Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

ΕΕ: Δεν ευθύνεται το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο για τις ουρές των δεξαμενόπλοιων στην Τουρκία

ΕΕ: Δεν ευθύνεται το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο για τις ουρές των δεξαμενόπλοιων στην Τουρκία

Σε 20 ανέρχονται τα πλοία που περιμένουν να περάσουν τα Στενά του Βοσπόρου

 

Το ανώτατο όριο τιμών της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο δεν ευθύνεται για μια ουρά δεξαμενόπλοιων που περιμένουν στη Μαύρη Θάλασσα για να περάσουν από τα Στενά του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης στο δρόμο προς τη Μεσόγειο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο αριθμός των πλοίων που βρίσκονται σε συνωστισμό στη Μαύρη Θάλασσα αυξήθηκε την Παρασκευή σε 20, σύμφωνα με το ναυτιλιακό πρακτορείο Tribeca, εν μέσω συνομιλιών για τη διασπορά της συσσώρευσης.
Από την αρχή του μήνα, η Τουρκία ζήτησε από τα πλοία να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία ασφάλισης που καλύπτει τη διέλευση τους μέσω του στενού του Βοσπόρου ή όταν καταπλέουν σε τουρκικά λιμάνια.

Οι ουρές συνέπεσαν με την έναρξη των μέτρων, αυτή την εβδομάδα από τις χώρες της G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να σταματήσουν οι ασφαλιστές την εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου με πλοίο εκτός εάν πωληθεί σε ανώτατη τιμή, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα έσοδα από το πετρέλαιο της Μόσχας.

«Αυτή η κατάσταση δεν οφείλεται στο ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου της G7, καθώς υπάρχει, σε κάθε περίπτωση, μια περίοδος εκκαθάρισης 45 ημερών για το θαλάσσιο ρωσικό αργό πετρέλαιο που αγοράστηκε πριν από τις 5 Δεκεμβρίου», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Reuters.

Μεταβατική περίοδος

Στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου του συστήματος της G7, η οποία διαρκεί έως τις 19 Ιανουαρίου, υπηρεσίες, όπως η ασφάλιση, μπορούν ακόμη να παρέχονται για το θαλάσσιο ρωσικό αργό που αγοράστηκε πριν από τις 5 Δεκεμβρίου, ακόμη και αν αγοράστηκε σε τιμή πάνω από το ανώτατο όριο.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι μετά από αυτή τη μεταβατική περίοδο, οι τουρκικές αρχές μπορούν να συνεχίσουν να επαληθεύουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των δεξαμενόπλοιων "με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως πριν".

«Είμαστε λοιπόν σε επαφή με τις τουρκικές αρχές για να αναζητήσουμε διευκρινίσεις και εργαζόμαστε για να ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση», είπε ο εκπρόσωπος.

Την Πέμπτη, η ναυτική αρχή της Τουρκίας είπε ότι θα συνεχίσει να κρατά έξω από τα ύδατά της τα πετρελαιοφόρα που δεν είχαν τις κατάλληλες ασφαλιστικές επιστολές και χρειαζόταν χρόνο για ελέγχους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης