Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Exxon Mobil: Πρόβλεψη για κέρδη 15,4 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο - Αναμένονται κέρδη ρεκόρ για το 2022

Exxon Mobil: Πρόβλεψη για κέρδη 15,4 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο - Αναμένονται κέρδη ρεκόρ για το 2022

Τα λειτουργικά κέρδη εξαιρουμένων των απομειώσεων υποδηλώνουν ότι τα ετήσια αποτελέσματα θα υπερβούν κατά πολύ το ρεκόρ των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δημοσίευσε η Exxon το 2008

 

Η Exxon Mobil ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα ακόμη ισχυρό λειτουργικό κέρδος περίπου 15,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο της, οδεύοντας προς το ρεκόρ για όλο το 2022.

Τα προκαταρκτικά επιχειρησιακά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι το 2022 ήταν το καλύτερο οικονομικό έτος της Exxon με κέρδη περίπου 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα λειτουργικά αποτελέσματα από την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη μεγαλύτερη επιχείρησή της, υποχώρησαν περίπου στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια από το ρεκόρ των 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι τιμές του αργού υποχώρησαν.
Η επιχείρηση βενζίνης και ντίζελ απέφερε κέρδη περίπου 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο, καθώς οι τιμές των καυσίμων υποχώρησαν επίσης από τα υψηλά του καλοκαιριού. Τα κέρδη από τα χημικά μειώθηκαν σε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα κέρδη των λιπαντικών κινητήρα παρέμειναν αμετάβλητα στα 800 εκατομμύρια δολάρια περίπου.

Τα περίπου 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε λειτουργικά κέρδη εξαιρουμένων των απομειώσεων υποδηλώνουν ότι τα ετήσια αποτελέσματα θα υπερβούν κατά πολύ το ρεκόρ των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δημοσίευσε η Exxon το 2008, όταν οι τιμές του πετρελαίου κορυφώθηκαν στα 142 δολάρια το βαρέλι. Η εταιρεία σημείωσε συνεχόμενα κέρδη ρεκόρ το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο πέρυσι.
Αυτά τα κέρδη ρεκόρ μπορεί να οδηγήσουν σε νέες εκκλήσεις για επιβολή απροσδόκητων φόρων στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, η Exxon ήδη μάχεται νομικά την ΕΕ ενάντια σε περαιτέρω φόρους που η εταιρεία λέει ότι αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Υψηλές τιμές

Οι υψηλές διεθνείς τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου πέρυσι δημιούργησαν κέρδη ρεκόρ μεταξύ όλων των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών. Η Exxon επωφελήθηκε περισσότερο μετά την μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές στράφηκαν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι μετοχές της εκτινάχθηκαν κατά 80% το 2022, ξεπερνώντας τους ανταγωνιστές της.

Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου που τροφοδότησαν κέρδη για το μεγαλύτερο μέρος του έτους υποχώρησαν το τελευταίο τρίμηνο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent έκλεισαν το 2022 στα 77,17 δολάρια το βαρέλι, αφού έφτασαν σχεδόν τα 140 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο.

Οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου, από την άλλη πλευρά, έκλεισαν το 2022 με ισχυρά κέρδη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20%.
Η Exxon σηματοδότησε απομειώσεις περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς απορρίπτει ανεπιθύμητα περιουσιακά στοιχεία για να επικεντρωθεί σε πιο κερδοφόρα έργα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης