Ενέργεια

Η Ολλανδική TenneT σχεδιάζει την πώληση της γερμανικής μονάδας για να καλύψει τις επενδύσεις σε δίκτυα

Η Ολλανδική TenneT σχεδιάζει την πώληση της γερμανικής μονάδας για να καλύψει τις επενδύσεις σε δίκτυα

 Ενδιαφέρον από το Βερολίνο για την αγορά πλειοψηφικού μεριδίου ή του συνόλου της γερμανικής θυγατρικής της TenneT

 

Ο ολλανδικός φορέας δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας TenneT θα διερευνήσει τη δυνατότητα πλήρους πώλησης των γερμανικών δραστηριοτήτων του στο γερμανικό κράτος για να διασφαλίσει επαρκείς επενδύσεις σε δίκτυα τόσο στην Ολλανδία όσο και στη Γερμανία ανακοίνωσε την Παρασκευή.

Η TenneT, η οποία διαχειρίζεται το ολλανδικό δίκτυο υψηλής τάσης και μέρος του γερμανικού δικτύου, θα χρειαστεί δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια για να καλύψει τις επενδυτικές ανάγκες καθώς η Γερμανία και η Ολλανδία επεκτείνουν την αιολική και ηλιακή τους ισχύ.

Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης τον περασμένο Νοέμβριο ανέφεραν ότι το Βερολίνο θέλει να αγοράσει είτε το πλειοψηφικό μερίδιο είτε το σύνολο της γερμανικής θυγατρικής της TenneT, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στο ολλανδικό κράτος, ως μέρος της προγραμματισμένης μετάβασης της Γερμανίας προς τη βιώσιμη χρήση ενέργειας.

Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, ενισχύει τον έλεγχο της κρίσιμης ενεργειακής υποδομής μετά την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον ενεργειακό τομέα της χώρας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι χαιρετίζει την κίνηση της TenneT, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες ήταν συνεχείς και εποικοδομητικές.

Εθνικά δίκτυα

Η TenneT «αναγνωρίζει ότι τόσο η ολλανδική όσο και η γερμανική κυβέρνηση προτιμούν να χρηματοδοτούν, να ελέγχουν και να κατέχουν το εθνικό τους δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε η εταιρεία.
«Με κίνητρο τις φιλοδοξίες τους για το κλίμα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, και οι δύο κυβερνήσεις εστιάζουν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη υποδομών για την ενεργειακή μετάβαση».

Η TenneT ανέφερε ότι το γερμανικό τμήμα της απαιτούσε 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε ίδια κεφάλαια, ένα τσουχτερό τίμημα για το Βερολίνο, το οποίο έχει ήδη ξοδέψει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να αμβλύνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στους πολίτες και την οικονομία του.

Η ολλανδική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα παρέχει μόνο κεφάλαια για ολλανδικές δραστηριότητες και υπέγραψε συμφωνία με τη Γερμανία το 2020 για τη διερεύνηση πώλησης μετοχών της TenneT για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας.
Αλλά οι συνομιλίες σταμάτησαν το 2021 για το ποιος θα έλεγχε τη γερμανική θυγατρική της εταιρείας.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Sigrid Kaag τον περασμένο Νοέμβριο δήλωσε ότι αναμένει μια απόφαση για πιθανή επένδυση από τη Γερμανία στις αρχές του 2023.

Η TenneT ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει τώρα σε συζητήσεις με τη Γερμανία για θέματα όπως η ασφάλεια του εφοδιασμού και οι επιπτώσεις μιας πώλησης στους υπαλλήλους, τους πελάτες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.Ο διαχειριστής του δικτύου είπε ότι η ολλανδική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης