Ενέργεια

Exxon Mobil: Κατέρριψε τα ρεκόρ των δυτικών πετρελαϊκών - Στα 59 δισ. δολ. τα κέρδη το 2022

Exxon Mobil: Κατέρριψε τα ρεκόρ των δυτικών πετρελαϊκών - Στα 59 δισ. δολ. τα κέρδη το 2022
Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αναμένεται να "σπάσουν" τα δικά τους ετήσια ρεκόρ στις υψηλές τιμές και την εκτίναξη της ζήτησης, ωθώντας τα συνδυασμένα κέρδη τους κοντά στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια
Σχετικά Άρθρα

Η Exxon Mobil ανακοίνωσε κέρδη 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τρίτη, κερδίζοντας περίπου 6,3 εκατομμύρια δολάρια την ώρα πέρυσι και σημειώνοντας όχι μόνο εταιρικό ρεκόρ αλλά και ιστορικό υψηλό για τη δυτική βιομηχανία πετρελαίου.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αναμένεται να "σπάσουν" τα δικά τους ετήσια ρεκόρ στις υψηλές τιμές και την εκτίναξη της ζήτησης, ωθώντας τα συνδυασμένα κέρδη τους κοντά στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.Το μέγεθος των κερδών έχει ανανεώσει την κριτική για τη βιομηχανία πετρελαίου και πυροδότησε εκκλήσεις σε περισσότερες χώρες να επιβάλλουν απροσδόκητους φόρους κερδών στις εταιρείες.

Τα αποτελέσματα της Exxon ξεπέρασαν κατά πολύ τα καθαρά κέρδη των 45,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε το 2008, όταν το πετρέλαιο έφτασε τα 142 δολάρια το βαρέλι, 30% πάνω από τη μέση τιμή του περασμένου έτους. Οι βαθιές περικοπές κόστους κατά τη διάρκεια της πανδημίας βοήθησαν να αυξηθούν τα κέρδη του περασμένου έτους.

«Τα συνολικά κέρδη και οι ταμειακές ροές αυξήθηκαν αρκετά σημαντικά από έτος σε έτος», δήλωσε στο Reuters η Οικονομική Διευθύντρια της Exxon, Kathryn Mikells. «Έτσι αυτό προήλθε πραγματικά από έναν συνδυασμό ισχυρών αγορών, ισχυρής απόδοσης, ισχυρής παραγωγής και πολύ καλού ελέγχου κόστους».


Εχχον.JPG

Η Exxon είπε ότι υπέστη πλήγμα 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα κέρδη της το τέταρτο τρίμηνο από τον απροσδόκητο φόρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο και από απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων. Η εταιρεία μηνύει την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η εισφορά υπερβαίνει τη νόμιμη εξουσία της.

Εξαιρουμένων των επιβαρύνσεων, τα κέρδη για ολόκληρο το έτος ήταν 59,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Η παραγωγή αυξήθηκε κατά περίπου 100.000 βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 3,8 εκατομμύρια bpd. Το προσαρμοσμένο κέρδος ανά μετοχή των 3,40 $ ξεπέρασε τη πρόβλεψη των 3,29 $ ανά μετοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Αντιπαράθεση με τον Λευκό Οίκο

Τα αποτελέσματα ενδέχεται να δημιουργήσουν μια ακόμη αντιπαράθεση με τον Λευκό Οίκο σύμφωνα με το Reuters. Η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden επέκρινε την Παρασκευή τις εταιρείες πετρελαίου επειδή διοχέτευαν μετρητά στις πληρωμές των μετόχων και όχι στην παραγωγή.

Η Exxon υπερηφανεύτηκε ότι η ταμειακή της ροή από τις δραστηριότητες εκτινάχθηκε στα 76,8 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, από 48,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Οι απροσδόκητοι φόροι κερδών είναι «παράνομη και κακή πολιτική», αντέτεινε η Mikels. Η επιβολή νέων φόρων στα κέρδη από το πετρέλαιο "έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσπαθείτε να επιτύχετε", είπε, προσθέτοντας ότι θα αποθάρρυνε τη νέα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Exxon σημείωσε κέρδη 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο χωρίς τις χρεώσεις, 60% περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι αλλά μειωμένα σχεδόν κατά 25% από το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν και ορισμένες δραστηριότητες υπέστησαν διακοπές λόγω κρύου καιρού.

Οι δαπάνες της Exxon για νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέκαμψαν πέρυσι στα 22,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 37% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η εταιρεία αύξησε τις δαπάνες για ανακαλύψεις στη Γουιάνα, στο κορυφαίο πεδίο σχιστόλιθου των ΗΠΑ, καθώς και σε διύλιση καυσίμων και χημικά.

«Οι αντικυκλικές επενδύσεις που κάναμε πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρείχαν την ενέργεια και τα προϊόντα που χρειάζονταν οι άνθρωποι καθώς οι οικονομίες άρχισαν να ανακάμπτουν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon, Darren Woods.

Η Shell θα ανακοινώσει αποτελέσματα την Πέμπτη και BP plc και TotalEnergies την επόμενη εβδομάδα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης