Ενέργεια

Πτολεμαϊδα V: Επανέρχεται το αίτημα για Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας προς τις Βρυξέλλες - Δεύτερες σκέψεις για την μετατροπή σε φυσικό αέριο

Πτολεμαϊδα V: Επανέρχεται το αίτημα για Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας προς τις Βρυξέλλες - Δεύτερες σκέψεις για την μετατροπή σε φυσικό αέριο

 

 

Σχετικά Άρθρα
Αλλαγή πλεύσης από ΔΕΗ και κυβέρνηση για το μέλλον της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V», η οποία, όπως έγινε σαφές χθες από τα πλέον επίσημα χείλη, θα αποτελέσει μονάδα στρατηγικής εφεδρείας. Διόλου τυχαίες δεν ήταν οι αναφορές στις χθεσινές ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση, κατά την επίσκεψή τους στην Πτολεμαΐδα.

Αναφερόμενος στον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας η νέα λιγνιτική μονάδα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «θα αποτελέσει μονάδα στρατηγικής εφεδρείας στο μέλλον για τη χώρα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Στάσσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «μια τέτοια μονάδα όπως η «Πτολεμαΐδα V», αναλαμβάνει έναν άλλο ρόλο, αυτόν της ενεργειακής ευστάθειας, σήμερα πολύ περισσότερο και στο μέλλον ως στρατηγική εφεδρεία».

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο «worldenergynews.gr» αναφέρουν ότι ήδη η ΔΕΗ έχει ξεκαθαρίσει στο Μαξίμου, ότι η επιχείρηση δεν πρόκειται να λειτουργήσει τη νέα μονάδα εάν είναι ζημιογόνα, αλλά θα τη διατηρεί μόνο ως στρατηγική εφεδρεία, ώστε να καλύπτει ανάγκες τις ώρες αιχμής της ζήτησης. Ωστόσο, η ΔΕΗ απαιτεί οικονομική στήριξη ώστε να διατηρεί σε ετοιμότητα τη νέα μονάδα, κάτι που «ακούει» θετικά η κυβέρνηση.


Άμεσα νέο αίτημα για Μηχανισμό Εφεδρείας στις Βρυξέλλες

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, άμεσα θα αποσταλεί εκ νέου συνολικό αίτημα για Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας για τη διατήρηση σε λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και των πετρελαϊκών των νησιών.
Εάν γίνει δεκτό, τότε το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης θα βρίσκεται σε «επιφυλακή» και τη διαχείρισή του θα αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ, ώστε να συμμετέχει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να εισέρχεται στο σύστημα, καλύπτοντας κενά στην επάρκεια, σε περιόδους αιχμής της ζήτησης.

Το προηγούμενο αίτημα (το οποίο δεν περιελάμβανε την «Πτολεμαΐδα V») είχε παγώσει από την ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο, ελέω της ενεργειακής κρίσης. Τότε η χώρα αναγκάστηκε να παρατείνει τη ζωή του λιγνίτη εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου, αλλά και του ρόλου που κλήθηκε να παίξει ο λιγνίτης, ως εγχώριο καύσιμο, στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Δεύτερες σκέψεις για την μετατροπή σε φυσικό αέριο


Το ζήτημα της στρατηγικής εφεδρείας, όπως αναφέρουν στελέχη της ΔΕΗ, θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί εντός του έτους, προκειμένου να αποφασίσει η επιχείρηση για το μέλλον της μονάδας. Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με το προσχέδιο του ΑΔΜΗΕ για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, η “Πτολεμαΐδα V” θα συνέχιζε ως λιγνιτική έως το 2028, οπότε θα σταματούσε τη λειτουργία της προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες που απαιτούνται για τη μετατροπή της σε φυσικού αερίου και την επαναλειτουργία της το 2031,με αυξημένη ισχύ στα 1.000 MW.

Ωστόσο, στα μέσα Ιανουαρίου, ο κ. Στάσσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους από τα εγκαίνια της κατασκευής της νέας μονάδας φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης είχε κάνει μια σιβυλλική δήλωση, τονίζοντας ότι, η πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ δεν αποτελεί απόφαση της ΔΕΗ και δεν θεωρείται απαρέγκλιτη. Τα δεδομένα και οι εξελίξεις στην αγορά θα καθορίσουν το αν και το πότε θα μετατραπεί σε μονάδα αερίου. «Σε κάθε περίπτωση έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας μέχρι να λάβουμε απόφαση και αφού πρώτα σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα», είχε υπογραμμίσει ο κ. Στάσσης.

Πλέον το σχέδιο για αλλαγή καυσίμου το 2028 απομακρύνεται από τον ορίζοντα, καθώς από την επιχείρηση εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα είναι πιο ευέλικτοι στις αποφάσεις τους και θα κάνουν δεκτό το αίτημα για λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων ως στρατηγική εφεδρεία, συνεισφέροντας στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης