Απόψεις

Αυγερινοπούλου: Η συμμετοχή των γυναικών στον ενεργειακό τομέα είναι ζωτικής σημασίας

Αυγερινοπούλου: Η συμμετοχή των γυναικών στον ενεργειακό τομέα είναι ζωτικής σημασίας
Πρόταση της Βουλευτού και Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής  για δημιουργία δικτύου γυναικών στην πράσινη ενέργεια

Την δημιουργία δικτύου γυναικών στην πράσινη ενέργεια με το ICC Women and Energy πρότεινε από την Αρχαία Ολυμπία, τον παγκόσμιο τόπο καινοτομίας, η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, προτρέποντας όλες τις γυναίκες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα να δηλώσουν συμμετοχή. Μια πρόταση που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους συμμετέχοντες στην ειδική ημερίδα με θέμα «Η Πράσινη Ενέργεια και η Επιχειρηματικότητα αυτής», που πραγματοποιήθηκε το  Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία από το γυναικείο παράρτημα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου ICC Women και το cluster  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ύστερα από πρόσκληση της κας. Αυγερινοπούλου και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, του Επιμελητηρίου Ηλείας και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας

Όπως τόνισε στην ομιλία της με θέμα "Προτεραιότητες της επιτροπής Περιβάλλοντος για την ενέργεια και το κλίμα» και ειδικά για την ενεργειακή αναβάθμιση της Ναυτιλία, «ο ενεργειακός τομέας θεωρείται ευρέως ως ένας από τους τομείς της οικονομίας με τη μικρότερη ποικιλομορφία μεταξύ των φύλων. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 35% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ)  και μόλις το 22% του δυναμικού στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Λιγότερες είναι και οι γυναίκες που αναλαμβάνουν ανώτερους ρόλους στον ενεργειακό τομέα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από το 20% είναι οι γυναίκες που κατέχουν υψηλότερες θέσεις στους τομείς του νερού, της εξόρυξης μεταλλευμάτων και της κατασκευής χημικών. Ωστόσο, παρότι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην απασχόληση στον κλάδο της ενέργειας, ο αριθμός των γυναικών που πραγματοποιούν σπουδές στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (κλάδοι STEM) ολοένα αυξάνεται. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι και το γεγονός ότι περισσότερες γυναίκες εισέρχονται ως επαγγελματίες σε τεχνικούς τομείς στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο οποίος έχει, μάλιστα, καλύτερη εκπροσώπηση γυναικών εργαζομένων εν συγκρίσει με άλλους κλάδους στον ενεργειακό τομέα.

Επιπλέον, ολοένα αυξάνεται και το ποσοστό των γυναικών που καταχωρούνται ως εφευρέτριες σε αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ιδίως στους τομείς της υγείας και της χημείας, ενώ είναι πάνω από το 15% στις τεχνολογίες μετριασμού της κλιματικής κρίσης. Η συμμετοχή των γυναικών στον ενεργειακό τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την υιοθέτηση πιο καινοτόμων και χωρίς αποκλεισμούς λύσεων για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Οι γυναίκες είναι αυτές που φέρνουν προς συζήτηση την ατζέντα της πράσινης μετάβασης για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους, ενώ κυριαρχούν και στο χώρο των πράσινων χρηματοδοτήσεων».

Η Δρ. Αυγερινοπούλου έκανε ξεχωριστή αναφορά στην ισχυρή συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, όπως η Ursula von der Leyen που τον Δεκέμβρη του 2019 έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κριστίν Λαγκάρντ που ανέλαβε Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο του 2019, η Margrethe Vestager Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ρόλο «Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή», ενώ ήταν αρμόδια και για την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», η Κάντρι Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας, η Ditte Juul Jorgensen, Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Patricia Espinosa που ήταν Εκτελεστική Γραμματέας της Σύμβασης – Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή από το 2016 έως το 2022, η Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής και Αναπληρωματικό Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Εισηγήτρια της Έκθεσης σχετικά με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, η Majda Dabaghi, Διευθύντρια στη χωρίς αποκλεισμούς πράσινη ανάπτυξη του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, η Sandra Hanni, Policy Manager – Climate του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, η Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, εμπνευσμένες γυναίκες που έδωσαν την ιδέα της ημερίδας, μαζί με το δραστήριο ICC Women Hellas.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενασχόληση της Επιτροπής Περιβάλλοντος με τον Ευρωπαϊκό και τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το νέο ευρωπαϊκό νομοθετικό Πακέτο «Fit for 55», την στρατηγική μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, την καινοτομία, το χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ, αλλά και τις «έξυπνες» πόλεις με έμφαση στις μεταφορές που συνδέονται με τον τουρισμό, όπως τρένα, ηλεκτρικά οχήματα, πράσινα λιμάνια, κ.α. Όπως υπογράμμισε, «η Επιτροπή Περιβάλλοντος φέτος σχεδιάζεται να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της σε δύο πολύ σημαντικούς τομείς, όπου αναζητείται σοβαρή πρόοδος και εξεύρεση οριστικών λύσεων και εφαρμογών της. Η πρώτη δέσμη ζητημάτων θα διερευνήσει ζητήματα που αφορούν σε βιώσιμα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, με εστίαση στις ΑΠΕ, το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας, την πράσινη ενέργεια και τον κορεσμό του δικτύου της Πελοποννήσου, ενώ ο δεύτερος τομέας έχει να κάνει με την κυκλική οικονομία και τη διαχείριση αποβλήτων» ενώ τα συμπεράσματα της ημερίδας αναμένεται να συζητηθούν και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.


 

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης