Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πυρηνικό εργοστάσιο γίνεται και επίσημα ο σταθμός Akkuyu στην Τουρκία

Πυρηνικό εργοστάσιο γίνεται και επίσημα ο σταθμός Akkuyu στην Τουρκία
Μέσω βιντεοσύνδεσης θα δώσουν το παρών οι πρόεδροι Erdogan και Putin
Με πυρηνικά καύσιμα θα γεμίσει σήμερα Πέμπτη 27 Απριλίου η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στην Τουρκία, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και τη λειτουργία της εγκατάστασης ως πυρηνικού εργοστασίου.
Την τελετή φόρτωσης του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα παρακολουθήσουν μέσω βιντεοσύνδεσης τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan καθώς η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να δώσει δια ζώσης το παρών όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά όσο όμως και ο Ρώσος ομόλογος του, Vladimir Putin.
Παρόντες ωστόσο θα είναι ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Rafael Grossi και ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom, Alexey Likhachev.

Η παρουσία της Ρωσίας

Σημειώνεται πως το εργοστάσιο Akkuyu, το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία, κατασκευάζεται από τη ρωσική Rosatom, στο πλαίσιο συμφωνίας διακυβερνητικής συνεργασίας που συνήφθη τον Μάιο του 2010 μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.
Η κρατική Rosatom κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο στην Akkuyu Nuclear, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη συντήρηση, τη λειτουργία και τον παροπλισμό του εργοστασίου.
Σύμφωνα με την Rosatom εντός του γ’ τρίμηνου του 2023 σχεδιάζεται να έχουν ολοκληρωθεί οι γενικές εργασίες κατασκευής της πρώτης μονάδας πυρηνικής ενέργειας, έτσι ώστε στη συνέχεια να δοκιμαστούν ο εξοπλισμός και τα καύσιμα στον αντιδραστήρα.
Όπως τονίζει η Rosatom, είναι ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα, το οποίο ωστόσο τηρείται αυστηρά.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης