Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τουρκία: Αυξήθηκαν σε υψηλό τεσσάρων μηνών οι προμήθειες πετρελαίου Urals τον Φεβρουάριο

Τουρκία: Αυξήθηκαν σε υψηλό τεσσάρων μηνών οι προμήθειες πετρελαίου Urals τον Φεβρουάριο

Tο διυλιστήριο STAR συνεχίζει τις εισαγωγές ρωσικού αργού

Οι προμήθειες ρωσικού αργού πετρελαίου Urals στην Τουρκία έφθασαν σε υψηλό τεσσάρων μηνών τον Φεβρουάριο, αφού το διυλιστήριο STAR, που ανήκει στην πετρελαϊκή εταιρεία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν, επανέλαβε τις αγορές του μείγματος, σύμφωνα με στοιχεία απο΄πηγές που επικαλείται το Reuters την Τετάρτη.

Οι θαλάσσιες προμήθειες ρωσικού πετρελαίου υπόκεινται σε εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η τιμή περιορίζεται από τη Δύση στα 60 δολάρια το βαρέλι λόγω των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η αύξηση των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου προς την Τουρκία, την οποία η Ρωσία θεωρεί φίλη χώρα παρά την ένταξη της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ, μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες της Δύσης να ακρωτηριάσουν την οικονομική δύναμη του Κρεμλίνου και να αποδυναμώσουν τις στρατιωτικές του προσπάθειες στην Ουκρανία.
Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας αναμένεται να αυξηθούν τον Μάρτιο, καθώς η πτώση των ναύλων και η ισχυρή ζήτηση ωθούν τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου προς το ανώτατο όριο των δυτικών τιμών των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων της Refinitiv Eikon, 860.000 τόνοι αργού Urals μεταφέρθηκαν στα τουρκικά λιμάνια τον περασμένο μήνα, από 620.000 τόνους τον Ιανουάριο και 370.000 τόνους τον Δεκέμβριο.
Οι προμήθειες ρωσικού πετρελαίου στο διυλιστήριο STAR 200.000 βαρελιών την ημέρα επανήλθαν στα τέλη Ιανουαρίου μετά από ένα μήνα παύσης και έφθασαν τους 100.000 τόνους τον Ιανουάριο και τουλάχιστον τους 300.000 τόνους τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία και πηγές της βιομηχανίας.

Εισαγωγές

Το 2022, όταν η Ευρώπη μείωσε δραστικά τις εισαγωγές ενέργειας από τη Μόσχα, η ζήτηση για αργό Urals στην Τουρκία ήταν ισχυρή. Οι προμήθειες τον Αύγουστο-Οκτώβριο έφθασαν μεταξύ 1,3 και 1,4 εκατομμυρίων τόνων το μήνα, συμπεριλαμβανομένων 700.000 τόνων που προορίζονταν για το διυλιστήριο STAR.

Η αύξηση των προμηθειών αργού πετρελαίου Ουραλίων προς την Τουρκία πιθανότατα θα ενισχύσει την τιμή του ρωσικού μείγματος, κάνοντας την Ινδία και την Κίνα, που είχαν ήδη υψηλές εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, να ανταγωνίζονται για τους όγκους ρωσικού πετρελαίου με την Τουρκία, δήλωσαν traders.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της Μόσχας μειώθηκαν κατά 40% σε ετήσια τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς το ρωσικό αργό πωλούνταν με εκπτώσεις 15-20 $ ανά βαρέλι στην Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία και η αποστολή του κόστιζε επίσης 15-20 $ ανά βαρέλι.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης