειες της Ευρώπης προκαλούν επίσης μεγάλη ανησυχία. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος έξι φορές υψηλότερες από τις μέσες τιμές και τα νέα μοντέλα υποδηλώνουν ότι μια αύξηση 10% στις πραγματικές τιμές της ενέργειας σχετίζεται με αύξηση 0,6% στους θανάτους κατά τη διάρκεια μιας τυπικής χειμερινής περιόδου – που ισοδυναμεί με περισσότερους από 100.000 επιπλέον θανάτους ηλικιωμένων Ευρώπη τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, οι καταστροφικές συνέπειες του πολέμου θα επιδεινωθούν το 2023, με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει «σημαντική επιβράδυνση» για την παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος στο 2,2% και μικρή ανάκαμψη 2,7% το 2024.

Για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ήταν σχετικά προστατευμένη από την κρίση μέχρι τώρα, οι προοπτικές είναι ακόμη πιο ζοφερές. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1,8% φέτος (σε σύγκριση με 2,2% για την παγκόσμια οικονομία) και ένα ασήμαντο 0,5% το επόμενο έτος πριν «ανακάμψει» ελαφρά για να επιτύχει μια αδύναμη ανάπτυξη 1% το 2024.

Η αγκαλιά της Κίνας

Η απομάκρυνση από τη ρωσική επιρροή ωθεί ήδη πολλά έθνη περαιτέρω στην αγκαλιά της Κίνας, διακινδυνεύοντας σε μεγάλο βαθμό μελλοντικές ενεργειακές συνεργασίες. Η Δύση επέτρεψε στην Κίνα να την υπερανταγωνιστεί και να καινοτομήσει σε ότι αφορά την σύγχρονη τεχνολογία, και η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια με φθηνό κόστος  θα είναι σχεδόν αδύνατη στο εγγύς μέλλον χωρίς να «βολευτεί» το Πεκίνο.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης