Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μυτιληναίος: Έρχονται τα πακέτα πράσινης και θερμικής ενέργειας - Καλυμμένες οι ανάγκες της Μεταλλουργίας

Μυτιληναίος: Έρχονται τα πακέτα πράσινης και θερμικής ενέργειας - Καλυμμένες οι ανάγκες της Μεταλλουργίας

Στόχος το 20% της αγοράς στη λιανική ενέργειας το 2024

 

Σχετικά Άρθρα
Για απόλυτη στήριξη της ανάπτυξης του κλάδου των Ανανεώσιμων δεσμέυτηκε ο κ. Ε.Μυτιληναίος κατά την παρουσίαση της νέας δομής του ενεργειακού τομέα, στον εταιρικό μετασχηματισμό της εταιρίας. Και εξήγησε τον λόγο, γιατί αυτό αποτελεί ειλημμένη απόφαση: Το επόμενο βήμα θα είναι να πηγαίνουμε σε μεγάλους πελάτες και να δίνουμε πακέτα που θα περιλαμβάνουν:
- 30% έως 50% πράσινη ενέργεια προερχόμενη από ΑΠΕ
- 30% έως 50% θερμική ενέργεια
 Έτσι, σημείωσε η ενέργεια των ΑΠΕ θα είναι πια μέρος της κανονικότητας.

Η ενέργεια και τα μέταλλα
βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας δομής της Μυτιληναίος που έχει στόχο τη μετάβαση στην επόμενη φάση της ιστορίας της δηλαδή τη πλήρη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων έως το 2030.  Έχοντας ξεκινήσει ως μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1908 στον Πειραιά από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, παππού και συνονόματο με τον σημερινό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, η εταιρία είναι πλέον μια ελληνική πολυεθνική που απασχολεί 5.000 άτομα, έχει δραστηριότητες σε πέντε ηπείρους και παράγει το 3% του ελληνικού ΑΕΠ.


Πλήρως καλυμμένες οι ανάγκες της Μεταλλουργίας εξ ιδίων από το 24

Το 2024 ο τομέας της ενέργειας της Μυτιληναίος προβλέπεται να ελέγχει το 20% της αγοράς, ενώ θα αναλάβει την πλήρη τροφοδοσία της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» που ως γνωστόν είναι η πλέον ενεγοβόρος βιομηχανία της χώρας.  Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το συμβόλαιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος με τη ΔΕΗ για την παροχή ηλεκτρισμού λήγει στο τέλος του 2023, ενώ στο τέλος του τρέχοντος έτους λήγουν τα αντίστοιχα συμβόλαια άλλων ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας. «Έρχονται δύσκολες ημέρες με τη ΔΕΗ» είπε ο κ. Μυτιληναίος σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις και προσέθεσε: «Για να έχεις ενέργεια πρέπει να φροντίσεις», υπονοώντας ότι η Μυτιληναίος έχει ήδη φροντίσει για την ομαλή και χαμηλού κόστους τροφοδότηση της Αλουμίνιον με ηλεκτρισμό.

Ενέργεια και μέταλλα είναι αλληλένδετα είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την παρουσίαση της νέας δομής της εταιρίας σημειώνοντας ότι η «Αλουμίνιον» στέκεται δυναμικά στον κλάδο της σε μια περίοδο που έχει επέλθει η καταστροφή σε όλα τα smelters της Ευρώπης. Αυτό όπως σημείωσε οφείλεται στο γεγονός ότι η «Αλουμίνιον» έχει πίσω της την ηλεκτροπαραγωγή του ομίλου.«Πολλοί ήθελαν να μας πείσουν ότι η εξαγορά της Αλουμίνιον από την Alcan το 2005 δεν ήταν καλή ιδέα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος υπενθυμίζοντας ότι η ΔΕΗ αρνούνταν να προσφέρει προσιτές τιμές ηλεκτρισμού. «Πήραμε την απόφαση, πήραμε πάνω μας το βάρος και το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσουμε τη διαμάχη με τη ΔΕΗ σε όλα τα δικαστήρια ελληνικά και ευρωπαϊκά».

Κομβικό το energy management

Σημειώνεται ότι η «Μυτιληναίος» διαθέτει σήμερα εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των 2 GW ενώ πολύ σύντομα θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα μονάδα φυσικού αερίου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ισχύος 826 MW. Η εμπορική λειτουργία της μονάδας προγραμματίζεται για τον Απρίλιο του 2023.
Εξάλλου κεντρικό ρόλο στις δραστηριότητες της εταιρίας όπως το περιέγραψε ο κ. Μυτιληναίος θα έχει το energy management αφού όπως είπε ανεξαρτήτως του πόση εγκατεστημένη ισχύ διαθέτεις
μπορείς να βγάλεις πολλά λεφτά ή και να χάσεις τα πάντα αναλόγως του τρόπου διαχείρισης της ενέργειας στο πλαίσιο των αγορών.


Το μέλλον στην Αποθήκευση

Σε ότι αφορά τις ΑΠΕ και τα έργα αποθήκευσης ενέργειας, πρέπει να σημειωθεί κατ΄ αρχήν ότι η Μυτιληναίος έχει ήδη εγκαταστήσει στην Αγγλία 400 MW αποθήκευσης, τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. «Η αποθήκευση είναι το μέλλον» είπε ο κ. Μυτιληναίος σημειώνοντας ότι το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας σε έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ανέρχεται σε 8.500 MW. Από αυτά τα 2.500 MW είναι αδειοδοτημένα έτοιμα για κατασκευή, τα 500 MW κατασκευάζονται, ενώ έργα ισχύος 480 MW λειτουργούν ήδη.

Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε το φυσικό αέριο ως το «αίμα που κυλάει στις φλέβες της εταιρίας» η οποία όπως είπε μπήκε στη συγκεκριμένη αγορά το 2010 και άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της όταν έφερε το πρώτο πλοίο LNG μαζί με την Motor Oil. «Το πλοίο έδεσε στη Ρεβυθούσα περίμενε μερικές ημέρες και τελικώς δεν του δόθηκε άδεια να εκφορτώσει με αποτέλεσμα να φύγει και να πουληθεί καθ’ οδόν ως distress cargo στο 50% της τιμής του».

Σήμερα η Μυτιληναίος είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία τόσο λιανική αγορά του ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου αγγίζοντας το 16% με προοπτική να φθάσει στο 20% της ελληνικής κατανάλωσης του 2024.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις του μέλλοντος ο κ. Μυτιληναίος έκανε ειδική αναφορά στην ενεργειακή μετάβαση και τον πράσινο μετασχηματισμό της βιομηχανίας και των αγορών.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η Ευρώπη προχωρεί σε αυτή την κατεύθυνση ανοργάνωτα, άτσαλα και χωρίς να υπολογίσει το κόστος για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. «Είναι πάρα πολύ εύκολο να ρίχνεις την ευθύνη στον Πούτιν», είπε ο κ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα στην ενέργεια όμως άρχισε όταν οι τράπεζες όπως η EBRD αποφάσισαν να μην χρηματοδοτούν έργα που έχουν σχέση με το φυσικό αέριο και τη θερμική παραγωγή ενέργειας. Το ίδιο έκαναν και στον τομέα της διύλισης πετρελαίου. Μετά ήρθε ο πόλεμος της Ουκρανίας και έδεσε το γλυκό. Δεν έχω ελπίδες ότι θα εισακουστώ από τις Βρυξέλλες. Εκεί βρίσκονται σε άλλο πλανήτη» κατέληξε.

Η νέα δομή του ενεργειακού κλάδου υπό Γ.Καλαφατά

Η αναδιάρθρωση του ενεργειακού τμήματος της εταιρίας είναι και το μεγάλο στοίχημα του μετασχηματισμού, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος.
Το τμήμα αυτό που προορίζεται να δώσει την μεγάλη ώθηση στην κερδοφορία της Mytilineos αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Καλαφατάς μέχρι πρότινος CFO, που γνωρίζει άριστα τον όμιλο και είναι παρών σε όλη την φάση ανάπτυξής του.

Για το σκοπό αυτό ενοποιούνται τα τρία προηγούμενα business units κάτω από ένα ενιαίο κλάδο ενέργειας με τις ακόλουθες πέντε διευθύνσεις:

 Ανανεώσιμες κάτω από την οποία ενσωματώνεται το σύνολο του χαρτοφυλακίου των έργων ΑΠΕ (όλων των τεχνολογιών) και αποθήκευσης σε Ελλάδα και εξωτερικό, που όπως ανάφερα είναι της τάξεως των 8,5 GW, καθώς και η δραστηριότητα κατασκευής έργων ΑΠΕ για τρίτους. 
Energy Generation & Management που αναλαμβάνει (A) τη διαχείριση και λειτουργία των θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 2GW, (B) το market bidding & non-physical power trading, (Γ) τη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας από δικά μας generation assets (θερμικά και ΑΠΕ) καθώς και 3rd parties PPAs, (Δ) τη διαχείριση ΦΟΣΕ και (Ε) δημιουργία πράσινων VBL προϊόντων Όλα αυτά μαζί συναποτελούν αυτό που λέμε στη γλώσσα της ενέργειας, “Energy Management”.
Energy Customer Solutions που ενσωματώνει τη δραστηριοποίηση στη λιανική B2C και B2small businesses (μικροί εταιρικοί πελάτες και επαγγελματίες), σε προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και παροχή νέων προϊόντων & υπηρεσιών λιανικής (ενεργειακή απόδοση, έξυπνες πόλεις, διαχείριση εγκαταστάσεων, υπηρεσίες Internet of Things /digital, κ.α.)
Integrated Supply & Trading που αφορά (α) την προμήθεια και διαχείριση ΦΑ καθώς και άλλων ενεργειακών προϊόντων και (β) το customer facing και την παροχή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών για Β2Β μεγάλους εταιρικούς πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό, και
Power Projects στην οποία ενσωματώνονται τα συμβατικά έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έργα energy transition (π.χ δίκτυα διανομής, υδρογόνο κλπ), έργα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, ψηφιακής μετάβασης, smart cities & IoT platforms.

Ο πρόεδρος ανέλυσε κατά την εκτενή παρουσίαση την αλληλεπίδραση των τομέων, τόσο από ενεργειακής πλευράς όσο και από αυτής των ταμειακών ροών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης