Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κέρδη 200 δισ. δολαρίων για τους Big Oil το 2022 - Αυξήθηκαν μερίσματα και επαναγορές

Κέρδη 200 δισ. δολαρίων για τους Big Oil το 2022  - Αυξήθηκαν μερίσματα και επαναγορές
Αν και οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονταν κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες του 2022 και οι τιμές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση μόνο κατά περίπου 10% πέρυσι σε σύγκριση με το 2021
Οι πέντε μεγαλύτερες πετρελαϊκές μεγάλες εταιρείες στον κόσμο αναμένεται να παρουσιάσουν κέρδη ρεκόρ για το 2022 τις επόμενες ημέρες, περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πέρυσι.

Φέτος, τα κέρδη της ExxonMobil, της Chevron, της BP, της Shell και της TotalEnergies αναμένεται να είναι περίπου κατά ένα τέταρτο χαμηλότερα από τα συνδυασμένα κέρδη για το 2022, αλλά θα εξακολουθήσουν να είναι 150 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2023, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Τα τριμηνιαία κέρδη ρεκόρ που ανακοίνωσαν οι μεγάλες εταιρείες για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2022 έχουν ήδη προκαλέσει έντονες επικρίσεις από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος προσπάθησε να μειώσει τις τιμές της βενζίνης από τα επίπεδα ρεκόρ του Ιουνίου. Η κυβέρνηση Biden κατηγόρησε τoυς Big Oil για «πολεμική κερδοσκοπία» και κάλεσε τις εταιρείες να επενδύσουν σε περισσότερη προσφορά ή «να αντιμετωπίσουν υψηλότερους φόρους». Στην Ευρώπη, τα κέρδη ρεκόρ υπόκεινται ήδη σε απροσδόκητους φόρους, τους οποίους η ExxonMobil αμφισβήτησε δικαστικά.

Αποτελέσματα

Οι πέντε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να παρουσιάσουν στο τέλος Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου συνδυασμένα κέρδη 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που συνέταξε η S&P Capital IQ και αναφέρθηκαν από τους Financial Times. Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, αν και χαμηλότερα από τα τριμηνιαία κέρδη ρεκόρ για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο.

Τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών για το 2023 πρόκειται να μειωθούν από το ρεκόρ του 2022 σε περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο – παρά την πτώση – θα ήταν το δεύτερο υψηλότερο κέρδος για τους Big Oil, σύμφωνα με τις προβλέψεις του S&P Capital IQ.

Το 2022, μόνοι αμερικανικές υπερεταιρείες πρόκειται να εμφανίσουν συνδυασμένα ετήσια κέρδη σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η Exxon πρόκειται να παρουσιάσει ρεκόρ κερδών έως και 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, ενώ τα κέρδη της Chevron προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια, επίσης υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του S&P Capital IQ που επικαλούνται οι Financial Times.

Αν και οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονταν κάτω από 90 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες του 2022 και οι τιμές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση μόνο κατά περίπου 10% πέρυσι σε σύγκριση με το 2021, η ακραία αστάθεια και οι συχνές αυξήσεις πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι βοήθησαν όλες τις εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών να δημιουργήσουν τριμηνιαία κέρδη και ταμειακές ροές ρεκόρ ή κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Υψηλή απόδοση

Ο κλάδος, που κατέγραψε την κορυφαία απόδοση στον δείκτη S&P 500 το περασμένο έτος, αύξησε τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών τα τελευταία τρίμηνα χάρη στις τεράστιες ταμειακές ροές και πρόκειται να οδηγήσουν στην αύξηση των κερδών το 2022 και στους 11 τομείς του S&P 500.

Ο ενεργειακός τομέας αναμένεται να παρουσιάσει την υψηλότερη ετήσια αύξηση κερδών και από τους έντεκα κλάδους, στο 151,7%, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο John Butters, αντιπρόεδρος και Senior Earnings Analyst της FactSet.

«Ο τομέας της ενέργειας αναμένεται επίσης να είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής στην αύξηση των κερδών για τον S&P 500 για το 2022. Εάν εξαιρεθεί αυτός ο τομέας, ο δείκτης θα αναμενόταν να καταγράψει μείωση των κερδών κατά -1,8% αντί για αύξηση των κερδών του κατά 5,1%», σημείωσε η Butters.

Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου το τέταρτο τρίμηνο θα επηρεάσουν τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου στις μεγάλες εταιρείες, αλλά η διύλιση έχει αντέξει και η διαπραγμάτευση LNG στις ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες αναμένεται επίσης να βοήθησε τους Big Oil το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Στις αρχές αυτού του μήνα, η Exxon δήλωσε σε μια κατάθεση της SEC ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση έως και 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου, ενώ η πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση έως και 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις θα αντισταθμιστούν εν μέρει από τη θετική συνεισφορά των κερδών από παράγωγαπρος αγορά έως και 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην Ευρώπη, η Shell ανέφερε ότι οι εμπορικές συναλλαγές και η βελτιστοποίηση στο ολοκληρωμένο τμήμα φυσικού αερίου και LNG αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερες το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, παρά τη μείωση του όγκου παραγωγής.

Αν και τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου και του 2023 στις μεγάλες εταιρείες αναμένεται να ξεπεράσουν τα υψηλά ρεκόρ που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα τρίμηνα και ολόκληρο το 2022, τα κέρδη φέτος θα εξακολουθήσουν να είναι τεράστια σε σύγκριση με τα έτη πριν από το 2022. Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι Big Oil θα συνεχίσουν να θέλουν να ανταμείψουν τους μετόχους με το πλεόνασμα μετρητών, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης Biden

Η αμερικανική εταιρεία Chevron ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων χωρίς καθορισμένη ημερομηνία λήξης, κάτι που προκάλεσε αμέσως κριτική από τον Λευκό Οίκο.

Ο Βοηθός Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Abdullah Hasan, δήλωσε, σχολιάζοντας την είδηση: : «Για μια εταιρεία που ισχυρίστηκε πριν από λίγο καιρό ότι «δούλευε σκληρά» για να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, μοιράζοντας 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε στελέχη και πλούσιους μετόχους σίγουρα είναι ένας περίεργος τρόπος για να το δείξω."

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης