Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Β.Θάλασσα: Συμφωνία 9 χωρών για 120GW ενέργειας από υπεράκτια ΑΠΕ ως το 2030

Β.Θάλασσα: Συμφωνία 9 χωρών για 120GW ενέργειας από υπεράκτια ΑΠΕ ως το 2030
Επτά χώρες της ΕΕ, μαζί με Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία, θα δεσμευτούν στη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα 24/7 για την ταχεία κατασκευή αιολικών πάρκων, την ανάπτυξη ενεργειακών «νησιών», σύμφωνα με το Reuters
Οι υπουργοί Ενέργειας από τις ευρωπαϊκές χώρες που περιβάλλουν τη Βόρεια Θάλασσα πρόκειται να δεσμευτούν ότι θα τετραπλασιάσουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς στοχεύουν να μετατρέψουν την περιοχή σε μηχανή ανανεώσιμης ενέργειας, σύμφωνα με το Reuters.

Επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, μαζί με χώρες εκτός ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία, θα δεσμευτούν στη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα 24/7 για την ταχεία κατασκευή αιολικών πάρκων, την ανάπτυξη ενεργειακών «νησιών» - συνδεδεμένων υπεράκτιων τοποθεσιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ξεκινούν τα πρώτα τους έργα για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου στη θάλασσα.

Προσχέδιο δήλωσης

Ένα προσχέδιο της δήλωσης της συνόδου κορυφής των υπουργών, το οποίο έχει στη διάθεσή του το Reuters, παρουσίασε τα σχέδια ως τρόπο τερματισμού της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αφού η Μόσχα μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου πέρυσι μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Σε απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις προσπάθειες ενεργειακού εκβιασμού κατά της Ευρώπης, θα επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας να μειώσουμε την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων καθώς και την εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Η διακήρυξη θα μπορούσε ακόμη να αλλάξει προτού ανακοινωθεί στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την προώθηση της πράσινης ενέργειας της Βόρειας Θάλασσας στην Οστάνδη του Βελγίου, τη Δευτέρα.
Υπουργοί από το Βέλγιο, τη Δανία, την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο πρόκειται επίσης να το υπογράψουν.

Οι στόχοι των 9

Οι εννέα χώρες στοχεύουν σε συνδυασμένη υπεράκτια αιολική ισχύ 120 GW της Βόρειας Θάλασσας έως το 2030 και υπερδιπλάσια σε 300 GW έως το 2050.
Οι ίδιες χώρες έχουν περίπου 30 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας εγκατεστημένο επί του παρόντος, σύμφωνα με τον βιομηχανικό όμιλο WindEurope.
Οι επιμέρους στόχοι των χωρών περιλαμβάνουν το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου να κατασκευάσει 50 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030, ενώ η Γερμανία σχεδιάζει 26,4 GW, η Ολλανδία 21 GW και το Βέλγιο 6 GW.

Το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία και η Ολλανδία σχεδιάζουν επίσης να σχηματίσουν ένα σύμπλεγμα ενεργειακών νησιών, ενώ η Γερμανία θα ξεκινήσει πιλοτικά έργα για την παραγωγή υδρογόνου σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις με χρήση AΠΕ, ανέφερε το προσχέδιο.
Οι χώρες σκοπεύουν επίσης να συνεργαστούν περισσότερο για να προστατεύσουν τα υπεράκτια ενεργειακά τους περιουσιακά στοιχεία από απειλές για την ασφάλεια και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και να διασφαλίσουν ότι τα σχέδια για επέκταση της παραγωγής ενέργειας στη θάλασσα δεν βλάπτουν το θαλάσσιο περιβάλλον ή τις τοπικές κοινότητες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης